Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung IT100

Samsung je pred nedavnim napovedal prenovo svoje palete kompaktnih digitalnih aparatov, počasi pa dobivamo nove aparate na preizkus. IT100 naj bi se uvrščal med njihove zmogljivejše kompaktne aparate, saj ima tipalo 12 milijonov pik, objektiv pa petkratni zum. Ta gre od 28 do 140 mm (35 mm. ekvivalent), kar je dokaj široko (čeprav je tu še vedno razred zase Samsungov WB500, ki smo ga preizkusili prejšnji mesec in ima široki kot do 24 mm).

IT 100 se hvali s kompaktnim in trdim ohišjem, ki se ne more primerjati z najtanjšimi aparati, a gre kljub temu v vsak žep. Zadaj imamo štiri smerne tipke, ki so hkrati bližnjice do največkrat uporabljenih funkcij (nadzor bliskavice, makro načina itd.), nad njimi pa vrtljivo kolesce za izbiro programa fotografiranja. Slednji za kak milimeter štrli iz ohišja in to olajša njegovo vrtenje.

Programov za fotografiranje je veliko, novost je Smart Auto. Tu se aparat sam odloči, kaj naj bi želeli slikati, in temu primerno prilagodi nastavitve. To mu do neke mere tudi uspeva, vsaj v dobrih razmerah. So pa zato opustili ročne nastavitve, edino, kar lahko nastavimo, je občutljivost ISO (ki gre do 3200, a smo pri tem omejeni na ločljivost 3 MP) in temperatura beline. No, avtomatika svoje delo večinoma kar dobro opravi.

Kakovost fotografij je solidna, kot pri marsikaterem takem aparatu so barve nekoliko premočne, a to je veliko uporabnikom celo všeč. K ostrim fotografijam pomaga tudi vgrajena optična stabilizacija slike. Aparat zna zajemati video v ločljivosti HD, in sicer 720p, pri tridesetih slikah na sekundo. Pri tem uporablja napreden kodek H.264, tako da velja minuta posnetka približno 40 MB, na pomnilniško kartico velikosti 1 GB tako spravimo približno 25 minut videa.

Samsungov IT100 je soliden kompaktni aparat, ki ima dober razpon goriščnic in snema video visoke ločljivosti, pri tem pa ga odlikuje še dobra avtomatika in enostavna raba. Malce visoka je le cena, saj za podoben denar dobimo Samsungov WB500, ki ima še širši kot in desetkratni zum.

Samsung IT100

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-5,8 ostrenje 0,8 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 4,5 m; ISO: samodejno (80-3200) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 265 EUR.

Za: Petkratni zum, široki kot zajema, stabilizacija slike, HD video.

Proti: Nestandarden priklop, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji