Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S630

Nikon je tokrat izvedel pravo malo ofenzivo z aparati, ki premorejo širok razpon goriščnic, tako v obeh segmentih optično zmogljivih aparatov kot tudi med žepnimi modeli, kamor spada Coolpix S630.

V ohišje prijetne žepne oblike so tokrat pospravili objektiv s kar 7-kratnim razponom goriščnic. Objektiv se lahko pohvali z majhnim popačenjem, tako v širokem kot v teleobmočju. Tudi sicer objektiv nima posebnih optičnih pomanjkljivosti, manj udobno je le približevanje z le enostopenjskim pomikom, ki je velikokrat prehitro, stopnje pa so postavljene preredko narazen. Podobno kot pri večjem bratu bolj navduši bližinsko makro fotografiranje, pri katerem se je mogoče fotografiranemu objektu pri najbolj optimalni goriščni razdalji (pri približno 1/3 zum območja) približati na 2 cm.

Za objektiv postavljeno tipalo sprva navduši z mehanskim umirjanjem slike, poleg tega pa omogoča tudi uporabo visokih vrednosti ISO. Čeprav zrnatost pri vrednosti 1600 še ni na zaskrbljujoči ravni, je to le zaradi tega, ker je zmanjševanje zrnatosti premočno in takrat fotografije postanejo premehke celo na celozaslonski povečavi domačega monitorja. Sicer lahko ob zmanjšani ločljivosti občutljivost tipala tudi dvignemo tja do vrednosti 6400, kjer je kakovost fotografij sicer slaba, vendar pa nam v robnih razmerah kljub vsemu uspe narediti posnetek, ki bo dovolj razločno zabeležil neponovljiv dogodek.

Z upravljanjem aparata nismo imeli nobenih težav, saj je tipičen Nikon. To je za dosedanje lastnike aparatov te znamke dobro, s kolescem, ki je obenem tudi štirismerna tipka, pa je upravljanje sila udobno in sprehodi po menujih hitri. Prav tako so v aparat vgrajeni vsi najnovejši elektronski pripomočki, kot sta na primer doosvetljevanje temnih delov D-Lightning in dodatno programsko odpravljanje rdečih oči, katera je moč uporabiti po zajemu fotografije. Z zaznavanjem obraza je povezan tudi avtofokus, aparat pa poleg že skoraj pri vseh proizvajalcih uporabljenega prepoznavanja nasmeškov tudi opozarja, če je portretiranec po nesreči zamižal. To je v praksi dosti bolj koristno.

S 7-kratnim zumom so možnosti prostega kadriranja odprte tudi v žepnem razredu.

Poleg vsega mora biti aparat, ki že v imenu nosi kratico Style, tudi videti dobro in za malega novinca bi težko zapisali nasprotno. Prvič je pri žepnem Nikonu uporabljena zavita oblika, zaradi katere je z vrha aparat videti upognjen. Čeprav je zasnovan tako, da oko obliko dojame bolj intenzivno, kot je v resnici, pa malček v desni roki lepo sedi tudi pri enoročnem fotografiranju, zadaj pa je tudi dovolj opore za palec.

Cena z 297 evri sicer ni med najbolj ugodnimi in široki kot zajema bi lahko bil širši kot le 37 mm, vendar bo aparat večini uporabnikov z možnostjo velike povečave in odličnih makro zmogljivosti kljub vsemu potešil vse tiste fotografske želje, ki jih želi vedno nositi v žepu, in hkrati ostati v stilu.

Nikon Coolpix S630

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-260 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,3; ostrenje 2 cm (makro) -neskončno; domet bliskavice 5,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-6400).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 297 EUR.

Za: Sedemkraten zum v žepnem aparatu, stabilizacija, slike, velik in uporaben razpon ISO, prijetno oblikovano ohišje.

Proti: Najširši kot zajema le 37 mm, mehčanje fotografij zaradi zmanjševanja zrnatosti pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji