Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2013 | Teme: nenehni testi

Canon EOS 100D

Canon EOS 100D je najmanjši digitalni aparat vrste SLR, ki je bil kdaj poslan na trg, a njegove nizke številke nikakor ne gre zamenjati z nižjo kakovostno uvrstitvijo na Canonovo paleto izdelkov. Ravno nasprotno. EOS 100D se ponaša z enim izmed zmogljivejših tipal velikosti APS-C, uporabljenih v seriji EOS.

Njegovo ohišje je kakovostno, majhno, a zelo premišljeno oblikovano. Zato je tudi držalo kljub majhnim meram po udobju precej primerljivo modelom z višjimi trimestnimi števili.

Upravljanje aparata in menuji bodo hitro znani vsakomur, ki je že držal v rokah novejši Canonov fotoaparat DSLR, EOS 100D pa postreže tudi z nekaj posebnostmi. Na vrhu aparata ob kolescu najdemo tipko za neposredno izbiro občutljivosti ISO, aparatu pa na tem področju zamerimo le vodoravno premikanje med različnimi občutljivostmi, ki so postavljene v dve vrsti. A pri izbiri nekaterih nastavitev in predvsem pri izbiri točke ostrenja je v veliko pomoč kakovosten za dotik občutljiv zaslon, ki deluje tudi z rokavicami. Vmesnik omogoča neposredno zajemanje fotografij ob izbiri točke ostrenja z enim dotikom in je na splošno zelo podoben tistemu pri modelu EOS M.

Aparat premore ob bajonetu podobno kot večji bratje tudi tipko za predogled globinske ostrine, ob iskalu pa najdemo tipko, ki sproži način živega predogleda. Druga možnost te tipke je sprožitev zajemanja videa, kadar imamo izbran video način, na stikalu ob kolescu.

Poleg kakovosti videa si zasluži posebno pohvalo predvsem samodejno ostrenje ob uporabi objektivov z vgrajenim koračnim motorjem STM. Poteka zvezno in enakomerno, a s klasičnimi objektivi aparat kljub temu ostri sunkovito in takrat, kadar ni potrebe.

Zelo dobro je tipalo in končne fotografije so odlične kakovosti, sploh ko gre za zrnatost. V praksi se zelo dobro obnese vse do občutljivosti ISO 3200, resnejša izguba podrobnosti pa se zgodi šele pri ISO 12800. Programsko je sicer aparat nastavljen tako, da ne postreže z velikim dinamičnim razponom, a v načinu RAW s tem ni težav.

Pogrešali smo proženje zunanjih bliskavic ob pomoči vgrajene, tako kot omogočajo večji bratje, kljub temu pa lahko novejše bliskavice upravljamo tudi prek samega aparata.

EOS 100D bi lahko z eno besedo opisali kot odličen, zmogljiv in zelo kompakten aparat DSLR. Njegove omejitve se nanašajo predvsem na velikost, ki je hkrati tudi njegova glavna prednost. Nekoliko premajhen je za rabo z večjimi objektivi, a najbolj so na udaru tisti z večjimi dlanmi. Pod črto je EOS 100D odličen aparat in vsekakor vreden svoje cene 555 evrov.

Canon EOS 100D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 5184 × 3456, 3456 × 2304, 2592 × 1728, 1920 × 1280, 720 × 480.

Tipalo: Efektivno 18,0 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,3 × 14,9 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Izdeluje: www.canon.com.    

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 555 EUR (ohišje).

✓    Mere, masa, ergonomija, upravljanje, občutljivost za šum in kakovost slike.

✗    Mere, nima proženja zunanjih bliskavic na daljavo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji