Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus E-620

Olympus se zadnje čase omenja predvsem v zvezi z novim formatom, imenovanim Micro Four-Thirds. Kljub novim sistemom pa še naprej razvijajo klasične DSLR aparate, njihov najnovejši model je E-620. Po oznaki sodeč, gre za naslednik modela E-520, a takoj, ko ga vzamemo v roke, vidimo, da gre v resnici za zmogljivejšo različico modela E-420. Da pojasnimo - slednji je najmanjši in najlažji DSLR aparat na trgu ta hip, saj praktično nima držala za desno roko. Model E-520 pa je bolj klasičen aparat nižjega cenovnega razreda. Majhen E-420 nam je kot aparat načeloma všeč, žal pa ima tudi pomanjkljivosti. Očitno nameravajo te popraviti s novim E-620.

Največja hiba predhodnika je pomanjkanje kakršnekoli stabilizacije slike. Nikon in Canon to rešujeta v objektivih, medtem ko drugi (poleg Olympusa še Sony, Pentax in Samsung) rešujejo to neposredno v samem ohišju aparata. Pri E-420 pa tega niso dodali, kar je pomenilo, da pri njem nismo imeli nikakršnih možnosti za stabilizacijo - tudi pri dolgih tele objektivih ne. E-620 zdaj vključuje tudi to stabilizacijo, ki nam v praksi omogoča fotografiranje z do štirikrat počasnejšimi časi kot sicer. Ohišje je na prvi pogled zelo podobno, kar je dobro, saj gre za majhno in lahko ohišje iz kakovostne plastike. Malce so spremenili tanko držalo, a to ne vpliva bistveno na držanje aparata v roki.

Tipke so na prvi pogled razškropljene po ohišju, tako da smo sprva kar malce iskali pravo. Zelo pohvalno pa je osvetljenost tipk (ne sicer vseh, a vseeno). Močno upamo, da bodo tudi drugi prevzeli to prakso, saj je res izjemno uporabno. Rahlo povečan je okular, a je vendarle opazno manjši kot pri večini drugih tekmecev. Novost je tudi vrtljiv zaslon LCD. Aparat ima dve reži za pomnilniške kartice, uporabimo lahko Olympusove xD ali bolj razširjene kartice CF.

Olympus uporablja malce manjša tipala kot druga podjetja, goriščnica objektivov se tu podvoji. Zaradi manjšega tipala pa imajo že tradicionalno tudi malce več težav s šumom. Tega aparat kar močno odpravlja že programsko, a ga je kljub temu kar veliko, to najbolj opazimo ob uporabi neobdelanega formata RAW. Sicer je kakovost fotografij solidna, barve pa zelo naravne (to pa lahko tudi sami nastavimo).

Olympusov E-620 je odličen naslednik majhnega E-420, žal pa je pridobil tudi na ceni. Ohišje velja 610 evrov, skupaj s klasičnim objektivom (ki pokriva goriščnice od 28 pa do 84 mm) pa 727 evrov.

Olympus E-620

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 4032 × 3024.

Tipalo: Efektivno 12 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Izdeluje: Olympus, www.olympus.com.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 610 EUR (ohišje), 727 EUR (ohišje in objektiv Zuiko 14-42 F3.5-5.6).

Za: Kakovost ohišja, stabilizacija slike, velikost in teža, osvetljene tipke, brezžično proženje zunanjih bliskavic.

Proti: Ergonomija, majhen okular, šum pri višjih ISO vrednostih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji