Objavljeno: 29.10.2018 07:00

IBM prevzema družbo Red Hat

IBM je najavil, da namerava prevzeti vodilnega ponudnika odprtokodnih rešitev, družbo Red Hat. Dogovor naj bi bil vreden impozantnih 34 milijard dolarjev, če bo posel dobil dovoljenje ustreznih agencij, pa bo zaključen predvidoma v drugi polovici leta 2019. IBM bo za delnico Red Hata plačal 190 dolarjev, kar je 60% več od zadnje borzne kotacije. Red Hatove delnice so sicer v poletnem in jesenskem obdobju močno zdrsnile zaradi slabših poslovnih rezultatov.

Prevzem je najbrž celo največji v zgodovini družbe IBM, z njim pa nameravajo močno okrepiti svoj položaj na trgu hibridnih storitev v oblaku. Red Hat bo sicer ostal avtonomna enota znotraj IBMove divizije za oblačne storitve, pri tem pa bodo spoštovali odprtokodne temelje prevzete družbe, njihovih programskih rešitev in storitev. Red Hatov Linux bo še naprej eden osrednjih ponudnikov izdelkov kot je Linux, IBM pa bo v razvoj odprte kode prispeval še več, kot doslej.

Red Hat je sicer vodilni ponudnik odprtokodnih rešitev in prvo podjetje s temeljem na odprti kodi, ki je leta 2012 preseglo letni promet v višini milijarde dolarjev. Toda družba je nekoliko zamudila priložnosti, ki jih ponuja internetni oblak, kjer pa je IBM močan ponudnik. Z izdelki Red Hata, ki bodo še bolj kot doslej na voljo kot storitve v oblaku, želi močneje konkurirati Amazonu, Microsoftu in Googlu, ki poleg storitev v oblaku seveda razvijajo tudi temeljne tehnologije, kot sestavne dele ponudbe v oblaku. IBM je bil na tem področju nekoliko šibkejši, zato najbrž tudi prišlo do odločitev za prevzem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji