Objavljeno: 1.11.2018 07:00

Prvi telefon z upogljivim zaslonom

Led je prebit. Konec decembra pride v prodajo prvi telefon s tehnologijo upogljivih zaslonov. Toda preboj ne bosta naredila Samsung ali Huawei, ki že leta namigujeta prihod tovrstnih telefonov, temveč malo znano kalifornijsko podjetje Royole, ki je sicer specialist na področju upogljivih zaslonov.

Prvi telefon z upogljivim zaslonom se imenuje FlexPai, uradno pa so ga predstavili na trenutno najbolj vročem trgu, na Kitajskem. FlexPai ima dve podobi, ko je zaslon raztegnjen ponuja površino z diagonalo 7,8 palcev in ločljivostjo 1.920 x 1.440 pik s tehnologijo AMOLED v razmerju 4:3, torej bolj podobno tablicam kot telefonom. Ko pa je telefon zložen za prenašanje, dobi uporabnik na voljo kar tri virtualne zaslone: enaka na prednji in zadnji strani ter tretjega, ki zavzema področje na pregibu. Proizvajalec navaja, da zaslon brez težav preživi okoli 200.000 upogibanj.

Za Royole FlexPai so razvili operacijski sistem Water OS 1.0, ki očitno naslavlja specifično strategijo uporabe zaslonov, sicer pa je v ozadju dobro znano Andorid 9.0. Tudi strojna oprema je znana iz androidnih telefonov, saj temelji na procesorju Snapdragon osme generacije z osmimi jedri, grafiko Adreno 640, 8 GB RAM in pomnilniškim prostorom do 256 GB. Telefon premore še dvojec fotokamer z 20 in 16 milijoni pik in vmesnik USB-C.

Upogljiv zaslon pa za zdaj pomeni, da se telefon ne more pohvaliti tudi s skromnimi dimenzijami. Ko je zaslon raztegnjen, naprava meri 19 x 13,4 x 7,6 mm. Zložen je več kot dvakrat debelejši in ustrezno krajši, ker nekaj prostora vzame tudi radij upogljivega zaslona, zato se bo občutno videlo v žepu. Tudi zato, ker celota tehta 320 gramov, kar je skoraj 50% več kot pri največjih »klasičnih« tekmecih, na primer iPhonu Xs Max.

Izbrani kupci na Kitajskem naj bi telefon v roke dobili že v začetku novembra. Royole bo nekoliko modificirano različico nato decembra ponudil kupcem drugod po svetu, sprva bodo opremili razvijalce, seveda za razvoj prilagojenih aplikacij, ki izkoriščajo posebnosti zaslona. FlexPai tudi ne bo nič kaj poceni – odvisno od konfiguracije pomnilnikov in vmesnikov bo zanj treba odšteti od 1.290 do 1.860 dolarjev, kar pomeni, da ne bo primeren prav za vsakogar.

ooJc6hwljFY

9nZeKcMz3as

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji