Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon CoolPix S640

Nikon CoolPix S640 spada v skupino izdelkov, ki naj bi bili predvsem stilsko dovršeni (od tod tudi črka "S", torej "Style"). Načeloma je res lep aparat, a hkrati je na videz povsem tipičen predstavnik žepnih modelov - nikakor ne izstopa iz povprečja, kar bi si od stilskega aparata načeloma želeli. Kakorkoli že, njegovo ohišje je kakovostno in elegantno. Tipk ni preveč ne premalo, zelo uporabna pa je vrtljiva tipka zadaj, ki pohitri skakanje med posnetimi fotografijami ter delo s (povprečnimi) menuji.

Osnova aparata je kakovosten štirikratni objektiv, ki pokriva goriščnice od 28 do 115 milimetrov (v klasičnem formatu leica). Tipalo premore 12 milijonov pik, mi smo raje nastavili manjšo ločljivost (če ne drugega, pa zaradi varčevanja s prostorom na pomnilniški kartici in računalniku). Občutljivosti segajo v nerazumne višave - do ISO 6400. To je za kompaktni aparat vsekakor preveč, saj postane šum opazen že pri bistveno nižjih ISO vrednostih.

Aparat je namenjen nezahtevnim uporabnikom, ki večino nastavitev pustijo pri miru. Ročnih nastavitev je bolj malo, najpomembnejše sta poleg že omenjene občutljivosti ISO še temperatura beline. Avtomatika za vse drugo poskrbi zgledno, tudi programov za različne scene imamo kar veliko. Kakovost fotografij je pri dobrih svetlobnih razmerah solidna. Barve so nekoliko močnejše, kar je praksa pri večini preprostejših fotoaparatov, saj je to večini uporabnikov bolj všeč. K lepšim fotografijam nekaj prispeva tudi Nikonova funkcija "D-lighting", ki programsko osvetli temnejše dele fotografije, pri tem pa pusti svetlejše dele pri miru.

Zelo pohvalno je hitro delovanje aparata. Tako pri vklopu kot pri fotografiranju se aparat zelo hitro odzove, pavza med pritiskom na sprožilec in zajemom fotografije je razmeroma kratka. Tudi samodejno ostrenje je med hitrejšimi v primerjavi z drugimi kompaktnimi aparati. CoolPix S620 je tako enostaven, a soliden aparat, tudi cena je zgledna - 244 evrov.

Nikon CoolPix S640

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,8; ostrenje 0,5 m-neskončno (2 cm makro); domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno do 6400.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 244 EUR.

Za: Enostavnost uporabe, hitro ostrenje in delovanje, stabilizacija slike, kakovost izdelave.

Proti: Šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji