Objavljeno: 1.11.2018 07:00

Bitcoin praznuje 10 let

Satoshi Nakamoto je zadnji dan oktobra pred desetimi leti objavil dokument, v katerem je razložil, kako deluje njegov digitalni denar z imenom bitcoin, nad katerim banke in države nimajo nadzora.

Deset let kasneje smo preživeli pravo norijo okoli povpraševanja in vrednotenja najbolj znane kriptovalute, ki je z leti dobila kopico oponašalcev in sprožila pravcato revolucijo, ki še poteka. Prihodnost bitcoina je še vedno v marsičem zavita v meglo, ugibanja o njegovi usodi pa so predmet neskončnih debat med navdušenci, ki prav v bitcoinu vidijo prihodnost, tako kot nasprotniki vse skupaj označujejo kot nateg.

Čeprav je vrednost bitcoina z leti stalno naraščala in se je že cena 1.000 dolarjev za bitcoin zdela sanjska, je svet lani preživel norost, ko se je vrednost valute zvišala na neverjetnih 20.000 dolarjev. Kdor je zgodaj verjel v bitcoin in si je pred leti za"test" kupil nekaj enot, je lani, če je seveda pravočasno prodal, zaslužil bajne vsote denarja. Od tedaj je vrednost bitcoina padla v območje okoli 6.500 dolarjev, kar pomeni, da je precej (poznih) vlagateljev tudi precej izgubilo. Toda vrednost bitcoina kljub temu ostaja visoka, je pa res, da se je stabilizirala in ne raste več, kot v preteklih letih.

Ne glede na usodo, ki ga čaka, je bitcoinu treba priznati pomen, ki ga je že doslej imel v poslovnem svetu in širši družbi. Pokazal je, da iz tradicionalne ekonomije dejansko vstopamo v čas digitalizacije vseh vidikov življenja, tudi kar se tiče financ, investicij in menjave vrednosti. Obenem je zanihal temelje sodobnega sveta, ki temelji na državni regulativi in bančnem sistemu. Kako močno, bo pokazal čas, so pa tradicionalni igralci na finančnih trgih razumeli sporočilo javnosti in v ozadju pripravljajo svoje odgovore za prihajajoče digitalne čase.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji