Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Ixus 990 IS

Čeprav Canon z modeli Ixus vedno bolj meša štrene tudi v nižjem srednjem cenovnem razredu, prestižnejših predstavnikov ne manjka. Eden izmed novejših je Ixus 990 IS.

Optična stabilizacija počasi ni več posebnost in kratica IS podaljšuje že skoraj vsa imena Canonovih fotoaparatov. A objektiv 990 IS jo v svojem teleobmočju, ki je, izraženo v preračunani goriščnici, kar 185 mm, dobro izkoristi. Uporabnikom, ki jim je ljubši "detektivski" pristop k fotografiji, bo omenjeno všeč, a petkratni optični zum, ki ga premore objektiv, nam pravega širokega kota ne ponudi in tudi svetlobna jakost ni bleščeča, saj mnogi konkurenti zmorejo več kot le F/3,2. Občutnega olajšanja pri fotografiranju v slabših svetlobnih razmerah pa ne dobimo niti s strani dvanajstmilijonskega tipala, saj je količina šuma več kot moteča že pri občutljivosti ISO 400. Objektiv se delno odkupi z makro ostrenjem, saj kombinacija razmeroma velike goriščnice in ostrenja od dveh centimetrov naprej poskrbi za dobre bližnje posnetke.

Kakovost fotografij ne preseneča, a posnetki bodo zadovoljili tudi naprednejše družinske fotografe. Visoka ločljivost tipala zaradi slabše ostrine objektiva sicer pogosto ne pride do izraza, sploh pri ostrenju na neskončnost, kjer bi bile podrobnosti na fotografiji lahko boljše. Samodejne nastavitve beline delujejo v kombinaciji s scenskimi nastavitvami, a teh je toliko, da bo večina uporabnikov verjetno slikala na popolni avtomatiki. V tem primeru lahko izberemo možnost klasične avtomatike ali pa avtomatsko zaznavanje scenskih načinov, ki nas sproti obvešča o svojih ugibanjih, ki pa so se izkazala za pravilna v več primerih, kot smo pričakovali. Zajem barv je dober in do težav zaradi entuziastičnih samodejnih nastavitev kontrastov ne pride pogosto. Geometrijsko popačenje je opazno le pri najkrajših goriščnicah, a je popolnoma nemoteče, če ob robovih slik ni ravnih linij. Zelo dobro se aparat obnese pri snemanju videa, saj ga zajema pri ločljivost 720p, za kasnejši ogled pa nam je na voljo izhod HDMI. Žal pa nam med snemanjem Canonovi inženirji ne dovolijo spreminjati goriščne razdalje objektiva.

Med scenskimi načini najnovejših Canonov najdemo tudi avtomatsko zumiranje med ekspozicijo.

Kovinsko ohišje je kakovostne izdelave, o čemer smo se posredno prepričali tudi s sledmi padca, ki ga je doživel testni primerek, preden je prišel v naše roke. Velik in svetel tripalčni zaslon LCD premore primerno ločljivost za podrobnejše pregledovanje fotografij, a pušča malo prostora za dodatne gumbe na ohišju, ki pa so bili deležni posebne oblikovalske pozornosti. Pri upravljanju po preglednih in oblikovno dodelanih menujih lahko izbiramo med smernimi tipkami in vrtljivim obročkom, ki bi prišel še bolj prav, če bi nam aparat ponujal več ročnih posegov v samo delovanje.

Canon Ixus 990 IS sodi med lepše oblikovane male fotografske napravice, saj se s svojimi oblinami in majhnimi merami poda v vsako dlan. A kovinsko ohišje zlatih odtenkov, solidni posnetki in video zmogljivosti bodo morale odtehtati visoko ceno in široki kot le 37 mm.

Canon Ixus 990 IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-185 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,7; ostrenje 2 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno in ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 300 EUR.

Za: Oblikovanje in kakovost ohišja, snemanje videa ločljivosti 720p.

Proti: Objektiv nima pravega širokega kota, ni optičnega zumiranja pri snemanju videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji