• Kitajski ravnatelj odpuščen zaradi kriptorudarjenja v šoli

    V kitajski pokrajini Hunan so odpustili ravnatelja neke tamkajšnje šole, ker je v šoli rudaril kriptovaluto Ethereum. Sodelavci so postali pozorni na nenehen hrup, ki je prihajal iz sobe s stroji za rudarjenje, in jih naposled tudi odkrili. Že pred tem so ravnatelju prijavili nenavadno visoke račune za električno energijo, a jih je ta zavrnil z obrazložitvijo, da gre za nepravilno uporabo klimatskih naprav in grelnikov.

    Objavljeno: 11.11.2018 17:00
  • Huawei pod vse večjimi pritiski

    Avstralski The Weekend Australian poroča o tajnem poročilu avstralskih varnostnih služb, da je bil »v zadnjih dveh letih« Huawei prisiljen predati dostopne podatke do svojega omrežja, s pomočjo katerih je bilo nato mogoče vstopiti v »tuj sistem«. Kdo točno jih je v to prisilil, ni jasno.

    Objavljeno: 10.11.2018
  • Dropbox nad pričakovanji

    Pri Dropboxu so objavili poslovne rezultate za zadnje četrtletje - pričakovanja analitikov so prehiteli.

    Objavljeno: 9.11.2018 12:00
  • Slovenski CargoX zmagal na tekmovanju Startup Challenge

    Slovensko zagonsko podjetje CargoX je na kongresu mednarodne zveze za cestni transport IRU zmagalo na tekmovanju Startup Challenge.

    Objavljeno: 9.11.2018 10:00
  • Qualcomm zaradi Appla s finančnim primanjkljajem

    Ameriško podjetje Qualcomm je objavilo finančne rezultate za zadnje četrtletje 2018, letošnje leto bodo očitno zaključili z manjšo izgubo.

    Objavljeno: 9.11.2018 08:00
  • Nove težave z Windows

    Pred kratkim smo pisali o Microsoftovih težavah z Windows Update, nekaterim uporabnikom naj bi namestitev nove različice celo izbrisala uporabniške datoteke. Microsoft je kmalu za tem umaknil omenjeno nadgradnjo, v zadnjih dneh pa so jo ponovno sprostili za namestitev. A težav očitno še ni konec, saj je kar nekaj uporabnikov danes pričakalo sporočilo, da njihova Okna niso aktivirana. V nekaterih primerih prihaja tudi do mešanja različic Windows – uporabnik ima denimo nameščene Windows Professional, a se mu javi napaka, da uporablja Windows Home in mu manjka pravi licenčni ključ.

    Objavljeno: 8.11.2018 13:00
  • Qualcomm bo moral licencirati nekatere patente

    Sodišče v Kaliforniji je odločilo, da mora Qualcomm tudi svoji konkurenci licencirati patente po poštenih pogojih, česar doslej ni ravno rad počel. Qualcomm je bil zanimivi dvojni vlogi, saj je bil po eni strani lastnik številnih patentov za tehnologije, ki so standarde in neobhodno potrebne v pametnih telefonih (predvsem v njihovih modemih, torej čipih za povezovanje z omrežji), hkrati pa je tudi proizvajalcev čipov.

    Objavljeno: 8.11.2018 05:00
  • VirtualBox z varnostno luknjo, ki omogoča »pobeg« iz virtualnega okolja

    Ruski varnostni raziskovalec Sergey Zelenyuk je na GitHubu objavil podroben opis še neodkrite varnostne luknje (t.i. »0-day«), ki omogoča, da program v navideznem okolju VirtualBox upravlja z okoljem v operacijskem sistemu, ki ga gosti.

    Objavljeno: 7.11.2018 14:00
  • AMD nadaljuje svoj strežniški preboj

    Ni dolgo tega, kar smo že skorajda pozabili, da v strežniškem svetu procesorjev x86 obstaja še kaj drugega kot Intelovi Xeoni, ko nas je lani prebudil AMD, s svojimi procesorji EPYC. Letos se prebujanje nadaljuje – z novo generacijo EPYC, ki temelji na arhitekturi Zen 2.

    Objavljeno: 7.11.2018 13:00
  • Šifrirana vsebina diskov v resnici ni… šifrirana

    Raziskovalci nizozemske univerze Radboud so odkrili, da je kar nekaj proizvajalcev pogonov SSD, ki omogočajo strojno šifriranje vsebine, slednje implementiralo zelo površno.

    Objavljeno: 7.11.2018 12:00
  • Huawei z novostmi tudi v okviru blagovne znamke Honor

    Vajeni smo že, da kmalu po novostih, ki jih Huawei predstavi pod svojo blagovno znamko, kmalu ugledamo tudi zelo podobne izdelke, ki so na prodaj pod blagovno znamko Honor. Tako je tudi tokrat.

    Objavljeno: 6.11.2018 12:10
  • Brskalnik Opera bo pomagal pri klikanju na OK

    Nišni brskalnik Opera, ki denimo že kar nekaj časa ponuja tudi blokiranje oglasov, bo po novem omogočal tudi samodejno sprejemanje (ali zavračanje) opozoril o piškotkih.

    Objavljeno: 6.11.2018 12:00
  • Apple, Microsoft in Facebook pozivajo k pravilom za zaščito zasebnosti

    Čeprav se računalniška podjetja vsa po vrsti deklarativno zavzemajo za zaščito zasebnosti in pravic uporabnikov, so v preteklosti večinoma zelo malo storila za preprečevanje zlorab. To še posebej velja za podjetja, katerih poslovni modeli vključujejo storitve in uporabo zbranih podatkov o uporabnikih, bodisi za oglaševanje ali v druge namene.

    Objavljeno: 5.11.2018 13:00
  • Kaj prinašajo telefoni Samsung in Apple v letu 2019?

    Najnovejši Applovi iPhoni so ravnokar prišli v redno prodajo, pa se na spletu že pojavljajo informacije o generaciji, ki bo prišla na vrsto jeseni leta 2019. Še precej pred tem, najverjetneje takoj v začetku leta, pa bo Samsung predstavil deseto generacijo modela Galaxy S, poleg vrhunskega modela Note glavnega orožja v nenehni tekmi z družbo Apple in vse bolj konkurenčnimi kitajskimi tekmeci.

    Objavljeno: 5.11.2018 08:00
  • PortSmash: nova ranljivost v Intelovih procesorjih

    Letošnje leto poteka v znamenju odkrivanja ranljivosti v procesorjih. Po razkritju Meltdowna in Spectra so raziskovalci in strokovnjaki odkrili še kopico sorodnih napadov, med katerimi se zadnji imenuje PortSmash. Zagotovo so prizadeti Intelovi procesorji, možna pa je tudi ranljivost AMD-jevih.

    Objavljeno: 4.11.2018 05:00
  • Na prodaj zasebna sporočila z 81.000 Facebookovih profilov

    Hekerji so odtujili zasebna sporočila več uporabnikov Facebooka in jih sedaj prodajajo. BBC poroča, da so jih kontaktirali hekerji in dejali, da imajo podatke iz več kot 120 milijonov profilov. Hkrati Facebook trdi, da niso zabeležili nobenega vdora ali drugega incidenta. BBC ni mogel potrditi, da imajo hekerji res podatke 120 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 2.11.2018 12:00
  • Umetna inteligenca, ki se jezikov uči kot otroci

    Raziskovalci na univerzi MIT razvijajo zanimivo rešitev, pri kateri računalniški sistem neznane jezike obvladuje z opazovanjem aktivnosti in konteksta uporabe posameznih besed. Uporablja seveda različne algoritme s področja umetne inteligence in strojnega učenja.

    Objavljeno: 2.11.2018 07:00
  • Napaka v Apple WatchOS 5.1

    Apple je sočasno z najavo novih tablic iPad Pro in računalnikov Mac objavil tudi nove različice operacijskih sistemov iOS 12.1 in WatchOS 5.1. Pri slednjem se je kot kaže vnovič nekaj zalomilo, saj številni uporabniki po svetu poročajo, da so po osvežitvi njihove ure Apple Watch, vključno z najnovejšim modelom 4, postale neuporabne.

    Objavljeno: 2.11.2018 07:00
  • Bitcoin praznuje 10 let

    Satoshi Nakamoto je zadnji dan oktobra pred desetimi leti objavil dokument, v katerem je razložil, kako deluje njegov digitalni denar z imenom bitcoin, nad katerim banke in države nimajo nadzora.

    Objavljeno: 1.11.2018 07:00
  • Prvi telefon z upogljivim zaslonom

    Led je prebit. Konec decembra pride v prodajo prvi telefon s tehnologijo upogljivih zaslonov. Toda preboj ne bosta naredila Samsung ali Huawei, ki že leta namigujeta prihod tovrstnih telefonov, temveč malo znano kalifornijsko podjetje Royole, ki je sicer specialist na področju upogljivih zaslonov.

    Objavljeno: 1.11.2018 07:00
  • Uporabniki telefone menjujejo počasneje, kot v preteklosti

    Najnovejši pametni telefoni, še posebej najzmogljivejši modeli posameznih proizvajalcev, so čedalje dražji. Z vrhunski telefon moramo danes odšteti vsaj okoli 1.000 evrov, pogosti tudi več. Toda višanje cen je začelo opazno vplivati na ravnanje kupcev, ki se v menjave podajajo precej bolj previdno kot v preteklosti.

    Objavljeno: 31.10.2018 07:00
  • Apple osvežuje Macbook Air in Mac Mini

    Macbook Air je končno dobil naslednika, prvič z dolgo pričakovanim zaslonom Retina. Po diagonali meri 13,3 palcev in nudi ločljivost 2560 × 1600 pik. Ob tem so za 50% stanjšali robove zaslona, a ohranili kamero FaceTime. Ob vsem tem so prostornino ohišja zmanjšali za 17%, debelino pa za 10%. Prenosnik zdaj tehta le 1,25 kg. Mimogrede, ohišja so zdaj narejena iz 100% recikliranega aluminija, kar najbrž postavlja nov trend v okolijsko ozaveščeni proizvodnji elektronike.

    Objavljeno: 30.10.2018 17:00
  • Novi Apple iPad Pro je razkrit

    Apple je po septembrski predstavitvi novih telefonov iPhone Xs, Xs Max in XR zdaj predstavil tudi novo generacijo tabličnih računalnikov iPad in prenosnikov Mac. iPad Pro je končno dobil tehnologijo za razpoznavo obrazov FaceID, zaradi česar ima tablični računalnik zdaj zaslon skoraj povsem do robov. Ker je ta vendarle prisoten, so v njega spretno shranili prostor za kamero FaceTime, tako da pri iPadih ni potrebno imeti zareze, ki so značilne za iPhone X in njegove naslednike.

    Objavljeno: 30.10.2018 17:00
  • Accenture ponuja interoperabilnost med različnimi platformami za veriženje blokov

    Ena izmed bojazni, ki otežuje hitrejšo posvojitev tehnologije veriženja blokov (blockchain) in porazdeljenih knjig (distributed ledger technology, DLT) v poslovnem okolju, leži v dejstvu, da se mnogi bojijo, da bi pri implementaciji stavili na napačno platformo.

    Objavljeno: 30.10.2018 07:00
  • iOS 12.1: skupinski Facetime ne bo za vsakogar

    Ko govorimo o novih generacijah operacijskega sistema iOS je že lep čas že nekaj povsem običajnega, da po prvotni objavi pogosto sledijo popravki z manjšimi, včasih pa tudi večjimi spremembami. Apple tako pospešeno pripravlja iOS 12.1, ki bo ob številnih pomembnih manjših popravkih prinesel tudi napovedani skupinski FaceTime (Group FaceTime), ki ob prvotni predstavitvi iOS 12 ni bil nared in so ga tako izpustili do nadaljnjega.

    Objavljeno: 30.10.2018 07:00
  • Fujitsu zapira tovarno v nemškem Augsburgu

    Japonski proizvajalec Fujitsu se je odločil, da bo po dolgih letih uporabe zaprl svojo tovarno v nemškem mestu Augsburg. S to odločitvijo je ogroženih 1.500 delovnih mest v tovarni, menda pa še dodatnih 300 delovnih mest drugod po Nemčiji.

    Objavljeno: 29.10.2018 10:00
  • IBM prevzema družbo Red Hat

    IBM je najavil, da namerava prevzeti vodilnega ponudnika odprtokodnih rešitev, družbo Red Hat. Dogovor naj bi bil vreden impozantnih 34 milijard dolarjev, če bo posel dobil dovoljenje ustreznih agencij, pa bo zaključen predvidoma v drugi polovici leta 2019. IBM bo za delnico Red Hata plačal 190 dolarjev, kar je 60% več od zadnje borzne kotacije. Red Hatove delnice so sicer v poletnem in jesenskem obdobju močno zdrsnile zaradi slabših poslovnih rezultatov.

    Objavljeno: 29.10.2018 07:00
  • Celovita informacijska varnost za podjetja

    Hiter razvoj in vedno večja povezanost informacijskih sistemov ter pretok podatkov, je organizacijam poenostavil, izpopolnil ter izboljšal upravljanje vsakodnevnih poslovnih aktivnosti, hkrati pa omogočil takojšnjo komunikacijo z vsemi, ki jih potrebujejo pri svojem delu. Sredstva informacijske tehnologije (informacijski in komunikacijski sistemi) so s tem postala izrednega pomena za uspešno poslovanje organizacij. Ob tem, pa se moramo vprašati kako zavarovati ta sredstva, da bo zagotovljena razpoložljivost, zaupnost in celovitost informacij, ki jih zaposleni v organizaciji potrebujejo za vsakodnevno delo.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 29.10.2018
  • Raziskava: Kitajska redno preusmerja in prestreza internetni promet

    V raziskavi, ki so jo opravili na ameriški visoki šoli za vojno mornarico (US Naval War College) in univerzi v Tel Avivu, so odkrili, kako Kitajske pogosto in za dlje časa preusmerja promet v internetu na svoje ozemlje. Tam ga prekopira in analizira za potrebe industrijskega vohunjenja in razbijanja šifriranja.

    Objavljeno: 28.10.2018 05:00
  • Ob prenosu namestitve Chroma z Edgem velja biti previden

    Nekakšen interni hec med poznavalci je, da se Microsoftove spletne brskalnike, ki so vgrajeni v Windows, uporablja le za namestitev alternativnih brskalnikov, najpogosteje Googlovega Chroma. Gotovo je v tem hecu tudi malce zlobe, nekateri uporabniki z Edgeom (in prej Internet Explorerjem) gotovo prav lepo shajajo, pa vendar – iskalni niz »download chrome«, ki prileti do privzetega Microsoftovega iskalnika Bing, je gotovo zelo pogost.

    Objavljeno: 28.10.2018
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji