Objavljeno: 7.11.2018 13:00

AMD nadaljuje svoj strežniški preboj

Ni dolgo tega, kar smo že skorajda pozabili, da v strežniškem svetu procesorjev x86 obstaja še kaj drugega kot Intelovi Xeoni, ko nas je lani prebudil AMD, s svojimi procesorji EPYC. Letos se prebujanje nadaljuje – z novo generacijo EPYC, ki temelji na arhitekturi Zen 2.

Novi procesorji AMD EPYC (razvojno ime Rome), ki seveda merijo na podatkovne centre, bodo imeli do 64 jeder Zen 2, ki bodo narejena v 7 nm tehnologiji, komunikacija s svetom pa bo izvedena s 14 nm modulom I/O. Novi EPYC bo imel, kot prvi, tudi podporo za PCIe 4.0 (podpora do 128 komunikacijskim pasovom!), ki bo omogočala hitro komunikacijo s pospeševalniki kot je Radeon Instinct MI60 (s 7 nm grafičnim čipom Vega). Podprta bo tudi 8-kanalna komunikacija s pomnilnikom DDR4 in sicer do 4 TB v vsaki reži.

Zanimivo je, da z novim procesorjem AMD ne uvaja tudi novega podnožja, kar je že kar nekaj let skorajda samoumevno. Novi EPYC bo lepo sedel v stara podnožja, enako pa bo tudi s še novejšimi EPYCi (razvojno ime Milan) z arhitekturo Zen 3, ko bodo na voljo.

Testne primerke razvijalci že dobivajo, v praksi bo novi procesor moč videti nekje v letu 2019.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji