Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Alpha A380

Sony v segmentu aparatov DSLR ponuja kar pet modelov, ki so cenovno pod mejo tisoč evrov. Dva od tega sta namenjena nekoliko naprednejšim uporabnikom, niže pa so trije, ki so kar se da enostavni za uporabo, tokrat pa smo preizkusili najzmogljivejšega iz spodnje trojice. Glede na predhodnika, model A350, je izgubil več kot 100 g na masi, pa tudi nekaj milimetrov v vse smeri.

Kdor veliko fotografira, predvsem podatkov o izgubi milimetrov ne bo vesel, vendar smo kljub temu že kar nekajkrat videli posrečen primer zmanjševanja ohišja. Tokrat pa plastično ohišje nikakor ni učinkovito pomanjšano, saj aparat ni posebej majhnih mer, držalo pa je odločno premajhno. Nanj le stežka spravimo več kot dva prsta, saj je prenizko in uporabnik z nekoliko večjimi dlanmi bo aparat po nekaj 10 fotografijah raje odložil in poklonil prstom nekaj počitka. Prav tako nerodna je tudi postavitev kolesca, dostopnost nekaterih funkcij na ohišju, kot je izbira beline, pa bi lahko bila bolj neposredna. Se pa lahko mali Sony pohvali z zaslonom, ki mu je moč prilagajati nagib, ki sicer med premikanjem povzroča neprijeten plastično škripajoč zvok, vendar se odlično združuje s sistemom živega predogleda. Sicer je nekoliko preveč kontrasten, menujske barve tipičnega Sonyjevega okolja pa lahko spreminjamo od klasične črne pa vse do ženstvene roza.

Vrnimo se raje k sistemu živega predogleda. Ta je v tem aparatu naravnost odličen, predvsem gledano s strani avtomatskega ostrenja, ki tudi v tem načinu deluje natančno in izjemno hitro in je na voljo ves čas. Razlog za to je dodatno tipalo, namenjeno prikazu slike na zaslonu, ki je nameščeno neposredno nad okularjem, z ročnim premikom zrcalca v okularju s pomočjo stikala pa tega zatemnimo in slika se prek tipala prikaže na zaslonu. Vse drugo ostane nespremenjeno in enota avtomatskega ostrenja neovirano deluje naprej z vso hitrostjo in natančnostjo. Tako sta s prilagodljivim zaslonom uigran par, žal pa ima tudi ta sistem veliko negativno stran ali, bolje rečeno, zelo majhno, saj je okular eden najmanjših, kar smo jih kdaj videli pri aparatih SLR.

Sony A 380 je opremljen tudi s sistemom, ki ostri vedno, kadar je oko prislonjeno k okularju. Tak način natančnega ostrenja, kot ga zahteva makro fotografija, ni primeren.

Zelo razveseljiva stran tega aparata pa je tipalo, ki se podobno kot tisto pri modelu A350 ponaša s 14,2 megapikami, vendar je še nekoliko izboljšano. Ima zelo dober dinamični razpon in reprodukcijo barv, žal pa je končni produkt pri višjih občutljivostih ISO še vedno nekoliko bolj zrnat kot pri najboljših v tem razredu. Poleg tega je obkrožen še z dobro stabilizacijo slike, ki prispeva k ugodnejši ceni objektivov in omogoča podaljševanje časov do treh zaslonk. Litijev akumulator pa vsem nalogam, ki ga obremenjujejo, ni povsem kos, saj smo ga z uporabo naprednih možnosti izpraznili že po dobrih 200 posnetkih v mešanem ciklu (nekaj z živim predogledom, nekaj brez).

Sony A380 je kot sama naprava za zajemanje fotografij sicer odličen izdelek, vendar kupec aparata DSLR zahteva poleg dobre kakovosti fotografij tudi udobno delo in neposredno nastavljivost najpomembnejših parametrov. Poleg tega je konkurenca opremljena z možnostjo zajemanja videoposnetkov, kar jo približa siceršnjim kupcem kompaktnih aparatov, ki ponavadi niso tako občutljivi za pomanjkljivosti slabe ergonomije. A380 tako ni slab aparat, vendar težko najdemo pravega uporabnika, kateremu bi ga lahko priporočili, poleg tega je cena kljub kakovostnemu priloženemu objektivu nekoliko previsoka.

Sony Alpha A380

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni aparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 4592 × 3056, 3408 × 2272, 2288 × 1520, 4592 × 2576, 3408 × 1920, 2288 × 1280.

Tipalo: Efektivno 14,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Izdeluje: Sony, www.sony.com.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 750 EUR (ohišje in objektiv Sony DT 18-55mm F3.5-5.6 SAM).

Za: Dobro ostrenje v načinu živega predogleda, masa.

Proti: Držalo, majhen okular, šum pri višjih vrednostih ISO, trajanje baterije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji