Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung ST50

To, da Samsung rad tekmuje v debelini (oz. v tankosti) ohišja, smo opazili že v svetu mobilnikov, tokrat pa gre za enega izmed tanjših žepnih aparatov. Njegovo ohišje se na najdebelejšem mestu, ko je objektiv spravljen vanj, pohvali z debelino le 16,6 mm, na voljo v štirih barvah. V celoti je sestavljeno iz lakiranega aluminija, da tudi pozimi ne zebe v roke.

Na zgornjem delu aparata opazimo poleg modro osvetljenega napisa "power" na tipki za vklop še tipko "smart" (po pritisku katere napis prav tako zažari v osvetlitvi modre), ki zagotavlja "pametno" samodejno izbiro fotografiranega prizora. "Pametna" tako postane tudi samodejna bliskavica, kljub temu pa se nam je kar nekajkrat nezaželeno sprožila med fotografiranjem kakega oddaljenega nočnega motiva, zato je bila končna fotografija pretemna. Dobro je, da je mogoče tudi v pametnem načinu bliskavico povsem izklopiti, kar nato velja ne glede na samodejno izbran prizor, ob slabših svetlobnih razmerah pa bi si močno želeli tudi stabilizacije. Ta sicer je na voljo, vendar v svoji elektronski različici nima opaznejšega pomena. Bolj uporaben je tako imenovani "Frame Guide", s katerim lahko uporabnik naprej določi želeno kompozicijo in nato preda aparat komu za kompozicijo manj nadarjenemu, ta pa lahko nato fotografira ob pomoči prosojne fotografije in ujame enako kompozicijo, z dodatnimi elementi ali osebami. Idealno na primer za fotografiranje podpiranja stolpa v Pisi. Ne izostajata niti "Beauty Shot", ki naredi kožo bolj mehko, in zaznavanje zaprtih oči, da ne spregledamo, če nam fotografirano dekle slučajno pomežikne :).

Pokrajinski motiv smo "pametno" fotografirali z uporabo možnosti Smart, vendar aparat v vseh razmerah kljub vsemu ni bil tako uspešen z nastavitvami.

Eden od zgledov neuspešne izbire nastavitev, ko "pamet" ni bila dovolj.

Tipalo je opremljeno z 12 milijoni pik, njegova občutljivost za šum se giblje nekako v današnjem povprečju, pri vrednostih ISO 800 ali več pa nas aparat na to težavo tudi sam opozori. Ostrina fotografij je dobra, nekoliko zmoti le sodčkavost pri najširšem kotu zajema, še posebej zaradi razmeroma ozkega najširšega kota pri goriščnici le 35 mm. Ta bi lahko bil nekoliko širši, še posebej ob le 3-kratnem zumu. Objektiv se ob vklopu sicer hitro odpre, vendar aparat še nekaj sekund ni odziven in pripravljen za uporabo, počasnejše pa je tudi pregledovanje fotografij. Te je mogoče tudi obdelovati, in sicer je mogoč enostaven izrez trenutno približanega dela, fotografijam lahko uporabnik spreminja velikost, barve in kontrast, vedno pa po želji ostane tudi original. Navdušujoča je tudi uporaba videokodeka Xvid, ki pripomore k boljšemu izkoristku prostora, največja ločljivost videa pa je 800 × 592 pik (nenavadno, mar ne?).

Aparat, zanimivo, ne neha delovati niti ob odprtem pokrovu baterije in pomnilniške kartice, zamenjava slednje pa zahteva nekoliko daljše nohte.

"Suhi" Samsung se lepo poda v žep, kjer je ključem nekoliko bolj izpostavljen njegov sicer povprečen zaslon. Videz ohišja je prijeten, pa tudi dotik te ocene ne spremeni. Močno pa pogrešamo optično stabilizacijo slike, ki bi ob ceni slabih 180 evrov vsekakor lahko bila del tega prestiža.

Samsung ST50

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-5,6; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 177,6 EUR.

Za: Volumen in tanko aluminijasto ohišje, možnost naknadne obdelave in spreminjanja velikosti fotografij, Xvid video stiskanje.

Proti: Na trenutke počasen, majhen razpon objektiva v le standardnem območju, nima optične stabilizacije slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji