Objavljeno: 10.11.2018

Huawei pod vse večjimi pritiski

Avstralski The Weekend Australian poroča o tajnem poročilu avstralskih varnostnih služb, da je bil »v zadnjih dveh letih« Huawei prisiljen predati dostopne podatke do svojega omrežja, s pomočjo katerih je bilo nato mogoče vstopiti v »tuj sistem«. Kdo točno jih je v to prisilil, ni jasno.

Huawei uporabniki zadnja leta poznamo predvsem po eksplozivnem vstopu na tržišče mobilnih telefonov, vendar je to kitajsko podjetje tudi največji dobavitelj omrežne opreme za večino svetovnih telekomunikacijskih operaterjev. Tudi slovenskih.

Hkrati je zadnje čase vedno več poročil o tem, da se vlade zahodnih velesil vedno bolj otepajo vpletenosti Huaweia v njihova komunikacijska omrežja. Huawei velja za »kitajskega šampiona«, torej gre za podjetje, ki je za Kitajsko zelo pomembno in blizu oblastem, poleg tega ga je ustanovil bivši polkovnik kitajske vojske. (Tudi) zato je podjetje v ZDA že na črni listi, nedavno je podobno prepoved izrekla tudi avstralska vlada, tovrstni pritiski pa se vršijo tudi na Kanado in, neuradno, na Veliko Britanijo in Novo Zelandijo. Omenjenih pet držav sicer sodi med t.i. »pet oči«, ki si že od leta 1946 delijo varnostne podatke.

Huawei je zadnje poročilo o zgoraj omenjenem prisilnem vdoru v tuje omrežje že zanikal.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji