Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2013 | Teme: nenehni testi

Canon Ixus 255 HS

Canon Ixus 255 HS je na prvi pogled le še en majhen in za rabo poenostavljen aparat s Canonove palete, a že hiter pogled na pestro ponudbo tega izdelovalca pokaže, da gre za enega najzmogljivejših modelov. Pravzaprav je to tretji model z vrha lestvice, po našem mnenju pa bi utegnil biti 255 HS celo paradni konj te serije.

Čeprav ponujata modela 500 HS in 510 HS, ki zasedata mesto nad njim, nekoliko zmogljivejši objektiv na telefoto območju, je zaobljeni 255 HS dosti zmogljivejši na širokem delu, saj ponuja široki kot pri kar 24 mm. 10-kratno razmerje med skrajnimi goriščnicami pa pripomore tudi k dovolj dobremu telefoto dosegu, ki je tako le za tretjino slabši kot pri modelih serije 500.

Kot vsi modeli Ixus je tudi 255 HS oblečen v kakovostno aluminijasto ohišje, ki je tokrat na voljo v klasičnih črnih tonih ali pa srebrni barvi, nekoliko pogumnejši pa se lahko odločijo tudi za rožnato barvo. Poleg tipk tako ostajata plastična le še pokrova akumulatorja in priključkov, ki sta pri rožnatem modelu s preostalim ohišjem prav tako zanimivo usklajena z rjavo. Prefinjenemu oblikovanju so dodali tudi zelo prefinjeno barvno izbiro.

Tudi tehnika je za tako majhen aparat vrhunska, saj poleg objektiva z majhnim popačenjem sodčkavosti na širokem delu, a nekoliko manj prepričljivim popačenjem na telefoto območju, najdemo tudi odlično tipalo. To ima 12 megapik ločljivosti in se ponaša z majhno občutljivostjo za šum ter ponuja občutljivosti do ISO 6400. Posebej prepričajo fotografije, zajete do ISO 3200, celo pri najvišjih občutljivostih pa se ohrani veliko vidnih podrobnosti. Žal aparatu na fotografijah zamerimo nekoliko preveč poudarjene določene barvne odtenke, predvsem rožnate (roza), zato so prehodi slabše razpoznavni.

Kljub temu da je zaslonček veliko boljši kot pri manj zmogljivih modelih Ixus in se ponaša z zelo dobro kotno vidljivostjo, bi v današnjih časih, ko pametni telefoni ponujajo zaslone z vrtoglavo kakovostjo, pričakovali nekoliko več. A večini uporabnikov bo tudi ločljivost 460.000 pik zadostovala.

Aparat ponuja zajemanje kakovostnega videa v polni HD ločljivosti, k temu široki kot prav tako precej prispeva, poleg tega je med zajemanjem omogočeno tudi optično zumiranje. Tudi ostrenje zelo prepriča, saj je umirjeno in zvezno, celo ko svetlobe ni veliko. Za nameček je omogočeno tudi zajemanje videa pri 120 sličicah na sekundo in ločljivosti VGA.

Da je mera dobrot polna, je aparat opremljen tudi s povezavo Wi-fi, prek katere se lahko Ixus povezuje s pametnimi telefoni in nanje prenaša fotografije in celo uporabi njihovo povezavo GPS, da svoje lastne posnetke opremi s podatki o lokaciji zajema. Gre za delček pameti, kakršno premorejo številni novejši Canonovi modeli in smo o njej že veliko pisali.

Canon Ixus 255 HS je eden izmed zmogljivejših žepnih aparatov na trgu, ki mu večinoma pripisujemo le dobre lastnosti. Težko bi zapisali, da gre za najboljši žepni aparat na trgu, saj je konkurenca prav tako ostra,  brez težav pa zapišemo, da je to trenutno najboljši Ixus.

Canon Ixus 255 IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–240 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0–5,9; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno  ali ročno (80–6400).

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 245 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, kakovostno ohišje, enostavna raba, vidne podrobnosti pri višjih ISO.

✗    Povprečen zaslon, občasna izbira beline, nekoliko preveč poudarjene barve (magenta).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji