Objavljeno: 15.2.2018 10:00

Ne uporabljajte telefonov Huawei, pravijo šefi FBI, CIA in NSA

Kot poroča The Verge, ki se sklicuje na CNBC, so vodje ameriških varnostnih agencij FBI, CIA in NSA na torkovem zaslišanju v ameriškem Senatu ponovili že znano stališče, da kitajskim telekomunikacijskim podjetjem ni za zaupati - specifično sta bili omenjeni podjetji Huawei in ZTE.

Direktor FBI Chis Wray je tako izjavil, da so globoko zaskrbljeni nad tveganji, ki jih prinašajo telekomunikacijska podjetja povezana s tujimi vladami »ki ne delijo naših vrednot«. Dodal je, da vključevanje take telekomunikacijske opreme prinaša možnost spreminjanja in kraje informacij oz. kar neposrednega vohunstva.

(No, Američani že vedo, kako se takim rečem streže, kot je že pred časom razkril Edward Snowden.)

Take obtožbe na račun Huaweia sicer niso nove, ameriškim politikom je podjetje že od nekdaj sumljivo že zaradi tega, ker ga je ustanovil nekdanji polkovnik kitajske vojske, v zadnjih letih pa njihovo hrbtenično omrežno opremo uporablja večina svetovnih operaterjev fiksne in mobilne telefonije (vključno s slovenskimi).

Huawei je v zadnjih letih izredno prodoren tudi z mobilnimi telefoni, kjer je lani prišel na drugo mesto (pred Applom in za Samungom) in to bolj ali manj brez prodaje na velikanskem ameriškem tržišču. Tam je namreč do pred kratkim veljala neuradna prepoved vstopa v prodajo telekomunikacijskih operaterjev, nato pa je kazalo, da jim bo vendarle uspelo – AT&T je namreč napovedal prodajo njihovega vrhunskega modela Mate 10 Pro. No, januarja so se pri AT&Tju, baje zaradi političnih pritiskov, premislili. Politika ravno tako pritiska na ameriške operaterje, naj s Huaweiem prekinejo sodelovanje pri določanju standardov za omrežja pete generacije, 5G.

Telefoni Huawei Mate 10 Pro so v ZDA sicer vseeno na voljo v prednaročilu, mimo prodajne mreže operaterjev. Malce nerodno je le, da so jih ujeli pri promoviranju lažnih »testov« telefonov, ki naj bi povečali zanimanje zanje.

Huawei seveda vse obtožbe zanika.

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji