Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon PowerShot SX200 IS

Canon Powershot SX200 IS nam pokaže, da miniaturizacija ne pomeni vedno sklepanja nesprejemljivih kompromisov. Čeprav se stiska v kompaktnem ohišju, nam njegove zmogljivosti preprečujejo, da bi ga preprosto uvrstili med kompaktne fotoaparate.

Ohišje je izdelano pretežno iz kovine in deluje zelo trdno. Še najmanj ugleden je pokrovček vtiča HDMI za povezavo s televizorjem in vmesnika USB, ki je plastičen in pritrjen na gumico. Desna stran ohišja je nekoliko privihana navzven in služi boljšemu oprijemu, a zaradi velikosti objektiva za dolge prste včasih zmanjka prostora. Bliskavica ob vklopu vedno izskoči in se je ne da pospraviti.

Objektiv je na Sx200 IS najbolj vpadljiv, saj pri najdaljši goriščnici sega kar šest centimetrov iz ohišja. Omogoča namreč dvanajstkratno povečavo in široki kot 28 mm. Svetlobna jakost pri širokem kotu z F/3,4 ni navdušujoča, a se oddolži pri teleobmočju, kjer je odprtost zaslonke F/5,3. Ostrina objektiva je zelo solidna, popačenja pa kljub velikem razponu niso velika. Učinkovitost optične stabilizacije se opazi že pri prikazu na zaslonu, čeprav ji zagotavljanje ostrine posnetkov največjih goriščnic kljub vsemu ne uspe vedno. A to omenjamo bolj kot opozorilo uporabnikom.

Fotoaparat omogoča veliko. Med fotografiranjem se informacije in zajem prikazujejo na tripalčnem zaslonu. Koristila bi mu kakšna pika več, a je vidljivost tudi na močni svetlobi zelo dobra in zato dodatnega iskala nismo pretirano pogrešali. Menuji so pregledni, na voljo nam je za Canonove fotoaparate značilen hitri menu in celo funkcijska tipka, kateri funkcijo nastavimo sami. Zelo uporabno je tudi izbirno kolesce, ki vsebuje vse ročne načine, najpogostejše scenske programe in še nastavitev, kjer se naknadno izgubljamo med predpripravljenimi kopalke-dete-zobozdravnik tipi zajema. Ročne nastavitve nastavljamo z vrtenjem obročka, ki obdaja smerno tipko. Informacije na zaslonu so pregledne, uporabne in tudi grafično lepo oblikovane. Omogoča nam tudi takojšen predogled z izpostavljenim območjem ostrenja. Pohvaliti velja še dvostopenjsko tipko za nastavitev optične povečave, ki omogoča dve hitrosti premikov.

Kombinacija visoke ločljivosti in zmogljivosti makro ostrenja omogočata zanimive posnetke

Fotografije so pravilnih barv in tudi izbiro temperature beline lahko zaupate avtomatiki. Makro ostrenje je mogoče že praktično na sprednji leči objektiva, v kombinaciji z dvanajst milijoni pik tipala pa nam dovoljuje tudi kakšen dodaten izrez. A kljub temu da SX200 IS dobro obvladuje šum in ohranja detajle, nam jo pri naknadni obdelavi in višjih občutljivostih ISO barvne pikice vendarle zagodejo.

Zmogljivost SX200 se ne konča pri fotografiji. Omogoča nam tudi zajem videa ločljivosti 720p s tridesetimi sličicami na sekundo. Posnetki so več kot solidni, a zumiramo lahko le digitalno. Zvok je presenetljivo dober in do nadležnega hreščanja zaradi glasnosti ne pride kmalu.

Zmogljivost, zapakirana v majhno in lično ohišje. Možnosti ročnega posega v delovanje omogočajo učinkovit kompromis oz. predpripravo okornejšim DSLRjem. Zato ne dvomimo, da bo SX200 prepričal marsikaterega naprednejšega ljubitelja.

Canon PowerShot SX200 IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-336 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-5,3; ostrenje 0 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,2 m; ISO: samodejno in ročno (80-1600, 3200 v posebnem načinu).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6

Prodaja: Canon Slovenija, www.canon.si.

Cena: 368 EUR

Za: Razpon objektiva in široki kot, velikost, zgradba ohišja, ročne nastavitve, predogled fotografij.

Proti: Oprijem bi bil lahko boljši, nastavek za stojalo daleč od težišča.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji