Objavljeno: 30.10.2018 07:00

Accenture ponuja interoperabilnost med različnimi platformami za veriženje blokov

Ena izmed bojazni, ki otežuje hitrejšo posvojitev tehnologije veriženja blokov (blockchain) in porazdeljenih knjig (distributed ledger technology, DLT) v poslovnem okolju, leži v dejstvu, da se mnogi bojijo, da bi pri implementaciji stavili na napačno platformo.

Veriženja blokov in z njo povezane tehnologije so namreč še zelo mlade, nepreizkušene, precej različne in med sabo ne komunicirajo. Strokovnjaki zato menijo, da bo za poslovne namene tehnologija postala zanimiva šele, ko bo razrešeno vprašanje interoperabilnosti med platformami.

Velik korak na tem področju naj bi po lastnih trditvah zdaj naredil velikan s področja svetovanja in profesionalnih storitev Accenture. Nedavno s razvili in testirali dve rešitvi, ki omogočajo povezavo med različnimi platformami veriženja blokov, v tem primeru med sistemi Digital Asset (DA Platform), R3 (R3 Corda), Hyperledger Fabric in Quorum.

Integracijo med verigami so dosegli s posebnim prenosom žetonov med platformami, ki omogočajo preslikavo podatkov na različne bloke, ki obstajajo v dveh ali več različnih verigah. Ti žetoni omogočajo, da ostanejo povezave podatkov vedno sinhronizirane. Pomembno je, da pri tem niso uporabili zunanjega sporočilnega sistema za izmenjavo podatkov, kar bi negativno vplivalo na principe in prednosti veriženja blokov.

Accenture meni, da je nova rešitev nekaj tako pomembnega, da bo spremenila pravila igre na področju veriženja blokov. V ta namen že podali vloge za pridobitev dveh novih patentov. Resnici na ljubo pa o podrobnostih doslej še niso spregovorili, strokovna javnost pa iniciativo sprejema pozitivno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji