Objavljeno: 29.10.2018 10:00

Fujitsu zapira tovarno v nemškem Augsburgu

Japonski proizvajalec Fujitsu se je odločil, da bo po dolgih letih uporabe zaprl svojo tovarno v nemškem mestu Augsburg. S to odločitvijo je ogroženih 1.500 delovnih mest v tovarni, menda pa še dodatnih 300 delovnih mest drugod po Nemčiji.

Tovarna v Augsburgu je bila dolga leta sinonim za visoko tehnologijo in kakovost proizvodnje v Evropi, o čemer smo se večkrat lahko neposredno prepričali tudi v Monitorju. Preden je Fujitsu v celoti prevzel družbo, smo jo poznali tudi kot Fujitsu-Siemens in še prej kot Siemens. V njej so proizvajali prenosnike, osebne računalnike in pomnilniške sisteme. Fujitsu, ki po celem svetu zaposluje okoli 140.000 ljudi, namerava zdaj proizvodnjo tovrstnih izdelkov preseliti nazaj v matično Japonsko.

Zapiranje tovarne v Nemčiji je simptomatično za današnje razmere v računalniški industriji, še posebej v Evropi. Število ponudnikov klasičnih računalniških izdelkov (prenosniki, osebni računalniki, tudi strežniki, pomnilniški sistemi) se globalno gledano zmanjšuje, proizvodnja pa se še naprej seli v davčno in cenovno ugodnejše države. Po drugi strani pa odraža tudi zaščitniško politiko držav, ki stimulirajo vrnitev proizvodnje in delovnih mest na svoje ozemlje, v tem primeru na Japonsko.

Poteza je vsekakor dodatno opozorilo za ambicije Evropske unije na področju visoke tehnologije, kjer so načrti in želje pogosto visoke, realnost pa povsem nekaj drugega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji