Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2013 | Teme: nenehni testi

Sony Cyber-shot RX1R

Sony je s predstavitvijo modela RX1 krepko presenetil, saj gre za veliko posebnost v svetu kompaktnih aparatov. RX1 je namreč opremljen s tipalom polnega formata. Tokrat so že tako butičnemu izdelku dodali še bolj butični R. In R tokrat ne pomeni nič dirkaškega, temveč je okrajšava za besedo ločljivost (resolution). A nekoliko drugače, kot bi pričakovali. Aparatu niso zvišali ločljivosti, čeprav smo tudi v našem uredništvu ob prvih napovedih pričakovali tipalo Nikona D800E. Ločljivost pomeni zgolj višjo ostrino, botrovala pa ji je  odstranitev filtra na tipalu, namenjenega odstranjevanju učinka moire. Tega naj bi nadomestili Sonyjevi programski inženirji.

O ohišju in upravljanju aparata tokrat ne bomo izgubljali besed, saj gre za povsem enak izdelek kot pri modelu RX1, ki smo ga preizkusili v marčevski številki. Zapišemo lahko le, da gre za ohišje, ki ohranja kakovost, pa tudi pomanjkljivosti, saj sprememb na tem področju ni bilo.

Tudi o izvrstnem objektivu, ki stoji pred tokrat nekoliko spremenjenim tipalom, smo že pisali in dejstvo je, da na trgu ni veliko podobnih izdelkov. Gre za enega izmed objektivov, ki omogoča dovolj ostrine visoko-ločljivim tipalom, zato smo tudi pričakovali povišanje ločljivosti. Tudi tu je nekoliko popačenja sodčkavosti, ki nima le slabih lastnosti, saj kot smo že omenili, ne popači objektov na robovih. Navoj, namenjen raznim filtrom, ostaja premera 49 mm, izvirna dodatna oprema, kot je sončna zaslonka, pa ostaja neprimerno visoko cenjena.

Tipalo polnega formata je podobno tistemu, ki ga ima Nikonov D610, razen omenjenega filtra. Ponuja 24 megapik ločljivosti in občutljivosti od ISO 100 do ISO 25600. Zrnatosti do občutljivosti ISO 6400 ni veliko, tudi ko uporabnik izklopi odpravljanje zrnatosti v visokih ISO nastavitvah in uporabi način RAW. Dinamičen razpon prav tako ostaja na zelo visoki ravni, čeprav ne navduši tako kot pri modelu RX1.

V povsem svojem razredu je ostrina, ki jo ponuja kombinacija tipala in objektiva. Ta je bila že pri modelu RX1 na izjemni ravni, tokrat pa aparat ponuja še stopnjo več. Odsotnost filtra in nadležni učinek moire sta opazna le v zelo skrajnih razmerah. Pri fotografiranju drobnih kontrastnih linij je učinek sicer opazen, predvsem v načinu RAW, a je v resničnem svetu daleč od motečega. Fotografi, ki veliko fotografirajo ograje, poslopja s spuščenimi ruletami in portretirance v oblačilih z zelo drobnimi vzorci, bodo to morda opazili, toda tudi »običajna« tipala niso povsem imuna za takšne artefakte.

Črka R odličnemu RX1 doda še nekaj ostrine, a dejstvo je, da je tudi cena izdelka nekoliko ostrejša. V šali bi lahko zapisali, da za aparat, ki mu nekaj manjka, plačamo več ;) Dejstvo je, da je povišanje ostrine prineslo tudi kanček pomanjkljivosti v smislu dinamičnega razpona in povišanje možnosti za učinek moire. Ob enaki ceni bi bila tako odločitev med modeloma RX1 in RX1R precej težavna. Pri slovenskih ponudnikih je R sicer dražji le za približno 100 evrov, a pri severnih sosedih lahko dobimo RX1 brez R za kar 400 evrov ugodneje. Tako postane odločitev precej lažja, saj razlike kljub temu niso tako velike kot razlika v ceni. Obenem pa ima aparat po novem tudi nekoliko drugačno, a zanimivo hišno konkurenco polnega formata –   Alpha 7R.

Sony Cyber-shot RX1R

Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 24,3 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35 mm; svetlobna jakost 2,0; ostrenje 20 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (100–25600).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 3099 EUR.

✓    Kakovosten objektiv, ostrina, vidne podrobnosti, kompaktno in kakovostno ohišje, ostrenje pri zajemanju videa (polni format).

✗    Cena, ne prikazuje območja izostritve na objektivu, dinamičen razpon ne navduši, cena dodatne opreme, cena aparata.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji