Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2013 | Teme: nenehni testi

Sony CyberShot W710

Sony je v začetku leta predstavil kar dva cenovno ugodna žepna aparata, ki sta opremljena s tipaloma vrste CCD, kakršnih je v zadnjem času na področju fotoaparatov vedno manj. Nekoliko zmogljivejši W730 ponuja optično stabilizacijo slike in široki kot pri 25 mm, tokrat preizkušeni W710 pa nima stabiliziranega objektiva in ponuja široki kot pri le 28 mm, vendar je še za približno 50 evrov ugodnejši. V Sonyju trdijo, da so trgu ponudili ugodna aparata, ki po kakovosti fotografij ne zaostajata veliko za dražjimi.

Gre za izdelek z dna Sonyjeve linije, ki se mu ugodna cena sicer precej pozna pri strojnih zmogljivostih, a je njegovo ohišje presenetljivo dobro grajeno in aparat na otip prav nič ne razočara.

Zelo enostavna je tudi raba, saj z drsnim stikalom izbiramo med fotografiranjem, zajemanjem videa in zajemanjem panoramske fotografije. Tudi tipke so precej kakovostno izdelane, nekoliko zmoti le postavitev tipk za zumiranje na zadnjo stran, zaradi česar je zumiranje pri enoročnem fotografiranju nekoliko oteženo. Posebne tipke za zajemanje videa mali Sony nima, video posnetke pa lahko zajemamo le do ločljivosti 720 vrstic.

Ohišje aparata je na voljo v treh barvah, prav tako pri prvem vklopu izbiramo med enakimi tremi odtenki barv menujev. Te je sicer precej preprosto uporabljati, le nekoliko naprednejše funkcije so oddaljene kar nekaj klikov, kakovost 2,7-palčnega zaslončka pa je precej osnovna.

Za zajemanje svetlobe je zadolženo že omenjeno tipalo CCD, ki ima 16 megapik ločljivosti in zelo dobro ujame barvne tone, njegova poglavitna pomanjkljivost pa je predvsem zelo velika zrnatost fotografij pri višjih občutljivostih ISO, pa tudi pri najnižjih se ne obnese najbolje. Fotografije, zajete pri občutljivostih ISO 800 ali več, so tako neprimerno slabše kot pri nekoliko dražjih žepnih modelih, pa tudi kakovost videa je v slabih svetlobnih razmerah zaradi zrnatosti zelo slaba.

Aparat je sicer opremljen z digitalno stabilizacijo slike SteadyShot, a žal ne koristi toliko kot tista optična, v objektivu. Sam objektiv je resda dovolj kakovosten, čeprav po specifikacijah ne očara. Ponuja majhna popačenja sodčkavosti, opremljen pa je z razmeroma skromno petkratno povečavo glede na široki kot.

Zanimiva je tudi možnost zajemanja 360 stopinj obsegajoče panorame, ki deluje le v vodoravnem načinu in v obe smeri. Omeniti velja še možnost sledenja predmeta, ki deluje v povezavi s samodejnim ostrenjem. Ta pri aparatu W710 ne deluje posebej dobro v primerjavi z dražjimi modeli. Razlogov za to je verjetno več, eden izmed njih pa je zagotovo tudi manj zmogljiv procesor, vgrajen v ta aparat.

Sony W710 je kakovostno grajen žepni model, ki po kakovosti slike ne dohaja dražjih konkurentov, saj ga predvsem na področju zrnatosti in kakovosti video posnetkov prehitevajo tudi najzmogljivejši pametni telefoni. Ti so približno petkrat dražji od Sonyja, za katerega zahtevajo le 95 evrov, in nimajo petkratnega zuma kot W710.

Sony SyberShot W710

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28–140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2–6,5; ostrenje 10 cm– neskončno; domet bliskavice 2,7 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 94 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Cena, kakovost izdelave glede na ceno, popačenje objektiva, 360 stopinj obsegajoča panorama, enostavna raba.

✗    Šum, kakovost zaslona, zajetne video datoteke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji