Objavljeno: 2.11.2018 07:00

Umetna inteligenca, ki se jezikov uči kot otroci

Raziskovalci na univerzi MIT razvijajo zanimivo rešitev, pri kateri računalniški sistem neznane jezike obvladuje z opazovanjem aktivnosti in konteksta uporabe posameznih besed. Uporablja seveda različne algoritme s področja umetne inteligence in strojnega učenja.

Sistem deluje z opazovanjem video posnetkov, ki prikazuje aktivnost in vsebuje govor v tujem jeziku in podnapise, če so ti na voljo. Povsem enako, kot to počnemo ljudje, še posebej pa otroci. Umetna inteligenca zna v tem primeru povezati aktivnosti v video posnetkih s pomenom besed in jih izraziti v matematičnih izrazih. Več posnetkov kot uspe procesirati, bolj zna izluščiti pravi pomen izgovorjenih besed na video posnetku. Tako gre tudi proces učenja pri otrocih, ki z opazovanjem razberejo pomen besed.

Znanstveniki si obetajo, da bi v nadaljevanju lahko razvili rešitve, ki bodo znale bolje razbrati kontekst človeškega govora, še zlasti pri jezikih, ki imajo malo podnapisanega gradiva. Končen cilj so roboti, ki se znajo učiti z opazovanjem in ne le z izvajanjem ukazov, ki smo jih predvideli v naprej.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji