Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2013 | Teme: nenehni testi

Canon EOS 70D

Novi Canonov EOS 70D številčno nadomešča trenutni model 60D, obenem pa se zaradi vrnitve naprednih možnosti, ki jih je serija izgubila ob prehodu z modela 50D na 60D (mikronastavitve objektivov ipd.) poteguje tudi za kupce modela 7D. Gre torej za nekoliko resnejši aparat, ki je namenjen naprednim ljubiteljem in manj zahtevnim profesionalcem. Največja novost je novo tipalo, ki ima slikovne pike razdeljene na dva dela (t. i. Dual Pixel). To mu omogoča ostrenje ob pomoči zaznavanja faze na slikovnem tipalu CMOS. Po zagotovilih Canona naj bi ta rešitev močno izboljšala ostrenje v načinu živega predogleda in posledično med zajemanjem videa, kar je največja hiba aparatov vrste DSLR.

Ohišje aparata je na prvi pogled drugačno od predhodnega modela, saj deluje nekoliko bolj resno. Ko pa ju postavimo drugega ob drugega, opazimo, da so razlike zelo majhne. Poglavitna razlika je predvsem v bolj ravnih linijah novinca. Manj izstopa tudi vrtljiv zaslon, zaradi česar aparat prav tako deluje bolj resno. In, ne nazadnje, slednji je po novem tudi občutljiv za dotik.

Na novo je zasnovano tudi stikalo za živi predogled, ki zdaj omogoča izbiro med video in foto načinom, zato na kolescu za izbiro programa ni več video načina. Zaradi tega je tudi gneča na programskem kolescu manjša, saj so hkrati izbiro scenskega načina združili pod en sam program.

Kolescu okrog 4-smerne tipke za zaklep tokrat znova rabi stikalo, ki ga je v prejšnji inačici aparata nadomestila tipka, pred kolescem ob sprožilcu pa tokrat najdemo tudi tipko za izbiro načina ostrenja.

Upravljanje aparata poteka zelo hitro in odzivno, obenem je omogočeno tudi zajemanje 7 sličic na sekundo. Tako so se precej približali modelu 7D, skoraj polovico manjše je le število zaporednih fotografij, ki jih aparat zmore zajeti v najhitrejšem načinu (130 proti 65 JPEG, 25 proti 16 RAW). EOS 70D ponuja tudi tiho zajemanje fotografij, po modelu 7D pa je prevzel sistem ostrenja in merjenja svetlobe.

Sistem ostrenja tako ponuja kar 19 križnih tipal in v praksi z objektivom vrste STM deluje dobesedno hipoma, ob polovičnem pritisku na sprožilec.

Največja novost in pravo malo revolucijo pa predstavljajo dvodelne točke na slikovnem tipalu, ki zaradi svoje zasnove ob pomoči mikroleč prepoznajo vpadni kot svetlobe. Tako je na kar 80 odstotkih površine tipala omogočeno ostrenje ob pomoči zaznavanja faze, kadar svetloba prehaja neposredno na slikovno tipalo CMOS – v načinu živega predogleda. To pomeni, da aparat vselej ve, v katero smer je treba premakniti sistem ostrenja na objektivu in za koliko (ko je svetlobe vsaj približno dovolj).

Ostrenje je v načinu živega predogleda močno izboljšano, a se v slabih svetlobnih razmerah kljub temu ne more primerjati s klasičnim zaznavanjem faze ob pomoči namenskega tipala. Brez težav prekaša najzmogljivejše modele, ki merijo kontrast, največji naskok pa je predvsem v hitrosti ostrenja, ravno zato, ker nepotrebnih zamikov objektiva v eno in drugo smer ni več. Aparat po pritisku na sprožilec le še »razmišlja« približno pol sekunde in brez oklevanja izostri.

Novi EOS se odlično odreže predvsem pri zajemanju videa, ko ostri zelo zvezno, najpomembneje pa je, da ne opravlja več nepotrebnih »obhodov« v obe smeri ob uporabi klasičnih objektivov EF in EF-S. Ti so tako z izjemo glasnosti prvič postali uporabni za tiste nekoliko manj zahtevne uporabnike. Preizkusili smo kar nekaj starejših, pa tudi novejših objektivov nižjih serij, vse do 250 mm goriščnice,  in ostrenje je delovalo nad pričakovanji.

Zelo dobro se tipalo odreže tudi po slikovni plati, saj je kljub večji gostoti pik in uporabi napredne tehnologije ostrenja izboljšano glede na prejšnjo generacijo. Ponuja občutljivosti do ISO 25600 in je v praksi precej podobno najboljšim tega razreda, čeprav številni preizkusi kažejo nekoliko drugače. Tudi nad občutljivostjo ISO 6400 se aparat odreže presenetljivo dobro.

Zapišemo lahko, da so se v Canonu tokrat precej potrudili in postregli s kakovostnim in zanimivim izdelkom. Njegova največja pomanjkljivost v primerjavi z neposredno konkurenco je predvsem to, da ni druge reže za pomnilniške kartice, in Canonova zadržanost, ko je govor o zatesnjenosti ohišja. Grajo si zasluži trajanje akumulatorja v načinu živega predogleda, želeli pa bi si še nekoliko večje iskalo. Zanimive so tudi nekatere Canonove omejitve, saj zajemanje videa ni omogočeno, kadar imamo vklopljeno povezavo Wi-fi. Prav tako ni mogoče vklopiti novega načina zajemanja fotografij HDR, kadar zajemamo v formatu RAW, saj aparat niti ne omogoča dostopa do te možnosti.

EOS 70D je zelo prijeten in odziven aparat, ki očara s premišljenimi merami, obenem pa omogoča zajemanje kakovostnih fotografij in ponuja napreden sistem ostrenja. Tako se zdi tudi njegova visoka maloprodajna cena 1040 evrov precej smiselna.

Canon EOS 70D

Zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 5472 × 3648, 3468 × 2432, 2736 × 1824, 1920 × 1280, 720 × 480.

Tipalo: Efektivno 20,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,5 × 15,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Prodaja: www.canon.si

Cena: 1040 EUR (ohišje).

✓    Odzivnost, ohišje, držalo, sistem ostrenja, kakovost fotografij, video z objektivi brez STM.

✗    Ostrenje v slabih svetlobnih rzmerah še vedno nekoliko zaostaja za klasičnim, omejitev nekaterih možnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji