Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Eos 500D

Ne prav veliko sprožitev nazaj je enega uspešnejših fotoaparatov Canonove družine s trištevilsko oznako, Canona EOS 400D, nadomestil model 450D. In že kar nekaj časa si lahko omislimo tudi njegovega naslednika, EOS 500D.

Pretresljivih novosti nismo deležni. Vsaj, če govorimo o prvotnem namenu - fotografiranju. Ob prebiranju bleščečih podatkov, ki rabijo predvsem privabljanju novih kupcev, pa je naš vtis nekoliko drugačen.

Eos 500D je pridobil na ločljivosti tipala, ki je zdaj že petnajst milijonov pik, zaradi česar se pri višji občutljivosti ISO obnese občutno slabše kot njegov predhodnik. Programsko odpravljanje napak je sicer izboljšano, zato lahko izberemo občutljivosti vse do ISO 12800, a so izgube detajlov občutne že pri ISO 800, če fotoaparat skrbi za sprejemljivo količino šuma. Posledica visoke ločljivosti je tudi kar dvajsetmegabajtna datoteka RAW, ki je zapisana v prenovljenem formatu CR2. Za odpiranje smo si morali vzeti kar nekaj časa, saj so bile potrebne nadgradnje naše programske opreme.

Ohišje ni doživelo drastičnih sprememb. Dosegljivost funkcij na ohišju je dobra, uporabniki z nekoliko večjimi rokami pa aparata ne morejo držati najbolj udobno. Zaradi razmeroma lahkega ohišja je bila uravnoteženost sistema nekoliko neudobna že ob rabi objektiva 18-200mm, pri osnovnem objektivu 18-55mm pa teh težav ni.

Vgrajeni zaslon ima ločljivost 920.000 pik, kar izboljša izkušnjo pri pregledovanju posnetih fotografij, dobrodošel pa je tudi nov premaz, ki izboljša vidljivost na močni svetlobi. Menuji so malenkost prenovljeni, hitrejše in preprostejše je tudi spreminjanje nastavitev prek neposrednega prikaza na zaslonu med samim fotografiranjem.

Hitrost zaporednega fotografiranja se ni bistveno spremenila in je 3,4 posnetka na sekundo. Vgrajeni procesor je sicer nove generacije, a se je zahtevnost obdelave povečala zaradi visoke ločljivosti. Kljub temu se med rabo v kombinaciji s spoštljivo hitrostjo ostrenja Eos 500D izkaže za razmeroma hiter fotoaparat, k temu pripomore tudi večja količina medpomnilnika, ki zadostuje za devet posnetkov RAW in po podatkih izdelovalca kar 170 posnetkov JPG.

Med vsem dobro znanimi programskimi in ročnimi načini slikanja se je na vrtljivem gumbu znašlo še novo polje "CA" oz. Kreativna avtomatika. Malce zlobno rečeno, gre za odkrivanje tople vode, saj se na zaslončku prikažeta dva drsna izbirnika, ki označujeta ostrino ozadja in svetlost fotografije. Primerno torej za tiste, ki se jim ne ljubi niti malo poučiti o osnovnih fotografskih pojmih.

Še en dokaz bitke med kompaktnimi in fotoaparati DSLR pa je dodajanje možnosti zajema filmskih posnetkov. Eos 500D podpira kar polno visoko ločljivost 1080p pri dvajsetih sličicah na sekundo. A ostrenje je bolj piškavo, saj je dolgotrajno, glasno in na posnetku je jasno opazno lovljenje prave lege.

EOS 500D še zdaleč ni slab fotoaparat, kljub temu pa se je težko znebiti občutka, da naprednejšemu ljubiteljskemu uporabniku ne ponuja prav nič več od svojega predhodnika, čeprav njegova cena ni ravno ugodna. Če torej lahko shajate brez zaslona visoke ločljivosti in vam ni do igranja z videom, lahko z nadgradnjo sistema mirno počakate oz. pri nakupu privarčujete nekaj evrov.

Canon Eos 500D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4752 × 3168.

Tipalo: Efektivno 15 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,3 × 14,9 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Izdeluje: Canon, www.canon.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 777 EUR (ohišje), cena z objektivom 18-55 mm IS 850 EUR.

Za: Ločljivost, hitrost, kakovost posnetka, protiprašni filter, enostavna raba, zaslon LCD, snemanje filmov FullHD.

Proti: Občutljivost za šum, razmeroma visoka cena, neuporabno ostrenje med snemanjem filmov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji