Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Cyber-shot DSC-HX1

Najzmogljivejšo serija Sonyjevih kompaktnih fotoaparatov od zgodnjega poletja naprej dopolnjuje model DSC-HX1, ki se s podporo popolnega ročnega nadzora spogleduje s fotoaparati DSLR, z zajemom video posnetkov FullHD pa z amaterskimi videokamerami.

Plastično ohišje z dodatkom gume na štrlečem "oprijemalu" je trdno in omogoča zelo dober oprijem, oblikovno pa s svojo črno barvo in "zrcalno-refleksnim" videzom ne izstopa. Nastavek za objektiv je kovinski, odlaganje fotoaparata pa nam zelo olajša droben gumijast čepek na spodnji strani objektiva, ki preprečuje zdrse na gladki površini. Čudna rešitev pa je kabel USB, ki je združen s priključki prepletenega video signala.

Objektiv s svojimi merami sicer ni prav nič diskreten, a ob kar dvajsetkratni optični povečavi mu vpadljivost težko očitamo. Goriščnica se giblje od spodbudnih 28 mm pri širokem kotu do 560 mm v tele območju. Zumiranje je mogoče z dvema hitrostma, a tudi hitrejša potrebuje približno dve sekundi, da prepotuje celotno goriščnico. Kljub širokemu zajemu in zmogljivemu zumu je optično popačenje zelo dobro nadzorovano, svetlobna jakost pa je pri širokem kotu kar F/2,8 in se postopno znižuje do F/5,2 pri najdaljši goriščnici. Največja zaprtost zaslonke je F/8. Objektiv vsebuje tudi optično stabilizacijo.

DSC-HX1 uporablja tipalo CMOS ločljivosti devet megapik tehnologije Exmor. Zaradi novih tehnoloških rešitev pri sami izdelavi naj bi se povečala občutljivost tipal in posledično zmanjšala količina šuma. Vrednosti ISO je moč nastavljati med 125 in 3200, a čisto in detajlno fotografijo fotoaparat posname do ISO 200. Posnetki pri višjih občutljivostih so opazno zrnati in kmalu se začnejo izgubljati tudi podrobnosti. Omeniti pa velja, da so fotografije pri visokih občutljivostih vseeno občutno boljše kot pri nekaterih konkurentih z enakimi zmogljivostmi na papirju.

Iskalo je elektronsko, prikaz pa je majhen in barvno ne najbolj pravilen. Večina bo zato posegala po uporabi zaslona, ki s svojo ločljivostjo ne blesti, se pa zato lahko izvleče navzven in prilagaja svoj naklon v navpični smeri, zavrteti pa se ga žal ne da.

Zaradi svetlobno močnega objektiva in visokih goriščnic je kljub majhnemu tipalu mogoče ločevati objekt od ozadja.

Menuji nam ponudijo sprotno razlago nekaterih možnosti, ki so sicer odvisne od načina slikanja, ki ga izberemo. Na izbirnem vrtljivem gumbu najdemo tudi klasične ročne načine P, S, A in M. Prikaz nastavitev na zaslonu je izpopolnjen, prav tako upravljanje z gumbi na samem ohišju. Najbolj zaslužno je kolesce, ki ga vrtimo s palcem desne roke. S pritiskom nanj lahko hitro zamenjamo njegovo funkcijo in tako nastavljamo kompenzacijo osvetlitve, zaslonko, čas ali vrednost ISO. Zanimiv je tudi način zajema panorame, kjer ne sestavljamo posameznih fotografij, temveč aparat le premikamo v želeni smeri. DSC-HX1 panoramo najverjetneje ustvari iz video posnetka, saj je ločljivost ene stranice omejena na 1080, druga pa je lahko do 7152 pik. In ko že govorimo o video posnetkih, ti se zajemajo pri ločljivosti 1440 × 1080 pik, čemur že lahko rečemo FullHd. Med snemanjem je mogoče zumiranje, ki je počasno, a dovolj tiho, da je na posnetkih skorajda nemoteče. Kakovost videa v dobrih razmerah je več kot solidna, pri zvoku pa bi si želeli več nizkih frekvenc in večjo dinamiko.

Zmogljivi Sony je zelo dober fotoaparat, ki zna poleg dobrih fotografij zajeti tudi video visoke ločljivosti. Cena sicer ni nizka in je že blizu vstopnim modelov DSLRjev, a DSC_HX1 kljub temu ponuja veliko in na nekaterih področjih celo več od resnejših bratov.

Sony Cyber-shot DSC-HX1

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 9 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-560 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 9,1 m; ISO: samodejno in ročno (125-3200).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 420 EUR.

Za: Širok razpon goriščnice objektiva, kakovost in ergonomija ohišja, svetlobna jakost objektiva, ločljivost zajema video posnetkov, vrtljiv gumb za napredne nastavitve.

Proti: Samodejno ostrenje včasih greši, razmeroma počasno zumiranje, kabel za priklop na računalnik, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji