Objavljeno: 3.7.2009 11:57 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung WB500

Izdelovalci kompaktnih digitalnih fotoaparatov so, kot kaže, končno prešli z boja za megapike na nekaj bolj uporabnega. Odličen zgled je Samsungov pred kratkim predstavljeni model WB500.

Gre za aparat srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, ki ima nadvse širok kot zajema - v klasičnem, 35 mm formatu meri kar 24 mm! Cenejši aparati zmorejo okoli 35 mm, klasični široki kot pa je nekje okoli 28 mm (toliko premorejo tudi priloženi objektivi pri večini digitalnih aparatov SLR). Kot 24 mm načeloma že velja za ultra širokega. A v Samsungu so k temu dodali še razmeroma dolgo goriščnico, saj sega do 240 mm (spet v 35 mm. ekvivalentu), povedano drugače, aparat premore desetkratni zum. Pri najširšem kotu je sicer kar nekaj popačenja, a je to pričakovati.

Kakovost fotografij je sicer odlična. Enako velja tudi za video posnetke, ki jih lahko zajemamo tudi v ločljivosti HD, konkretno 1280 × 720 pri tridesetih slik na sekundo, pohvalna je uporaba kodeka H.264. Ločljivost tipala je sicer deset milijonov pik, to je čez glavo dovolj oziroma ravno prav, da še ni pretiranih težav s šumom.

Aparat je srednje velik, prvo, kar opazimo, pa je nsdvse širok objektiv. Ohišje je odlično, saj deluje silno trdno in kakovostno. Funkcijskih tipk je kar nekaj, poleg vrtljivega kolesca za zum imamo še dvosmerno tipko, ki ji lahko določimo nalogo. Po privzetem z njo spreminjamo kompenzacijo svetlobe (torej svetlost zajete fotografije), namesto tega pa jo lahko uporabljamo za nastavitev občutljivosti ISO (ta gre sicer do ISO 3200) ali za nastavitev temperature beline. Malce nas je motila le postavitev sprožilca, ki je pomaknjen nekoliko proti sredini aparata, desno od njega pa leži malce večje kolesce za izbiro načina fotografiranja. Za ta aparat bi bila vsekakor boljša izbira malce boljši zaslon, saj je njegova ločljivost razmeroma majhna - 230.000 pik (diagonala pa meri 64 mm).

Menuji so lepi in pregledni, mi smo se jih hitro navadili. Fotografiranje s tem aparatom je dejansko užitek, sploh za uporabnika, ki zna ceniti izjemo širok kot. Dodatni plus je še ročni program, kjer sami določimo vse parametre fotografiranja. Presenetljiva pa je tudi cena - 266 evrov je za tak aparat zelo konkurenčno.

Samsung WB500

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-240 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,8 ostrenje 0,5 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 4,7 m; ISO: samodejno (80-3200) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si

Cena: 266,84 EUR.

Za: Širok kot zajema, kakovost izdelave, kakovost posnetkov.

Proti: Povprečna ločljivost zaslona, postavitev sprožilca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji