Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix L100

Ni dolgo tega, kar je Nikon predstavil javnosti svoj prvi fotoaparat z velikim razponom goriščnic, model Coolpix P80, ki ga je zdaj že nasledil novi model P90. No, konkurenca, še posebej pa že od nekdaj najtrši tekmec Canon, je trgu predstavila tudi cenejše rešitve za zuma željne uporabnike, zato si Nikon ni smel dopustiti, da bi ostal v ozadju.

Tokrat preizkušen model Coolpix L100 je od cenovno in namensko neposredne konkurence (Canon Powershot SX110) nekoliko zajetnejši, vendar se lahko pohvali s kar 15-kratnim zumirnim območjem, kar je bila še do nedavna domena le najzmogljivejših optično zmogljivih fotoaparatov. Večje ohišje pa tudi nasploh ne pomeni nič slabega, saj je ergonomija odlična, s prijetno gumo obloženo držalo pa ponuja zavidljivo raven udobja.

Tudi nasploh je ohišje kakovostno in natančno grajeno in ne vzbuja dvoma o trdnosti. Iz njega se visoko dviga vgrajena bliskavica, za delovanje pa jo je treba ročno dvigniti iz ohišja. Tak način nam pride prav, kadar uporabnik ni prepričan, ali je ta zares izklopljena, vendar lahko zaradi pozabljivosti doživi tudi marsikateri stresen posnetek. Podosvetljen skoraj zagotovo ne bo, saj aparat vse parametre fotografiranja prilagodi sam, tudi vrednost ISO, zaradi česar fotografiranje s stativom pri nizki vrednosti ISO odpade. Na tem mestu naj omenimo še navoj, ki omogoča pritrditev na stojalo, saj je ta v nasprotju s konkurenco kovinske sestave. Kot enega poglavitnih elementov aparata omenimo tipko za sprožilec, ki daje precej malo povratne informacije o tem, kdaj je pritisnjen do polovice, zato je mogoče kakšno fotografijo tudi pomotoma zajeti.

Tipalo tega aparata zajema fotografije z 10 milijoni pik, kar je za današnje čase povprečno, zrnatost izdelkov pa se ni zdela prevelika, čeprav je zaradi nezmožnosti ročne nastavitve vrednosti ISO nismo mogli dobro preveriti. Pred tipalo postavljen objektiv nam omogoča tudi dobre makro zmogljivosti, saj je mogoče zajemati bližinske posnetke že od 1 cm naprej. Manj nas je navdušilo fotografiranje z bliskavico od blizu, ko aparat bližnji objekt večinoma preosvetli. Veliko bolj nam je bil pri srcu zaščitni pokrovček objektiva, ki ščiti prednjo lečo, saj ga je sila udobno nameščati.

Zaradi majhne globinske ostrine pri velikih goriščnicah in manj dovršenega sistema ostrenja, kot ga omogočajo naprednejši aparati, bomo skozi takšne ovire le s težavo izostrili želeni motiv.

Sicer učinkovito optično umirjanje slike deluje s premikanjem tipala, njegova slaba stran pa je visoka glasnost. Prav tako je tudi zumiranje le enostopenjsko, zaradi česar včasih ni mogoče do potankosti "skadrirati" fotografije že pri samem zajemanju. Tudi med zajemanjem video posnetkov aparat optičnega približevanja ne omogoča, mehanska stabilizacija slike pa se prelevi v veliko manj učinkovito elektronsko. Ostrenje je sicer korektno, vendar v temnejših razmerah velikokrat odpove. Pohvalimo še korekcijo geometrijskega popačenja objektiva, ki jo je mogoče izklopiti; že v osnovi ni prevelika, korekcija pa jo skoraj odpravi.

Aparat omogoča poleg mnogih prednastavljenih programov tudi uporabo še enostavnejšega programa zajemanja fotografij, ki namesto uporabnika samodejno izbere fotografirano prizorišče, v tem načinu pa je na voljo le izbira kakovosti shranjene fotografije in korekcija osvetlitve.

Nikon Coolpix L100 suvereno predstavlja barve svoje domače hiše v segmentu enostavnih optično zmogljivih aparatov. Opremljen z optično stabilizacijo slike, velikim optičnim razponom, odličnim ohišjem in ne nazadnje ugodno ceno le 247 evrov je dostojen tekmec v tej kategoriji. Odlikuje ga tudi enostavnost uporabe, ni pa primeren za tiste uporabnike, ki od aparata pričakujejo tudi možnost ročne izbire nastavitev.

Nikon Coolpix L100

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-420 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,4; ostrenje 1 cm (makro) -neskončno; ISO: samodejno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 247 EUR.

Za: Velik razpon optične povečave s stabilizacijo slike, širok kot v tem razredu, kakovostno in ergonomsko ohišje, makro, korekcija popačenja.

Proti: Ne omogoča nobenih ročnih nastavitev razen izbire beline, niti vrednosti ISO, premehek sprožilec ne daje povratnih informacij, bliskavica velikokrat preosvetli objekt pri bližinskem fotografiranju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji