Objavljeno: 3.7.2009 12:01 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Ixus 110IS

Po približno šestih mesecih je Canon zopet prenovil ali, raje zapišimo, dodal v serijo IXUS štiri nove modele, od katerih dva omogočata tudi zajemanje video posnetkov v visoki ločljivosti 720p. In ravno tak je tudi model 110 IS. Zavit v elegantno zaobljeno ohišje in pol najslajših dobrot, je idealen vsakdanji spremljevalec v žepu.

Ohišje je kovinsko in dodatno lakirano, tako da bo prijetno počival v damskih dlaneh tudi v mrzlih zimskih dneh, ko je stik kože s kovino lahko neprijeten. Nekoliko bolj je ohišje občutljivo le za praske, tudi zaslon. Oblika je prijetna in enostavna, tudi se ne bohoti z nepotrebnimi kričečimi napisi, ki bi opisovali njegove zmogljivosti in možnost zajema visoko ločljivih videov. Tudi število tipk je zmanjšano na kar najmanjšo številsko vrednost; kateri del kolesca, ki je obenem tudi štirismerna tipka, to počne, ne bomo opazili, dokler se kolesca nežno ne dotaknemo. Šele takrat se nam na zaslonu izpiše, čemu je kateri del štirismerne tipke namenjen, drugače pa najdemo na zadnji strani aparata le še dovolj veliki in lahko dostopni tipki, ki omogočata predvajanje fotografij in vstop na menu. Na sredini nadvse prijetnega kolesca je sicer še tipka za potrditev, zgoraj pa je poleg sprožilca in gumba za vklop, ki sta prav tako zgledna, še tristopenjsko stikalo. To je omembe vredno zaradi nadvse premišljenih treh stopenj, ki dodatno prispevajo k enostavnosti rabe. Prva tako omogoča zajemanje videoposnetkov, sredinski položaj omogoča fotografiranje v načinu program ali kateremkoli scenskem načinu, skrajno desni položaj pa popolnoma samodejno izbere način fotografiranja.

Ko govorimo o ohišju, zmoti le pomanjkanje opore za desni palec pri enoročnem fotografiranju in nekoliko večja teža aparata, ki sicer prispeva k pozitivnemu vtisu o kakovosti.

V celoti, skupaj s prenovljenim in na videz prijetnim uporabniškim vmesnikom, ki pa ne bo tuj niti dosedanjim uporabnikom modelov ixus, pa so snovalci zopet razmišljali tako, da uporabniku ni treba!

Vklop aparata je bliskovit, prav tako je zajem prve fotografije takojšen. Zrnatost fotografij je nekako povprečna in bi si vsekakor želeli nekoliko manj šuma, vendar se glede na zasnovo aparat kljub vsemu odreže dobro. Navdušuje dobra optična stabilizacija širokokotnega objektiva s štirikratnim zumom, ki pri najširšem kotu zajema omogoča zajem približno polovice zadovoljivih posnetkov, tudi ko uporabnik zajema fotografije stoje in brez opore za roke. Ročno je mogoče izbrati tudi daljše čase odprtosti zaklopa, od ene pa vse tja do 15 sekund. Ostrenje je hitro in nadvse učinkovito tudi v slabših svetlobnih razmerah, po želji tudi dovolj bližinsko, enako hitro in natančno je tudi zaznavanje obrazov.

Zaradi učinkovite optične stabilizacije nam je pri širokem kotu uspela kar polovica fotografij pri času 1s.

Ker je govor o malem žepnem aparatu, so tudi videoposnetki vrhunske kakovosti, tudi ko svetlobe ni veliko, je zrnatost še vedno na dobri ravni, pa tudi zajemanje zvoka je večinoma suvereno. Tudi stabilizacija pri snemanju ne izostaja, do popolnosti pa loči video posnetke še optično zumiranje, ki ga glasen in pri zumiranju razmeroma počasen objektiv ne omogoča, prav tako med samim snemanjem ne ostri. Boljše bi lahko bilo tudi stiskanje videa, saj minuta zasede kar 180 MB pomnilnika.

Zaslon je širokega formata, bolj prilagojen videu kot fotografijam, saj je med fotografiranjem (razen v širokem načinu) na levem in desnem robu neizkoriščen, zato je kljub diagonali 2,8 palca za današnje čase nekoliko manjši.

Razen največjim adrenalinskim navdušencem, ki bodo raje posegli po kakšnem oklepljenem Olympusu ali pa kaki drugi dvoživki, ta aparat toplo priporočamo. Njegova največja slabost je zasoljena cena, 318 evrov. Za ta denar so sicer na voljo že aparati DSLR vstopnega razreda, vendar ti ne gredo v žep in jih nikakor ni tako enostavno uporabljati kot to malo Canonovo digitalno beležko spominov.

Canon Ixus 110IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,8; ostrenje 2 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 317 evrov.

Za: Ohišje in oblika, enostaven in smiseln uporabniški vmesnik, hitrost delovanja, ostrenje, kakovost videa in zvoka.

Proti: Cena, opora pri enoročnem fotografiranju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji