Objavljeno: 3.7.2009 12:08 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix P90

Dan, ko je Nikon na trg poslal model P80, se zdi kot včeraj, še toliko bolj, ko preletimo tehnične specifikacije o razponu goriščnih razdalj in številu megapik, s katerimi se bohoti tipalo.

Tekma megapik med proizvajalci se je v razredu megazum kamer prelevila v tekmo za najbolj "gumijast" objektiv, kot so nekoč imenovali objektive s spremenljivo goriščno razdaljo. Ta optična lastnost je sicer v mnogih primerih pozitivna, vendar pa pri takih tekmah vedno obstaja bojazen, da proizvajalci pozabljajo na tiste zares pomembne lastnosti aparata, ki zares prispevajo k boljšemu končnemu izdelku. Ne nazadnje je to tisto, kar uporabnik zares želi in potrebuje.

Še dobro, da pri Nikonu vedo kaj počnejo, vsaj ko govorimo o optiki fotoaparatov. Tako kot v razredu SLR jim gre očitno tudi v kompaktnem razredu optika dobro od rok. Popačenja so tako v teleobmočju kot pri širokem kotu razmeroma majhne, ob vključenem programskem odpravljanju popačenja pa sodčkavost v širokem območju skoraj popolnoma izgine. Tudi podrobnosti so na naši preizkusni kompoziciji dobro vidne, slabše pa se aparat obnese pri močni sončni svetlobi, ko je svetlobe veliko in so prehodi močni in kontrastni. Takrat je predvsem na najdaljšem delu objektiva opazno povečanje vijoličastih robov, ob povečavi pa opazimo tudi nekoliko zamazane robove na ostrih barvnih prehodih. Kljub temu težave niso velike in večine uporabnikov verjetno ne bodo motile, poleg tega je treba takšne malenkosti ob tako velikem razponu vzeti v zakup. V svetu aparatov SLR dosežemo tak razpon goriščnic nekako s tremi povprečnimi zum objektivi, tu pa je vse združeno v enem sklopu leč, in to že od 26 mm naprej!

Makro je odličen, na robovih marjetice pa opazimo vijolične robove.

Stabilizacija, ki deluje s premikanjem tipala, deluje zelo dobro tudi pri najdaljših goriščnicah, vendar pa je žal ni moč uporabiti med zajemanjem videa. Tudi zumiranja med zajemanjem videa aparat ne omogoča, kar je bila prav tako že ena izmed hib predhodnika, čeprav na primer konkurenca s strani Canona oboje omogoča že kar nekaj let. In prav takšne malenkosti Nikonu (pa tudi drugim proizvajalcem) zamerimo pri sicer dobrem aparatu, saj svoje razvojne moči ne usmerjajo povsod v pravo smer, temveč v tisto, ki jo je moč oglaševati. Tudi zumiranje samo bi lahko potekalo bolj natančno, kljub temu da je dvostopenjsko in dovolj hitro. Ostrenje med videom je sicer omogočeno, pri fotografiranju pa v slabših svetlobnih razmerah ne deluje vedno najbolj suvereno. Takrat pride prav tudi možnost uporabe visokih ISO občutljivosti, ki jih aparat omogoča, zrnatost fotografij pa je nekako na pričakovani ravni. Odlično se znajde tudi pri pravilni izbiri beline.

Kot je pri Nikonu v navadi, je ohišje grajeno zelo kakovostno, trdno in lepo leži v roki, prav tako ponuja dovolj udobno in oprijemljivo oporo tudi pri enoročnem fotografiranju. Je večje od tistega, v katerem se skriva P80, poleg tega je nanj pritrjen premičen zaslon. Temu je mogoče spreminjati naklon v navpični smeri, ker pa se ne odpira vstran, je mogoče aparat trdno prijeti z obeh strani, tudi ko je zaslon usmerjen navzgor ali navzdol. Dosegljivost funkcij na ohišju je povprečna, menuji pa se bodo predvsem dosedanjim uporabnikom aparatov Nikon zdeli pregledni in preprosti za uporabo. Aparat je tokrat dobil tudi samodejno prepoznavanje fotografirane scene, še vedno pa so na voljo tudi polavtomatski načini in tudi tisti, v katerem ročno mogoče ročno nastaviti prav vse nastavitve.

Nikon je svojega predstavnika v razredu zmogljivih zum kamer bolj ali manj izpopolnil, vendar pa kljub temu ostajajo malenkosti, ki močno zmotijo. Za ceno, ki je nižja, kot je bila nekoč cena aparata P80, 385 evrov, je na voljo veliko, vendar veliko malenkosti tudi primanjkuje. Kompromisi ostajajo pri vseh proizvajalcih, od končnega uporabnika pa je odvisno, kakšne so njegove želje.

Nikon Coolpix P90

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26-624 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,0; ostrenje 1cm (makro)-neskončno; domet bliskavice NP m; ISO: samodejno (64-800) ali ročno (64-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Nikon slovenija, www.nikon.si.

Cena: 429 evrov.

Za: Razpon objektiva, korekcija popačenja, stabilizacija slike, ergonomija in kakovost ohišja, hitrost delovanja, premičen zaslon.

Proti: Ni zumiranja in prave stabilizacije med snemanjem video posnetkov, še vedno ne najdemo indikatorja napolnjenosti baterije, ostrenje v zahtevnejših pogojih, zrnatost fotografij je večja kot pri konkurenci.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji