Objavljeno: 1.7.2009 12:21 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix D5000

Za značilnim Nikonovim rdečim trikotnikom na vrhu držala se skriva ohišje aparata, ki sodi nekako vmes med tiste vstopne modele DSLR, kot sta D40 in D60, ter nekoliko naprednejši D90. Takšna je tudi velikost v Nikonovem slogu trdnega ohišja, ki pa je nekoliko zrasel tudi v debelino.

Krivec za to je predvsem 2,7-palčni zaslon LCD, ki mu je mogoče spreminjati naklon in ga vrteti. Zaslon se v primerjavi z večino, ki jo poznamo, odpira navzdol, zato lahko aparat nekoliko lažje držimo z obema rokama, tudi ko je v skrajno odprti legi. V najslabšem primeru lahko sicer uporabnik spregleda, da je zaslon odprt, in želi aparat kljub vsemu postaviti na neko trdno oporo pred seboj in ga tako poškoduje, vendar bo vrtljivi mehanizem zaslon večkrat rešil kot nasprotno. Z njegovo pomočjo ga lahko z obratom za 180 stopinj popolnoma skrijemo v ohišje, kadar ga ne potrebujemo za preverjanje, in se prepustimo zmogljivi in zanesljivi avtomatiki. Ta nas v kombinaciji z novim 3D metričnim sistemom in avtofokusom, opremljenim s 3D sledenjem, ne bo pustila na cedilu. V pomoč nam je na voljo tudi 19 različnih scenskih načinov, nova sta hi-key in low key način. Z njima je mogoče ustvariti fotografije svetlobne silhuete avtomobila v temi ali pa angelske posnetke dekleta v belem, ko aparat posnetek namenoma preosvetli in nasprotno. Aparat omogoča tudi naknadno obdelavo fotografij, ki med številnimi možnostmi omogoča določitev najpomembnejših nastavitev že zajetih posnetkov v formatu NEF (RAW). Za tiste pozabljive, ki bi kasneje želeli uporabiti funkcijo Active D-Lightening, pa je tu tudi klasični zakasneli D-Lightening, ki poveča svetlobno dinamiko že zajete fotografije in v nasprotju z neposredno uravnavo ohrani tudi originalno fotografijo.

Prek zaslona, ki slikovno predvsem na temnejših sivinah ne navduši, lahko seveda fotografiramo tudi v načinu živega predogleda, ko je prav tako mogoče zajemati videoposnetke do 5 min pri polni ločljivosti 720p. Konkurenca trenutno sicer že ponuja tudi ločljivost 1080p, vsem pa je skupen "žele efekt" pri hitrih premikih kamere, kar je značilno za tipala CMOS, zaradi vrstičnega zajemanja slike. Vgrajeni primerek je sicer slikovno v razredu s faktorjem povečave goriščnice v samem vrhu, tako po kakovosti zajema barv in dinamičnem razponu kot tudi nizkem šumu pri visokih ISO nastavitvah (do 6400). Razlog za to je tudi razumna gostota pik na svetlobnem tipalu, saj so pri Nikonu uporabili 12,3 megapike ločljivosti in v primerjavi s konkurenco ne drvijo čez meje zmogljivosti trenutno vgrajene tehnologije. To se pozna tudi v kakovosti posnetkov.

Z novim ohišjem pa smo poleg že znanega objektiva, ki je priložen kit kompletu, preizkusili tudi novi širokokotni 10-24 mm objektiv. Ta v primerjavi z neposredno Canonovo konkurenco ponuja nekoliko širši razpon goriščnic, njegova ostrina je tudi pri popolnoma odprti zaslonki pohvalno dobra. So pa njegova popačenja sodčkavosti večja pri najširšem kotu, pa tudi pri 24 mm je opazno odstopanje od idealov, ki je sicer ravno nasprotno. Prednost v primerjavi z na primer Canonovim modelom je tudi 1 mm manjša goriščna razdalja zaradi manjšega faktorja povečave tipala; to pomeni še širši kot, novi D5000 pa omogoča tudi programsko korekcijo popačenja. Ostrenje je hitro in zanesljivo in omogoča sočasno ročno poseganje v odločitve aparata, med zumiranjem pa se dolžina objektiva spreminja, kar je pri konkurenci bolje rešeno. Izdelava ohišja je kakovostna, ne manjka niti prikaz razdalje od izostrenega objekta.

S širokokotnim objektivom lahko objekte, ki so v prvem planu, močno povečamo in veliki hamburger lahko poje malega lačnega jedca.

Novi D5000 je vsekakor eden izmed najprimernejših izdelkov za vstop v razred D-SLR, razočaral ne bo niti nekoliko naprednejših uporabnikov. V primerjavi z zmogljivejšimi Nikoni mu manjka vgrajeni motor za pogon ostrenja starejših objektivov in dostopnost nekaterih funkcij na ohišju, saj je programbilna tipka za neposredno izbiro beline in vrednosti ISO ena sama. Je pa aparat do manj veščega uporabnika vsekakor prijaznejši, če ne s programskimi možnostmi in možnostjo pomoči na zaslonu, pa toliko bolj z vrtljivim zaslonom, prek katerega lahko videu sledimo tudi z vrha. Kljub temu je cena, ki je za komplet z objektivom 18-55 VR en evro cent nižja od 800 evrov, za vstopni razred nekoliko višja.

Nikon Coolpix D5000

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni aparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 4288 × 2848, 3216 × 2136, 2144 × 1424.

Tipalo: Efektivno 12,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Kakovost fotografije: 10.

Zasnova aparata: 6.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Nikon slovenija, www.nikon.si.

Cena: 799,99 EUR (ohišje in objektiv AF-S DX 18-55 mm f/3,5-5,6G VR), 849 EUR (širokokotni objektiv AF-S DX Nikkor 10-24mm f/3,5-4,5G ED)

Za: Kakovost tipala in šum, vrtljiv zaslon, videoposnetki, kakovost ohišje.

Proti: Prikaz temnih sivin na zaslonu, nima vgrajenega avtofokus motorčka za starejše objektive, "žele efekt" v videoposnetkih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji