Objavljeno: 5.11.2018 08:00

Kaj prinašajo telefoni Samsung in Apple v letu 2019?

Najnovejši Applovi iPhoni so ravnokar prišli v redno prodajo, pa se na spletu že pojavljajo informacije o generaciji, ki bo prišla na vrsto jeseni leta 2019. Še precej pred tem, najverjetneje takoj v začetku leta, pa bo Samsung predstavil deseto generacijo modela Galaxy S, poleg vrhunskega modela Note glavnega orožja v nenehni tekmi z družbo Apple in vse bolj konkurenčnimi kitajskimi tekmeci.

Do predstavitve modela Galaxy S10 je še relativno malo časa, zato po internetu curljajo že zelo natančne podrobnosti. Videli bomo, koliko se bodo uresničile. Najbolj zanimiv je namig, da bo desetica imela zaslon do samih robov, a brez zareze, ki jo srečamo pri telefonih Apple iPhone X in bolj ali manj že skoraj povsod drugod. Samsung se je menda odločil, da bo fotografsko tipalo za "selfije" postavil neposredno pod zaslon, vanj pa preprosto izvrtal manjšo luknjico za objektiv, kar pomeni izgubo le nekaj pik v celotni površini zaslona.

Zareza namreč ni najbolj elegantna rešitev, zato proizvajalci iščejo alternative, kako ohraniti fotografsko tipalo, a zaslon hkrati premakniti do samih robov. Rešitve segajo od tega, da tipalo postavijo v sam rob, kar je tehnično precej težavno, do uporabe drsne spodnje površine  telefona, kjer se tipalo razkrije le, kadar ga res potrebujemo. 

Samsungova rešitev se zdi najbolj pragmatična, vendar s sabo prinaša pomembno omejitev. S takim zaslonom se Samsung brž kot ne odreka uporabi tehnologije za razpoznavo obrazov, vsaj tiste s 3D zaznavo, ki zahteva dodatna tipala vgrajena v zareze.

Morda je le slučaj, a prav napredna razpoznava obrazov bo menda ena večjih novosti, ki jo lahko pričakujemo pri Applovih telefonih v letu 2019. Nova generacija bo še precej zmogljivejša in hitrejša od današnje. Precej naj bi izboljšali razpoznavo obrazov, ko osvetlitev ozadja ni najboljša. Za zdaj še ni jasno, ali bo naslednja generacija Applovih izdelkov že vsebovala tipala za zajem 3D posnetkov (tako imenovane Time of Flight, ToF kamere), kar je ključni element za še boljšo uporabniško izkušnjo pri vse bolj priljubljeni nadgrajeni resničnosti (AR). Morda pa bo ta tehnologija nared šele v letu 2020.

Vse kaže, pa da telefoni iPhone pred letom 2020 ne bodo dobili podpore za brezžične komunikacije 5G. Viri blizu podjetja trdijo, da razvijalci že intenzivno preizkušajo Intelovo tehnologijo za telefonijo 5G, vendar z rezultati niso zadovoljni. Trenutni prototipi se preveč grejejo in porabijo preveč energije. Intel je menda na tem področju v zaostanku za tekmeci. Vedeti pa moramo, da je Apple v sporu z družbo Qualcomm, ki bo kot vse kaže glavni ponudnik tehnologije 5G, vsaj v začetku. Kot rezervno možnost zdaj poznavalci omenjajo družbo MediaTek, vendar sedanje težave skoraj zagotovo pomenijo, da tehnologija ne bo nared za generacijo 2019.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji