• Mobilci prehitevajo tudi na Japonskem

    Na Japonskem bo še ta mesec več mobilnih kakor stacionarnih telefonskih priključkov. Poznavalci so že sredi lanskega leta ocenili, da se bo to zgodilo v prvem letošnjem trimesečju in se pri oceni niso zmotili. Na Japonskem se število mobilnih priključkov mesečno poveča za 760 tisoč, konec februarja pa je doseglo že 55,5 milijona. Število analognih priključkov obenem pojema, predvsem zaradi priljubljenosti priključkov ISDN - teh naj bi bilo 6,42 milijona.

    Objavljeno: 17.3.2000
  • Cenejši procesorji, novosti na obzorju

    Intel nadaljuje z zniževanjem cen procesorjev. Potem ko so januarja procesorje pocenili kar dvakrat, se zdaj obeta ponovno znižanje cen, predvidoma za od 10 do 30 odstotkov. Intel bo znižal cene procesorjev Pentium III, cenejših Celeronov in dražjih Xeonov. Pentium III 800 zdaj stane 647 dolarjev (doslej 851 dolarjev), 750 MHz stane 530 dolarjev (prej 744 dolarjev), drugim Pentiumom III pa so znižali cene za 10 do 25 %.

    Objavljeno: 16.3.2000
  • Sony PlayStation 2

    Na Japonskem je na pohodu nova mrzlica, imenovana Sony PlayStation 2. Sony je novo igralno konzolo začel prodajati 4. marca (po japonskem koledarju Heisei je to skrbno izbrani datum 12. 3. 4.), odziv porabnikov pa je presegel vsakršna predvidevanja. Sony je igralno konzolo pravzaprav predstavil javnosti nekaj tednov pred tem na dogodku PlayStation Festival, ki se je odvijal vzporedno s sejmom MacWorld Tokyo. Zanimivo, da so s tem dogodkom celo zasenčili novico o začetku prodaje operacijskega sistema Windows 2000, kar se je zgodilo na isti dan. Sony je tudi začel sprejemati naročila v svojem spletnem strežniku, ki pa je zaradi velikega števila uporabnikov dobesedno počepnil in odpovedal poslušnost. V treh dneh so menda pri Sonyju prodali kar 980.000 konzol PlayStation 2, lahko pa bi jih še precej več, če ne bi doživeli izpada naročniškega sistema in pomanjkanja pomnilniških modulov, kar je nekoliko zavrlo proizvodnjo.

    Objavljeno: 16.3.2000
  • Evropa potrebuje več pasovne širine

    Erkki Liikanen, predstavnik Evropske komisije za informacijsko družbo, poudarja pomen zadostnih frekvenčnih zmogljivosti pri razvoju mobilne telefonije tretjega rodu. V nasprotnem primeru bo prehod interneta iz velikih zaslonskih naprav v majhne prenosne naprave resno moten, prav tako pa bo Evropa ostala brez vodilne tehnološke vloge pri mobilnih telekomunikacij, kar bo zlasti pomembno v obdobju, v katerem bo internet dobival vedno bolj mobilen značaj.

    Objavljeno: 16.3.2000
  • Optika brez elektronike

    Ameriško podjetje Agilent, ki se je novembra ločilo od materinskega podjetja Hewlett-Packard (ki ima še vedno 84 % lastniški delež), zagotavlja, da njihov najnovejši dosežek Agilent Photonic Switching Platform omogoča gradnjo popolnoma optičnih omrežij. Optični signal bo možno usmerjati brez pretvorbe v elektronskega in nazaj, kar je trenutno precejšnja ovira pri omrežnih prenosih. Komercialni prototipi bodo na voljo v ZDA pred koncem leta, med preizkuševalci pa je tudi francoski Alcatel. Na spletišču proizvajalca so na kratko razložene tehnološke osnove nove platforme, ki zagotavlja popolnoma optičen prenos.

    Objavljeno: 15.3.2000
  • IBM-ov akademski program 2000 v Sloveniji

    Ljubljanska in mariborska univerza sta od začetka marca vključeni v IBM-ov globalni akademski program 2000. IBM Slovenija bo zagotovil 55 milijonov tolarjev vredno strojno in programsko opremo ter program mednarodnega izobraževanja kot pomoč pri nadgradnji izobraževalnega procesa na fakultetah v Sloveniji, ki uvajajo znanja s področja elektronskega poslovanja. Skupni projekt pomeni doslej največji vložek IBM-a v slovenski izobraževalni sistem po obsegu in po vrednosti. Fakultete bodo kot svoj del udeležbe v akademskem programu dale na razpolago prostore za postavitev računalniških učilnic in kadre za prenos znanja na naslednje rodove študentov. V okviru Univerze v Ljubljani v programu sodeluje Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani, na Univerzi v Mariboru pa mariborska Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Fakulteta za organizacijske vede v Kranju.

    Objavljeno: 15.3.2000
  • Združitev družb Yahoo! in News Corp?

    Po združitvi družb AOL in Time Warner se nam morda obeta še ena velika združitev velikanov iz internetnih in klasičnih občil. Po pisanju uglednega časnika New York Times naj bi potekali pogovori o združitvi družb Yahoo! in časopisnega giganta News Corp (v lasti mogotca Ruperta Murdocha), ki je lastnik časnikov, kakršna sta New York Post in UK Times. Podjetji sicer ne dajeta komentarjev, vendar je v javnosti znano, da News Corp že lep čas išče primernega zaveznika v internetu, Yahoo! pa se zdi zelo primeren.

    Objavljeno: 15.3.2000
  • Prvi procesorji x86 s hitrostjo 1 GHz

    Tekma, kdo bo s svojim izdelkom prvi dosegel magično mejo 1 GHz, je končana. Z Athlonom je zmagal AMD, ki je 6. marca uradno predstavil prvi 1 GHz procesor, združljiv z x86. Novi rekorder je narejen v 0,18-mikronski arhitekturi z aluminijskimi povezavami, tako kakor doslej pa ima 128 KB velik prvostopenjski predpomnilnik in programirljiv drugostopenjski predpomnilnik. AMD je obenem predstavil tudi nekoliko počasnejše različice, ki delujejo s hitrostmi 900 in 950 MHz. S tem se je končala nekajmesečna dirka, v kateri sta se Intel in AMD nenehno prehitevala in vsakih nekaj dni prikazovala vse hitrejše prototipe (najhitrejši doslej je deloval s hitrostjo kar 1,5 GHz).

    Objavljeno: 14.3.2000
  • Microsoftov X-Box

    Microsoft je napovedal igralno konzolo, ki jo v javnosti poznamo pod delovnim imenom X-Box, in je nedavno celo zakupili domeno xbox.com. Konzola, ki naj bi po zmogljivostih tekmovala s Sonyjevo Playstation 2 in Nintendovim novim modelom z delovnim imenom Dolphin, sloni na procesorjih Intel Celeron ali AMD Athlon s hitrostmi okoli 600 MHz, vsebuje pa 64 MB pomnilnik, 4 GB disk in grafični podsistem podjetja Nvidia. Uporabljen operacijski sistem bo verjetno različica izdelka Windows 2000 Embedded (seveda optimaliziranega za igre), ki je še v nastajanju. Trenutno je slišati, da bo X-Box naprodaj v letu 2001.

    Objavljeno: 14.3.2000
  • Ali so Iridiumu dokončno šteti dnevi?

    Motorola je obvestila vse Iridiumove naročnike, da bodo 17. marca prenehali s storitvami satelitske telefonije Iridium, če za operaterja v težavah ne bodo našli kupca. Rok za iskanje kupca je postavilo ameriško stečajno sodišče in se izteče v sredo 15. marca. Japonska podružnica Nippon Iridium ne sprejema več novih naročnikov, od obstoječih pa bodo odkupili drage satelitske telefone. Telia, ki prodaja Iridiumove storitve na Švedskem in Finskem, ni mogla napovedati, kako bodo ravnali ob morebitni prekinitvi vendar zagotavljajo, da bodo primerno poskrbeli za vsakega posameznega naročnika.

    Objavljeno: 13.3.2000
  • Prvi procesorji x86 s hitrostjo 1 GHz

    Tekma, kdo bo s svojim izdelkom prvi dosegel magično mejo 1 GHz, je končana. Z Athlonom je zmagal AMD, ki je 6. marca uradno predstavil prvi 1 GHz procesor, združljiv z x86. Novi rekorder je narejen v 0,18-mikronski arhitekturi z aluminijskimi povezavami, tako kot doslej pa vsebuje 128 KB velik prvostopenjski predpomnilnik in programabilni drugostopenjski predpomnilnik. AMD je obenem predstavil tudi nekoliko počasnejše različice, ki delujejo s hitrostmi 900 oziroma 950 MHz. S tem se je končala nekajmesečna dirka, v kateri sta se Intel in AMD nenehno prehitevala in vsakih nekaj dni prikazovala vse hitrejše prototipe (najhitrejši doslej je deloval s hitrostjo kar 1,5 GHz).

    Objavljeno: 10.3.2000
  • Združitev Yahoo! in News Corp

    Po združitvi družb AOL in Time Warner se nam morda obeta še ena velika združitev velikanov iz internetnih in klasičnih medijev. Po pisanju uglednega časnika New York Times naj bi potekali pogovori o združitvi družb Yahoo! in časopisnega giganta News Corp (v lasti mogotca Ruperta Murdocha), ki je lastnik takih časnikov, kot sta New York Post in UK Times. Podjetji sicer ne dajeta komentarjev, vendar je v javnosti znano, da News Corp že lep čas išče primernega zaveznika v internetu, Yahoo! pa se zdi zelo primeren.

    Objavljeno: 10.3.2000
  • Računalništvo brez meja

    V prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je 7. marca potekala okrogla miza z naslovom "Tržne možnosti za izvoznike informacijskih tehnologij". Organiziralo jo je Združenje za računalništvo in informatiko pri GZS, ki je k sodelovanju povabilo Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj ter Mednarodni trgovinski center (ITC), ki deluje pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Osnovni namen je bil predstavnikom slovenskih izvoznikov informacijskih tehnologij predstaviti projekt sodelovanja pri spodbujanju izvoza informacijskih tehnologij ter z njimi v odprtem pogovoru izmenjati izkušnje in mnenja o aktualni problematiki pospeševanja izvoza, vlaganj in razvoja na področju informacijskih tehnologij v Sloveniji.

    Objavljeno: 9.3.2000
  • Intel in podjetje Symbol Technologies

    Intel in podjetje Symbol Technologies, znano predvsem po sistemih za zajem črtne kode, sta sklenila večletni dogovor o razvoju novega rodu izdelkov za brezžični prenos podatkov. Podjetji bosta ustanovila poseben oddelek, v katerem bo delovalo približno 200 inženirjev, cilj pa je razvoj integriranih vezij, brezžičnih omrežnih vmesnikov in dostopovnih točk, ki bodo omogočile hitrejšo komunikacijo na večjo razdaljo in z manjšo ceno od dosedanjih izdelkov. Intel je dogovor podkrepil z vlogo okrog 100 milijonov dolarjev v družbo Symbol, s čimer je postal lastnik 1,5 % delnic, poleg tega pa dobil s pogodbo možnost prednostnega odkupa Symbolovega oddelka za brezžične komunikacije.

    Objavljeno: 7.3.2000
  • Projekt Intela in Sonyja

    Intel in Sony bosta sodelovala pri skupnem projektu, katerega cilj je izdelava tehnologij in izdelkov za tesnejše povezovanje osebnih računalnikov PC in drugih elektronskih naprav za domačo rabo. Pobuda z imenom eHome bo vsebovala rešitve za povezavo računalnikov z digitalnimi fotoaparati, digitalnimi kamkoderji in predvajalniki glasbe. Intel bo poleg tega podprl Sonyjev standard za pomnilniške kartice Memory Stick, zlasti pa uvajanje tehnologije pri drugih proizvajalcih. eHome bo obenem predstavljal most med dosedanjimi pobudami na tem področju, kot sta Microsoftov standard uPnP (Universal Plug and Play) ter specifikacija HAVi (Home Audio Video interoperability). Intel in Sony bosta podprla tudi vmesnik DVI za digitalno povezavo računalnikov z zasloni LCD.

    Objavljeno: 7.3.2000
  • Prisluškovalna okna

    Poročilo francoskih obveščevalcev navaja, da njihovi ameriški kolegi sodelujejo s proizvajalcem Microsoft pri razvoju programske opreme, ki bi Američanom omogočila vohunjenje komunikacij po vsem svetu. Francozi so prepričani, da je NSA (National Security Agency) pomagala pri namestitvi skrivnostnih programov v Microsoftovo programsko opremo, ki je nameščeno v 90 % vseh računalnikov. Njihove navedbe podkrepljujejo stalne govorice o obstoju vohunskih programov in prisotnost osebja NSA v Microsoftovih razvojnih skupinah. Pentagon je Microsoftova največja stranka, navajajo Francozi, ki celo predvidevajo, da je pri oblikovanju in poslovanju Microsofta v veliki meri pomagala prav NSA.

    Objavljeno: 7.3.2000
  • Ericsson izgnal ponarejevalce s CeBIT-a

    Na letošnjem CeBIT-u so se pojavili proizvajalci dodatne opreme za mobilne telefone, ki so na svojih izdelkih neupravičeno uporabljali zaščitne znake večjih proizvajalcev mobilnih telefonov. Ericsson je tako proti desetim proizvajalcem sprožil pravne akcije, trem pa so nemška sodišča že izdala prepoved predstavljanja in prodaje ponarejenih izdelkov, ki kršijo določila zaščite imena in oblike in pogosto ne dosegajo kakovostnih meril izvirne blagovne znamke. Med ponaredki je bilo največ akumulatorjev in izmenljivih pokrovov.

    Objavljeno: 6.3.2000
  • Novi različici strežnika Oracle 8i Release 2

    Oracle pripravlja dve novi različici podatkovnega strežnika Oracle 8i Release 2 s podporo za javo 2 in opisni jezik XML. Prva različica je optimalizirana za uporabo v strežnikih Windows 2000, druga pa za operacijski sistem Linux. Tako kakor doslej bo različica za Linux na voljo brezplačno v proizvajalčevem spletnem strežniku.

    Objavljeno: 6.3.2000
  • Compaq z Unisysovimi strežniki

    Compaq in Unisys sta sklenila strateško zavezništvo za skupen nastop najzmogljivejših strežnikov z arhitekturo x86 in operacijskim sistemom Windows 2000 Datacenter. Po dogovoru bo tako Unisys za podjetje Compaq izdeloval zmogljive strežnike s podporo za do 32 procesorjev, zgrajene na podlagi Unisysove procesorske arhitekture Cellular Multiprocessing (CMP). Compaq bo take strežnike prodajal pod lastno znamko ProLiant. Unisys pričakuje, da bo na ta račun ustvaril dodatnih 400 milijonov dolarjev letnega prometa, še naprej pa bodo strežnike prodajali tudi pod lastno znamko. Dogovor ni pomemben le za oba partnerja, temveč tudi za Microsoft, saj tržni analitiki pričakujejo, da bodo novi strežniki resni tekmeci najzmogljivejšim strežnikom podjetja Sun, ki imajo danes vodilni tržni delež. Novi strežniki naj bi bili predvidoma na voljo konec junija, ko bo Microsoft javno predstavil operacijski sistem Windows 2000 Datacenter.

    Objavljeno: 6.3.2000
  • Symbian in brezžična omrežja

    Podjetje Symbian, skupni projekt družb Nokia, Ericsson, Motorola, Panasonic in Psion, je februarja v Santa Clari, sredi Silicijeve doline, priredilo razvojno konferenco, na kateri so napovedali prve konkretne izdelke za niz prenosih naprav, kot so ročni računalniki in brezžični telefoni. Symbian, ki razvija operacijski sistem in arhitekturo za prenosne naprave naslednjega rodu, je tako za drugo polovico letošnjega leta napovedal prve specifikacije in standarde, ki jih skupno imenujejo Device Family Reference Design. Sprva načrtujejo tri specifikacije: Quartz za žepne računalnike brez tipkovnice, Crystal za žepne računalnike s tipkovnico in Pearl za brezžične telefone. Naprave bodo podpirale dostop do podatkov, varno elektronsko poslovanje, delo s finančnimi programi in niz elektronskih komunikacij.

    Objavljeno: 5.3.2000
  • Novi grafični vmesnik za Linux

    Linux bo kmalu dobil še en grafični vmesnik. Nekdanji soustvarjalec grafičnega vmesnika operacijskega sistema MacOS, Andy Hertzfeld, je namreč nedavno ustanovil novo podjetje Eazel, ki bo naredila novi grafični vmesnik na podlagi sedanjega vmesnika Gnome. Po sedanjih načrtih bo grafični vmesnik podpiral odprto kodo, podjetje pa bo vir dohodka ustvarilo s storitvami, vgrajenimi v vmesnik Eazel.

    Objavljeno: 5.3.2000
  • CA kupuje Sterling Software

    Podjetje Computer Associates je za 4 milijarde dolarjev kupilo družbo Sterling Software, proizvajalca programske opreme za elektronsko poslovanje in omrežni nadzor. Po mnenju analitikov je glavni razlog za nakup razvojno orodje Cool, ki omogoča izdelavo zmogljivih infrastrukturnih rešitev za elektronsko poslovanje, CA pa namerava izdelek povezati s strežnikom podatkov in razvojnim okoljem Jasmine II.

    Objavljeno: 4.3.2000
  • iPlanet Portal Server

    Koalicija Sun-Netscape Alliance je predstavila nov strežniški izdelek. Gre za strežnik, ki omogoča izdelavo dveri v svetovnem spletu. Strežnik iPlanet Portal Server vsebuje module za naročniško storitev, pripravo osebnih nastavitev, varnostni sistem in modul za povezavo z drugimi paketi. Strežniški paket je namenjen izdelavi predvsem dveri za elektronsko poslovanje, na voljo pa bo v več izvedbah. Najenostavnejši je Custom NetCenter Hosted service, ki omogoča izdelavo dveri kar v strežnikih družbe America Online ali Netscape, proizvajalec pa bo to različico tržil kot naročniško storitev, ki jo bo dajal v najem za okrog 10 dolarjev na mesec. iPlanet Portal Server bo poleg tega na voljo kot samostojni izdelek za krajevna omrežja ter kot različica Service Provider Edition za izdelavo javnih dveri, ta pa bo vsebovala še nekatere dodatne funkcije. V prodaji bo v začetku pomladi.

    Objavljeno: 4.3.2000
  • Seagate Crystal Reports 8.0

    Podjetje Seagate Software je predstavilo novo različico programskega paketa Crystal Reports 8.0, ki je namenjen izdelavi poročil v različnih oblikah in nad različnimi viri podatkov. Crystal Reports je eden od vodilnih programov za izdelavo poročil in tiskanje obrazcev, med drugim pa je tudi sestavni del razvojnih paktov podjetij Microsoft, Borland in drugih. Nova različica prinaša številne novosti, s katerimi je paket še zmogljivejši, bolje povezan z internetom, pa tudi učinkovitejši pri najbolj zahtevnih nalogah.

    Objavljeno: 3.3.2000
  • Deutsche Telekom in Cisco bosta sodelovala

    Cisco in Deutsche Telekom sta objavila skupno globalno poslovno zavezo za razvoj novih tehnologij in storitev. Deutsche Telekom namerava povečati prepustnost internetne hrbtenice do 30 Gbit/s, kar predstavlja desetkratno povečanje glede na sedanje zmogljivosti. Sodelovanje s proizvajalcem Cisco bo omogočilo uvajanje novih storitev, ki bodo nadgradile podatkovne prenose v zahtevne večpredstavne storitve prenosa z zagotovljeno kakovostjo. Deutsche Telekom je za posodabljanje in nadgradnjo namenil milijardo nemških mark, novo omrežje pa naj bi delovala že marca.

    Objavljeno: 3.3.2000
  • Bodo internetni terminali prehiteli PC-je?

    Podjetje za tržne raziskave IDC je objavilo dokaj drzno napoved, da bo bodo internetni terminali po številu prodanih enot prehiteli osebne računalnike PC že leta 2002. Po sedanjih podatkih naj bi čez dve leti po svetu prodali 25 milijonov internetnih naprav in le 23 milijonov osebnih računalnikov PC. Napoved je drzna predvsem zato, ker internetni terminali danes predstavljajo le neznaten del skupnega tržišča računalniških naprav.

    Objavljeno: 3.3.2000
  • Podjetje 3dfx v finančnih težavah

    Podjetje 3dfx, proizvajalec nekoč priljubljenih grafičnih pospeševalnikov Voodoo, je v finančnih težavah. Razvoj novega rodu procesorjev VSA-100, ki bo poganjal kartice Voodoo 4 in Voodoo 5, se je izkazal za dražjega, kakor so sprva načrtovali, zato so se morali pri družbi odločiti za drastični poseg -- zmanjšati število zaposlenih za 20 % (okrog 130 ljudi). Poleg tega so napovedali, da bodo oddelek za profesionalno grafiko Special Technologies Group (STG), ki je doslej razvijal izdelke za okolje Windows NT in posebne (vojaške) simulacije, izločili v samostojno podjetje. 3dfx je lani kupil proizvajalca grafičnih kartic STB, poseg pa se je izkazal za težjega, kakor se je prva zdelo. Razvoj procesorjev VSA-100 zamuja, po sedanjih načrtih pa bo morda pripravljen šele sredi spomladi.

    Objavljeno: 2.3.2000
  • Avstrija je digitalizirana

    Telekom Austria je končal digitalizacijo avstrijskega stacionarnega telefonskega omrežja. Naložba, vredna 41 milijard šilingov, je predpogoj za uvajanje novih storitev, med katerimi bo tudi sekundno obračunavanje, ki ga bodo uvedli predvidoma v začetku naslednjega leta. Telekom Austria je namenil približno toliko dodatnih sredstev še za nadaljnje tehnične posodobitve, predvsem povezane s tehnologijo ADSL.

    Objavljeno: 2.3.2000
  • Teleinfos se bliža

    Podjetje Infos je v sredo, 1. marca, pripravilo novinarsko konferenco z nekaj podatki o sejemski in seminarski prireditvi Teleinfos, ki bo potekala od 8. do 10. marca v Cankarjevem domu. Osnovni name prireditve je, približati telekomunikacijske storitve (internet, GSM, ISDN ...) poslovnim in drugim uporabnikom.

    Objavljeno: 2.3.2000
  • Strategija evropske skupnosti za računalniško opismenjevanje

    Evropska skupnost je podala novo strategijo in načrte za pospešitev računalniškega opismenjevanja, zlasti rabe interneta, v izobraževalnih ustanovah. Po predvidevanjih analitikov skupnosti bodo leta 2010 že več kakor polovica vseh evropskih podjetij bodisi ustvarjalci bodisi močni uporabniki informacijskih tehnologij. Če se pri tem ne bi nič spremenilo, bo že leta 2002 v evropski skupnosti primanjkljaj 1,6 milijona usposobljenih delavcev z računalniškim znanjem. Zato Evropska skupnost pripravlja konkretne korake za povezavo šolskih sistemov in več kakor 81 milijonov študentov, po sedanjih načrtih pa naj bi tudi spodbudili podjetja, da uslužbencem omogoča izobraževanje za delo v internetu.

    Objavljeno: 2.3.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji