Objavljeno: 30.10.2018 17:00

Apple osvežuje Macbook Air in Mac Mini

Macbook Air je končno dobil naslednika, prvič z dolgo pričakovanim zaslonom Retina. Po diagonali meri 13,3 palcev in nudi ločljivost 2560 × 1600 pik. Ob tem so za 50% stanjšali robove zaslona, a ohranili kamero FaceTime. Ob vsem tem so prostornino ohišja zmanjšali za 17%, debelino pa za 10%. Prenosnik zdaj tehta le 1,25 kg. Mimogrede, ohišja so zdaj narejena iz 100% recikliranega aluminija, kar najbrž postavlja nov trend v okolijsko ozaveščeni proizvodnji elektronike.

Pomembna novost v prenosnikih je tehnologija TouchID, ki omogoča prijavo in avtentikacijo uporabnikov, na moč podobno tisti, ki smo je bili doslej vajeni pri tablicah in telefonih. Za varnost (med drugim 256-bitno šifriranje) skrbi namenski procesor za varnost imenovan T2, ki skrbi za cel kup stvari, med katerimi tudi delovanje pomočnice Siri. Izboljšali so tipkovnico in povečali sledilno ploščo, prav tako so izboljšali zvok, ki je po trditvah proizvajalca 25% bolj glasen, ponuja tudi dvakrat več basov.

Novi prenosniki Mac so prav tako dobili zmogljivejšo elektroniko. Prenosnike poganjajo najnovejši Intelovi procesorji osme generacije, kar po navedbah proizvajalca predstavlja 60% večjo zmogljivost. Pomnilnik gre do 16 GB RAM, enote SSD tja do 1,5 TB. Za periferijo nudi dve razširitveni mesti Thunderbolt 3. Nov akumulator zadostuje za 12 ur neprekinjenega delovanja, novi Maci seveda uporabljajo novi Max OS X Mojave.

MacBook Air bo na voljo v začetku novembra v treh različnih barvah (srebrna, zlata, grafitna). Osnovni model ima procesor Core i5, 8 GB RAM in 128 GB SSD, cene se v ZDA začnejo pri 1.199 USD (brez davka, seveda).

Apple je predstavil tudi novi Mac Mini, ki majhne dimenzije nadomešča z zmogljivo elektroniko. Vsi procesorji imajo 4 ali 6 jeder in 60% zmogljivejšo grafiko. Pomnilnik lahko razširimo tja do 64 GB RAM, pri čemer uporabljajo standardne SO-DIMM module (take, kot jih poznamo iz prenosnikov).

SSD enote so lahko velike do 2 TB, pravijo tudi da nudijo 4x hitrejši prenos. Novi Mac Mini naj bi bil tako kar 30x zmogljivejši pri kodiranju posnetkov HEVC. Računalnik premore 4 vrata Thunderbolt 3 in med drugim tudi omrežno kartico ethernet s podpro za hitrost 10 Gb/s. Zelo jasno je, da s temi lastnostmi ciljajo še posebej na ustvarjalce večpredstavnih vsebin. Osnovni model, ki premore 8 GB in 128 GB SSD, stane 799 dolarjev.

hs1HoLs4SD0

RBDxZYLi630

hVEaL9izgjs

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji