Objavljeno: 1.7.2009 12:46 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S220

Kaj novega nam sploh še lahko ponudijo izdelovalci kompaktnih fotoaparatov, ki na trg umeščajo nove in nove izdelke? Kaj novega nam ponuja Nikon Coolpix S220?

Slogovno oblikovano ohišje svežega malčka Nikonove ponudbe nam v rokah vliva zaupanje, saj se rokam kljub gladkim kovinskim materialom lepo prilega. Pri upravljanju s fotoaparatom razvijalci niso odkrivali novih možnosti, omejevale pa so jih tudi majhne mere. Zato si moramo scenske načine izbirati brez pomoči vrtljivega gumba. Najosnovnejše fotografiranje pa lahko opravimo tudi le z eno roko, a nam pri tem ne bo v pomoč optični sistem za odpravo zamegljenosti fotografij zaradi tresenja rok.

Ločljivost tipala je za današnje čase povprečnih deset milijonov pik, zajem fotografij pa je kontrasten in barvno nasičen, zato na posnetkih včasih celo izgubimo katero od podrobnosti. Najmanj zahtevnim uporabnikom se bodo fotografije tako zdele lepe, naprednejše pa bodo kaj hitro zmotila bela prežgana območja in sence brez pravih podrobnosti. Vtisa ne popravi niti količina šuma, ki pri nižjih vrednostih ISO resda ni pretirano moteč in je opazen le na velikih povečavah in pri enobarvnih vzorcih, a se z višanjem občutljivosti tipala kaj hitro prebije v ospredje. Avtomatika ne izbira vrednosti do najvišje možne, ki je 2000, a že pri ISO 800 je na fotografiji posejanih veliko belih pikic, ki so še bolj moteče od barvastih na temnejših delih.

Ponos S220 žal ne more biti niti objektiv. Ostrenje je razmeroma hitro, a je svetlobna jakost v teleobmočju zelo šibka. Pri goriščnici 105 mm bi vsekakor pričakovali vrednost zaslonke nižjo od F/5,9, blesteča pa ni niti vrednost F/3,1 pri širokem kotu 35 mm. Optični zum je torej le trikratni, zajem objektiva pri širokem kotu pa nam ne bo olajšal fotografiranja v zaprtih prostorih. Makro ostrenje je mogoče od razdalje 10 cm, kar je slabše od številnih tekmecev.

Izbirniki aparata so pregledni, to je mogoče tako zaradi premišljenega oblikovanja kot tudi zaradi skromnosti posegov v samo delovanje. Zato moramo skoraj vse prepustiti splošni ali šestnajstim namenskim scenskim nastavitvam avtomatike. Kot dodatek so nam na voljo prepoznavanje obrazov, samodejno fotografiranje ob zaznavi nasmeška in opozorilo na zaprte oči portretiranca. Uporabnost slednjega je vprašljiva že brez temeljitega razmisleka, ob tem, da vgrajeno elektroniko pogosto brez pravega razloga zagrabi panika, pa se bomo opozoril naveličali, preden nam bodo rešila kakšnega izmed portretov.

Nikon Coolpix S220 ne preseneča na nobenem področju. Kaže, da so si v Nikonu zastavili cilj izdelave čim cenejšega stilskega in miniaturnega fotoaparata. In to jim je vsekakor uspelo, a žal davek oblikovne dovršenosti in majhnih mer nosi prav kakovost posnetkov.

Nikon Coolpix S220

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,9; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; ni podatka o dometu bliskavice; ISO: samodejno ali ročno (80-2000).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 157 evrov.

Za: Dosegljiv v petih kovinskih barvah ohišja, majhne mere in trdno ohišje.

Proti: Omejen ročni nadzor, nasičenost barv in občasno pretiran kontrast poskušata prikriti nekoliko slabšo kakovost posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji