Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2013 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix P7800

Nikonov P7800 sodi v segment, kjer ni veliko konkurence. Gre za najzmogljivejšo vrsto kompaktnega aparata, ki ponuja ročno prilagajanje vseh nastavitev, format RAW in nadvse kakovostno kovinsko ohišje z odličnim držalom. Dve generaciji nazaj je Nikonova serija P7000 dokončno dozorela in se lahko povsem postavi po robu Canonovi opevani seriji G, ki je pravzaprav njena edina prava konkurenca. Njun namen je zadovoljiti najzahtevnejše uporabnike, ki ne želijo aparata z izmenljivimi objektivi ali pa radi kot dodatek shranijo nekaj tudi v večji žep. Kljub temu sta si modela tako različna, da uporabnike zlahka razdelita na dva tabora, odvisno od želja in potreb.

Kot smo že omenili, je kakovost ohišja zares vrhunska, prav tako izbira materialov držala in dostopnost bližnjic na ohišju. Poglavitna razlika v primerjavi s predhodnikom je ta, da ni enega izmed številnih kolesc, ki je tokrat nadomestilo kakovostno elektronsko iskalo. To resda ni tako veliko kot pri Sonyjevih aparatih vrste SLT, a kljub temu ne razočara.

Kolesce, ki je romalo v pokoj, je bilo namenjeno hitremu dostopu do nastavitev ISO, beline, kakovosti stiskanja in še nekaterim prilagoditvam, a ga po zaslugi kar treh tipk, ki jim lahko določamo namen, nismo pogrešali. Delo z aparatom je tudi po zaslugi treh vrtljivih kolesc zelo napredno, ne manjkata pa niti tisto za izbiro popravka osvetlitve in izbiro načina fotografiranja.

Tipalo je znano že iz prejšnje generacije in se še vedno izkaže odlično tudi v slabih svetlobnih razmerah, obenem pa kljub »le« 12 megapikam ločljivosti ob pomoči kakovostnega objektiva pričara zelo veliko podrobnosti.

Objektiv je prav tako znan iz prejšnje generacije in se ponaša z razponom goriščnic od 28 do 200 mm ter ponuja svetlobno jakost od f2.0 do f4.0. To pomeni, da je svetlobno dovolj močan tudi v telefoto območju, nekoliko mu zamerimo le popačenja geometrije v obeh skrajnih legah. A tudi tu se zelo dobro obnese vgrajen programski popravek, ki popačenja v celoti izniči, obenem pa ne posega v širino zajema.

Vse omenjene rešitve je mogoče uporabiti tudi med zajemanjem videa HD, ki je skupaj z zvokom prav tako zelo dober in se dobro odreže tudi, ko ni veliko svetlobe. Velika redkost v razredu kompaktnih aparatov je tudi ročno prilagajanje ostrenja med zajemanjem videa.

Nikon P7800 je s ceno 449 evrov postavljen zelo visoko, a je namenjen sladokuscem in tistim, ki vedo, zakaj želijo tak aparat. Poglavitna razlika v primerjavi s Canonovo konkurenco je predvsem v objektivu, ki pri Canonu ponuja nekoliko manjšo povečavo, a je svetlobno še močnejši. Poleg tega je Canonovo iskalo optično, zaslon pa ni vrtljiv. Kot smo že zapisali, je razlik dovolj, da se pri izbiri uporabniki postavijo v dva tabora. Vsekakor je izbira najbolj odvisna od potreb in želja.

Nikon Coolpix P7800

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,0–4,0; ostrenje 2 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 10 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–6400).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 449 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost izdelave in držalo, uporabniško določljive bližnjice, svetlobno zmogljiv objektiv po celotnem razponu, vgrajen filter ND, ročne nastavitve videa, ročno ostrenje med zajemom videa.

✗    Velikost in teža, cena, zasnova polnilca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji