Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon D3000

Nikonov model D40 je nekaj let nazaj postavil nove meje pri enostavnosti rabe in ceni digitalnih SLR aparatov. Zaradi uspešnosti je tudi ostal v prodaji razmeroma dolgo, njegov naslednik pa je model D3000. Gre za majhen in lahek aparat, namenjen predvsem tistim, ki šele vstopajo v svet digitalne SLR fotografije. Na to opozarja predvsem novi način fotografiranja, imenovan "Intelligent guide mode", pri katerem nam aparat sproti razlaga, kako doseči želeni učinek. Zgled je uporaba odprte zaslonke in dolge goriščne razdalje pri portretih ali hitrega časa pri zamrznitvi akcijskih posnetkih. Vsi, ki se na fotografijo že spoznajo, bodo nad tem vihali nosove, a zna biti ta vodič zelo uporaben za manj vešče uporabnike.

V skladu z namembnostjo so izpustili marsikatero funkcijo. Da ni živega ogleda slike, nas načeloma ne bi motilo, a si mislimo, da bi bil marsikomu, ki prihaja iz sveta kompaktne fotografije, ta sistem zelo dobrodošel. Motilo nas je tudi sorazmerno malo funkcijskih tipk, saj smerne tipke ne delujejo kot bližnjice do največkrat uporabljenih funkcij (to je praksa pri večini DSLR aparatov). Eno funkcijo lahko sicer obesimo na tipko "Fn", a bi si kljub temu želeli hitreje priti do nastavitev, kot sta občutljivost ISO ali temperatura beline.

Tipalo premore 10 milijonov pik, enako kot starejši model D60, in to je seveda povsem dovolj. Po našem mnenju bi že tistih 6 milijonov pik iz starega modela D40 zadostovalo, a tržne zakonitosti so pač take, kot so. Žal se pri višjih vrednostih ISO (te sicer gredo do 3200) hitro poveča tudi šum. Aparat namreč uporablja starejše tipalo vrste CCD, ki se obnese bistveno slabše kot tipalo CMOS v večjem bratu, modelu D5000 (ki smo ga v Monitorju tudi preizkusili). Na splošno pa je kakovost fotografij solidna, tudi pri uporabi povsem samodejnega programa.

Kot vstopni model v Nikonovi ponudbi se tudi D3000 hvali z zelo konkurenčno ceno. Samo ohišje velja 375 evrov, model z objektivom AFS 18-55 pa 444 evrov. Nam se zdi še najboljša izbira komplet aparata z objektivom AFS 18-55 VR, ta vključuje optično stabilizacijo slike, komplet aparata in tega objektiva pa velja 469 evrov.

Nikon D3000

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 3872 × 2592.

Tipalo: Efektivno 10,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 375 EUR (le ohišje), 444 EUR (ohišje in objektiv AFS 18-55 F3,5-5,6), 469 EUR (ohišje in objektiv AFS 18-55 VR F3,5-5,6).

Za: Enostavno upravljanje, cena.

Proti: Ni živega predogleda slike, šum, dostopnost funkcij na ohišju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji