Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon PowerShot SX1 IS

Nabor optično zmogljivih kompaktnih fotoaparatov je vse večji. Canon se lahko pohvali s kar dvema fotoaparatoma z dvajsetkratno optično povečavo, najnovejši pa je PowerShot SX1 IS.

Objektiv se poleg povečave ponaša tudi z razmeroma širokim zajemom (28mm ekv.), optično stabilizacijo in solidno svetlobno jakostjo, ki se giblje med F/2,8 in F/5,7. Še največ preglavic mu povzročata kromatska aberacija in sodčkasto popačenje, ki je pri širokem kotu že zelo opazno.

Vgrajeno tipalo CMOS premore deset milijonov pik. Šum je na temnejših delih fotografije jasno opazen že pri najnižjih nastavitvah občutljivosti ISO, najvišja vrednost ISO 1600 pa je le pogojno uporabna. Prikaz detajlov nekoliko šepa tudi zaradi slabše ostrine objektiva, ki jo je seveda pri tako velikem razponu goriščnic težko zagotoviti čez celotno območje. Ostrenje bi lahko bilo zanesljivejše in malenkost hitrejše.

Menuji so pregledni in zapolnjeni glede na izbrani način fotografiranja, ki ga nastavimo z vrtljivim gumbom na vrhu ohišja. Hitro so dostopni najpogostejši avtomatski scenski načini, popolna avtomatika in naprednejši programski, popolnoma ročni načini in načini prioritete zaslonke in časa. Številne funkcije so dosegljive na gumbih na ohišju, ergonomija je dobra. Nekoliko nadležno je le kolesce, s katerim nastavljamo najbolj delikatne nastavitve (denimo zaslonke in časa), a nam ne daje nikakršne otipljive povratne informacije, saj se vrednost le izpisuje na zaslonu. Največja zaprtost zaslonke je F/8.

Ohišje deluje malce preveč plastično glede na svojo ceno. Ergonomija je sicer dobra, a med držanjem plastika včasih zastoka, med preprijemanjem pa kaj hitro stisnemo katerega od gumbov, ki se znajdejo pod palcem. Aparat je tudi razmeroma težak, saj uporablja štiri akumulatorje velikosti AA. Slikanje olajša vrtljivi tripalčni zaslon, ki se lahko pospravi tudi obrnjen proti ohišju. S tem zmanjšamo možnost poškodb med prenašanjem. Dobrodošle so tudi označbe goriščnice na cevi objektiva, ki se pokažejo med zumiranjem.

SX1 IS zmore zajemati video polne visoke ločljivosti. Med snemanjem omogoča optično zumiranje. Hitrejše približevanje je na posnetkih skorajda preveč slišno, medtem ko je počasnejše praktično nemoteče. Ostrenje med snemanjem je solidno, a čudežev v hitrosti ni pričakovati. Zvok je več kot le zadovoljiv, saj do popačenj ne pride prehitro. Pohvaliti velja tudi namenski gumb, ki nemudoma začne snemati video.

Testni primerek ni podpiral fotografiranja oblike RAW, a to naj bi bilo z najnovejšo različico strojne opreme mogoče.

SX1 IS ni nič kaj majhen fotoaparat in tudi njegova cena ni ravno ugodna, res pa je tudi, da so njegove optične zmogljivosti in možnosti posega v nastavitve spoštovanja vredne. Nekoliko nam umetniško svobodo omejuje majhno tipalo in posledično velika globinska ostrina ter občutljivost za šum, a če se ne čutimo pripravljene za vstop v razred DSLR, je SX1 IS eden boljših fotoaparatov, ki se nam ponuja.

Canon PowerShot SX1 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-560 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-5,3; ostrenje 0 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,8 m; ISO: samodejno in ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Canon Slovenija, www.canon.si.

Cena: 516 EUR.

Za: Optična povečava, snemanje videa FullHD, vrtljiv zaslon, možnost namestitve zunanje bliskavice.

Proti: Cena, teža (tudi zaradi uporabe baterij AA), nezanesljiv vrtljivi gumb.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji