Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon PowerShot A1100 IS

Najnovejši član Canonove rodbine A, PowerShot A1100 IS, sledi zastavljenim smernicam. Ob sprejemljivi ceni želi hkrati ponuditi preprostost in vsestranskost.

Lično in trdno grajeno plastično ohišje se nam ponuja v treh nežnih barvah in morda v še kakšni več, če bomo nakupovali v tujini. Za lažje upravljanje in izbiro scenskih načinov nam je na voljo vrtljivi gumb na zgornji strani ohišja, ki ga lahko vrtimo tudi med držanjem z eno samo roko. Ergonomija je dobra, saj večino teže predstavljata dva akumulatorja velikosti AA na mestu oprijema. Fotografom stare šole bo prišlo prav vgrajeno optično iskalo, ki postaja med fotoaparati nižjega razreda že prava redkost. Pogled skozenj je resda razmeroma klavrn, a svojo nalogo kljub vsemu opravlja. Nameščanje na stojalo bo olajšala sredinska postavitev nastavka, ki je skoraj pod težiščem.

Veliko prostora za izboljšavo omogoča zaslon, ki sicer ni majhen, a barvni prikaz in ločljivost le 115.000 pik ga uvrščata v spodnji del trenutne ponudbe. Izbirniki so večinoma podedovani od prejšnjih modelov serije A, čeprav bi bila prenova počasi že dobrodošla. Kljub temu nam A1100 ponuja kar nekaj ročnih posegov, žal popoln nadzor zaslonke in časa ni mogoč. Tipke na ohišju nam omogočajo dostop do najpogosteje uporabljenih nastavitev, pohvaliti pa velja funkcijsko tipko, katere delovanje lahko priredimo lastnim potrebam.

Vgrajeni objektiv nam ponuja štirikratno optično povečavo, a žal ne blesti pri zajemu širokega kota. Pri daljših goriščnicah stresenost fotografij učinkovito preprečuje vgrajena optična stabilizacija. Svetlobna moč je F/2,7 pri širokem kotu in F/5,6 pri teleobmočju. Makro ostrenje je mogoče od treh centimetrov naprej, a nas ostrina posnetkov ni najbolj prepričala. Ostrenje je sicer večpodročno in v običajnih razmerah deluje dobro in razmeroma hitro.

Barve fotografij so solidne, čeprav včasih malce hladne. Šuma je ob dobrih razmerah kljub dvanajstim milijonom svetlobnih detektorjev tipala malo. Detajli pa bi bili še bolje vidni, če bi bili posnetki ostrejši. Nekaj težav ima A1100 IS tudi s presvetljenimi območji.

Zajem videa je mogoč pri ločljivosti 640 × 480 pik. Zvok je razmeroma dober, a kaj več kot uporaben žal ni. Res pa je, da je stiskanje dinamike učinkovito in kljub rahlim popačenjem prepreči hreščanje glasnih posnetkov.

Poglavitna prednost fotoaparata Canon PowerShot A1100 IS je optično iskalo, saj ga pri drugih kompaktnejših modelih že težko najdemo. Možnost delnih posegov v nastavitve je tudi dobrodošla, a žal ni popolna. Zato bi bil bolj zanimiv ob ugodnejši ceni. Res pa je, da podajamo priporočeno ceno zastopnika, saj v času preizkusa A1100 v trgovinah še ni bil dosegljiv.

Canon PowerShot A1100 IS

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,6; ostrenje 3 cm (makro) neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno in ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Canon Slovenija, www.canon.si.

Cena: 224 EUR.

Za: Optično iskalo, preprost, a kljub temu tudi zmogljiv.

Proti: Ločljivost in kakovost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji