Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S570

Nikonova paleta žepnih aparatov je zelo obsežna, če ne kar preobsežna. Trenutno obsega celo osem takšnih modelov, menjajo pa se približno vsakega pol leta, zaradi česar je treba ob simpatiziranju s katerim od modelov skoraj paziti, da nam ne uide s prodajnih polic.

Model S570 spada med srednje cenjene Nikonove žepne modele, vendar je na lestvici dovolj nizko, da se kljub 5-kratni optični povečavi ne more pohvaliti z optično stabilizacijo slike. Pomanjkanje tega je ena največjih slabosti modela, saj lahko fotografiranje pri 140 mm goriščne razdalje ob največji odprtosti zaslonke f6,6 zelo hitro privede do zamazanih posnetkov.

Nikon se rad pohvali z elektronsko stabilizacijo slike, ki v praksi enostavno ne deluje, so pa za uporabnike, ki veliko fotografirajo pri najdaljših goriščnicah, kljub temu kar se da dobro poskrbeli, pa tudi za tiste, ki nasploh veliko fotografirajo v slabših svetlobnih razmerah. Razlog za takšno trditev je šum slikovnega tipala tega aparata, ki je zelo dober, saj je na sprejemljivi ravni tudi pri najvišji nastavitvi ISO 3200. Pri takšni nastavitvi so barve sicer slabe in delujejo sprano, vendar pa lahko uporabimo polno ločljivost tipala in tako ohranimo kar nekaj podrobnosti. Pri nastavitvi ISO 1600 pa se stvar še drastično izboljša, predvsem, ko govorimo o barvah. Proti zamegljenosti fotografij se mali Nikon bojuje še z zaznavo premikanja, ki spremeni nastavitve hitrosti zaklopa in občutljivost ISO, poleg tega pa lahko izberemo tudi možnost, ko aparat iz serije posnetkov izbere najostrejšega. Kakorkoli že, nobena od teh reči ne odtehta dobre, stare stabilizacije slike.

Zrnatost ne preseže meje uporabnosti niti pri občutljivosti ISO 3200, kljub temu da je bil uporabljen tudi digitalen zum. Sprane so le barve zelenja.

Poleg tega ima Nikon še celo paleto dobrot za čim bolj optimalno fotografiranje portretov, kot so Smart Portrait, Smile Timer in Blink Proof. Pri prvem je vključeno tudi mehčanje kože, ki deluje dobro in zgladi pore tudi ob bližinskem fotografiranju obrazov, drugi zaznava nasmeške, tretji pa za zaščito pred zaprtimi očmi vzame dve fotografiji in izbere tisto, na kateri portretiranec ne miži.

Naslednja pomanjkljivost je ožji kot zajemanja videoposnetkov v primerjavi s fotografiranjem, za kar ne poznamo pravega razloga, saj takšna rešitev gotovo ne prinaša znatnega prihranka pri ceni, samo zumiranje pa razen digitalnega prav tako ni omogočeno.

Cena aparata glede na pomanjkanje optične stabilizacije s 199 evri ni med ugodnejšimi, se pa mali Nikon ponaša z zelo dobrim tipalom in prijetnim ohišjem, ki ima odlično oporo za palec desne roke in je kakovostno grajeno.

Nikon Coolpix S570

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-6,6; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; ISO: samodejno (80-1600) ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 199,89 EUR.

Za: Šum pri višjih ISO nastavitvah ob nezmanjšani ločljivosti, lepo stoji v roki.

Proti: Omejen ročni nadzor, kot zajemanja videa je ožji kot pri fotografiranju, nima prave stabilizacije slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji