Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon PowerShot A2100 IS

Za tiste, ki jim videz ne pomeni vsega in dajejo ceni prednost pred uporabljenimi materiali in oblikovanjem, Canon ponuja novega člana družine PowerShot A2100 IS.

A oblikovanje samega ohišja ni toliko zapostavljeno, da bi pogledi na fotoaparat zbujali nelagodje. Daleč od tega. Plastičnost je sicer očitna, a nekaj drobnih potez v obliki pokončne srebrne letvice in oblin, ki služijo boljšemu oprijemu in hkrati priskrbijo prostor običajnim akumulatorskim vložkom velikosti AA, kljub temu pripomore k ličnosti izdelka. Pohvalno pa je, da je navoj za namestitev fotoaparata na stojalo kovinski in nameščen blizu težišča. Ob tripalčnem zaslonu LCD, ki sicer ne premore ravno spodobne ločljivosti in se žal tudi slabše odreže na močni svetlobi, so majhne tipke. Blaženosti ob pritiskanju sicer ne občutimo, a povratna informacija ob pritisku je dobra, aparat pa nam ponuja tudi tipko, ki je nekoč rabila neposrednemu tiskanju, a so v Canonu z leti ugotovili, da nanjo v življenjski dobi aparata namenoma pritisne le peščica uporabnikov. Zato ji lahko tokrat funkcijo dodelimo sami. Vrtljivi gumb za izbiranje načina fotografiranja nas je s svojo cenenostjo nekoliko razočaral, saj se ob posameznih izbirah ne zatakne v legah najbolj prepričljivo in tudi vrtenje ni gladko. Se pa A2100 zaradi svoje debeline in že omenjenega izbočenega dela v predelu prostora za akumulatorje zelo dobro drži v dlani.

Pretresljivih fotografskih novosti nam fotoaparat, razen nekaj programskih igrač, ne ponuja. Prepoznavanje in sledenje obrazov smo že videli, nova je sicer možnost avtomatske izbire scenskih načinov, a težko se znebimo vtisa, da je vse skupaj namenjeno bolj vsebini bleščečih nalepk in napisom embalaže. Fotografije so sicer več kot solidne, čeprav je tudi pri najnižjih vrednostih ISO šum zaradi visoke gostote svetlobnih detektorjev na tipalu z dvanajstimi milijoni pik opazen. A če fotografij ne gledamo z nosom na zaslonu ob stoodstotni povečavi, nam dobro služijo tudi občutljivosti do vrednosti ISO 400. Podobno se odreže tudi ostrina objektiva in predstavitev podrobnosti na posnetkih, barve pa so zgledno blizu naravnim, a še vedno prijetno nasičene.

Šestkratni optični zum je mikaven podatek, še toliko bolj zaradi razmeroma majhnega ohišja. A pri zajemu širokega kota A2100 IS ne blesti, saj so preračunane vrednosti goriščnice 36-216 mm. Vtisa ne popravi niti svetlobna jakost, slikanje v teleobmočju pa nam zato olajša vgrajena optična stabilizacija, a to tudi skorajda ni več posebnost. Ločljivost zajetih gibljivih slik je 640 × 480 pik, zapis pa je prostorsko zelo potraten.

Trg kompaktnih fotoaparatov srednjega cenovnega razreda je vedno bolj pester, Canon PowerShot A2100 pa se vanj umešča na nevpadljiv način. Če bi objektiv zajemal širši kot, bi lahko brez sramu više dvignil ročico iz množice in se s svojo zmerno ceno ponudil kupcu. Tako pa bo mahal skupaj z drugimi in bil včasih brez posebne škode tudi spregledan.

Canon PowerShot A2100 IS

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-216 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,9; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno in ročno (80-1600, 3200).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 239 EUR.

Za: Šestkratna optična povečava, dobra ergonomija.

Proti: Objektiv nima pravega širokega kota, ni optičnega zumiranja pri snemanju videa, ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji