• Ricoh Aficio SP C231n

    Izmed množice Ricohovih barvnih laserskih tiskalnikov smo preizkusili model Aficio SP C231n. Gre za srednje zmogljiv in dokaj kompakten tiskalnik, namenjen bolj pisarniški kot domači rabi. Navedena hitrost tiskanja je 20 strani na minuto za črno-bele in barvne izpise. Za višje hitrosti izpisa je na voljo nekoliko zmogljivejši model SP C312dn, o katerem smo že pisali v oktobrski številki.

  • Lexmark X264dn

    Lexmarkov novi X264dn je srednje velik večopravilni črno-beli laserski tiskalnik - naprava, kakršnih najdemo po pisarnah na tisoče. V vseh pogledih je opazno zmogljivejši od domačih naprav (tudi cenovno se od njih loči), a po priporočeni mesečni zmogljivosti in naprednih funkcijah in dodatkih zaostane za največjimi napravami (kakršna je sorodni X736de). V primerjavi z njimi je tudi nekajkrat cenejši in je tako dobra izbira za manjše pisarne (ali take, ki jim je gospodarska kriza zmanjšala proračun za take naprave).

  • Lexmark X736de

    Lexmark X736de je ena izmed večjih naprav, ki smo jih v zadnjem času gostili v našem laboratoriju. Že sama embalaža je komaj šla v dvigalo naše stolpnice - počivala pa je na leseni paleti. Gre torej za velik in zmogljiv tiskalnik, namenjen večjim pisarnam. Načeloma je previsok za navadne mize (v višino meri skoraj 80 cm), tudi teža ni majhna (44 kilogramov), če naročimo še dodatne predale, pa je lahko načeloma tudi samostoječ. Teh predalov je lahko kar veliko, saj je največja teoretična zmogljivost 3200 listov. Zgoraj je velik podajalnik, ki nam pomaga pri kopiranju, optičnem branju ali faksiranju daljših dokumentov. Pod tem je odlagalni prostor, kjer se naberejo natisnjeni listi (do 250 listov). Na levi strani proti zadku pa so vratca, pod katerimi se skrivata USB in omrežni vmesnik, ki je na teh napravah seveda obvezen. Spredaj pa ne moremo spregledati razmeroma velikega zaslona LCD, občutljivega za dotik. Ta se dobro izkaže in olajša delo z napravo.

  • Brother HL-3040CN

    Od Brotherja smo tokrat dobili na preizkus tiskalnik, ki se sicer lahko povsem primerja z laserskimi, a to ni. Namesto laserja so tu v uporabi diode LED. No, hudih praktičnih razlik nismo opazili, ne pri hitrosti ne pri kakovosti, tudi po porabi energije je primerljiv z drugimi barvnimi laserskimi tiskalniki tega cenovnega razreda.

    Objavljeno: 19.2.2010 13:22 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi
  • Xerox WorkCentre 3210

    Večopravilne naprave predstavljajo na področju brizgalnih tiskalnikov zelo velik del prodaje. Povsem drugače je v nižjem cenovnem razredu pri laserskih napravah. Te so praviloma dražje kot brizgalniki, zato jim izdelovalci bolj redko dodajajo optični bralnik in z njim povezane zmogljivosti. Xeroxov WorkCentre 3210 predstavlja novo lasersko večopravilno napravo, ki se uvršča med najcenejše tovrstne stroje.

  • Samsung ML-2240

    Samsungovi majhni laserski tiskalniki se redno uvrščajo dokaj visoko na naših lestvicah. Razlog za to je večinoma zelo agresivna cenovna politika, nekaj pa prispevajo še enostavna raba in solidne hitrosti. Novi model ML-2240 ni pri tem nobena izjema.

  • Epson EPL-6200

    Epsonov EPL-6200 je razmeroma visoka naprava, namenjena manjšim (tudi domačim) pisarnam. Gre za dokaj preprost tiskalnik, ki pa se kljub temu uvršča nad najcenejšimi in najosnovnejšimi modeli. O temu pričajo tudi vmesniki, poleg standardnega USB premore še omrežni in vzporedni vmesnik. Zgovoren je tudi podatek o največji priporočeni zmogljivosti tiska na mesec, 30.000 strani. Cenejši tiskalniki redko zmorejo tako visoko številko, večinoma natisnejo nekje do 10.000 strani na mesec. Videz je sicer povsem dolgočasen in pisarniški - siva plastika nima kaj veliko skupnega z dovršnim oblikovanjem, prej z enostavnostjo in učinkovitostjo.

  • Brother HL-4050CDN

    Brotherjev HL-4050CDN je razmeroma zmogljiv tiskalnik srednjega razreda. Hvali se z barvnim tiskom in samodejnim obračalnikom, hkrati pa z razumno ceno. Tiskalnik je srednje velik, težak 29 kilogramov, kar je nekako povprečno za zmogljivejše tiskalnike.

  • Nashuatec SP C312dn

    V Nashuatecu imajo dobro pokrit celoten cenovni spekter laserskih tiskalnikov. Njihov SP C312dn, ki smo ga pred kratkim preizkusili, je med cenejšimi tovrstnimi napravami, čeprav je kljub temu solidno opremljen. Gre za barvno napravo, ki se uvršča pod modelom SP C420dn (od slednjega je predvsem rahlo počasnejši). Namenjen je predvsem pisarnam, za domačo napravo je prevelik in (z 28 kg) pretežak.

  • Xerox Phaser 6128MFP

    Xeroxov novi Phaser 6128MFP je povsem značilen predstavnik večopravilnih barvnih laserskih tiskalnikov. Gre za razmeroma visoko (skoraj pol metra) in težko napravo, poleg tiskanja, kopiranja in optičnega branja ga lahko uporabljamo tudi kot faks. Seveda je to tiskalnik, namenjen bolj pisarniškim okoljem, tako ima dodan tudi omrežni priključek, kot dodatek si lahko omislimo brezžičnega.

  • Lexmark T652dtn

    Velikih črno-belih laserskih tiskalnikov je vse manj, saj dobimo za zelo podobno ceno že barvni model. A kljub temu se v velikih pisarniških okoljih še vedno potrebuje predvsem cenovno ugoden črno-beli tisk. Tu nastopi Lexmarkov T652dtn. Gre za razmeroma veliko napravo, visoko pol metra, ki obljublja predvsem zanesljivo delovanje.

  • Lexmark X544

    Lexmarkov X544 je večopravilni barvni laserski tiskalnik - poleg tiskanja ga lahko uporabimo še kot kopirni stroj (tako barvno kot črno-belo), optični bralnik in faks. Gre za razmeroma dobro opremljeno napravo, med priključki najdemo tako USB kot omrežni vmesnik, dodan ima samodejni podajalnik ter enoto za tisk na obe strani. Ta sicer praktično podvoji čas tiska, a je kljub temu dobrodošla izbira. Ločljivost tiskalnega dela je solidnih 1200 DPI. Tiskalnik je škatlaste oblike, v njegov predal lahko spravimo do 250 listov, kar je povsem tipično za te naprave. Natisnjeni listi se nalagajo na zadnji strani, kjer jih lahko ostane do 150. Spredaj imamo zaslon stanja in funkcijske tipke, med njimi tudi številčnico za faks.

  • Kyocera Mita FS 3920 DN in FS 4020 DN

    Kyocerina dvojčka FS 3920 DN in FS 4020 DN se uvrščata v razred srednje zmogljivih črno-belih naprav, obljubljata visoke zmogljivosti v razmeroma kompaktni obliki in sta namenjena predvsem pisarniškim okoljem. Napravi sta tako po videzu kot po specifikacijah skoraj enaki. Obe sta zelo škatlaste oblike, kar je pravzaprav dobro, saj zasedata razmeroma malo prostora. Sicer nista ravno tihi, a že črka "N" v obeh imenih nakazuje na omrežni priključek, tako da ju brez težav namestimo stran od uporabnikov.

  • Kyocera Mita FS-C5300DN

    Kljub temu da je Kyocera bolj specializirana za ponudbo črno-belih laserskih tiskalnikov, pa njihova paleta barvnih modelov kljub temu hitro raste in v ponudbi se znajdejo tako multifunkcijske naprave, kot visoko zmogljivi barvni tiskalniki formata A3. Tokrat preizkušeni model sodi v sam vrh njihove ponudbe, ko govorimo o klasičnih A4 barvnih tiskalnikih, ki ne omogočajo skeniranja in pošiljanja faksirnih sporočil.

  • Kyocera FS-C5200DN

    Dvojka v imenu tiskalnika pomeni, da gre za zlato sredino serije 5000, čeprav se od najosnovnejšega modela, FS-C5100DN, zelo malo razlikuje. V FS-C5100DN ne moremo vgraditi brvil večje zmogljivosti modela 5200, šibkejši model pa ima tudi le kaseto za 250 listov namesto 500. Razlika v ceni med modeloma pa je kar precejšnja.

  • Kyocera Mita FS-2020D

    Kyocerin 2020 predstavlja začetek ponudbe tiskalnikov Kyocera, namenjenih manjšim delovnim skupinam. Opremljen je le z osnovnima USB in vzporedno povezavo, če pa potrebujemo priklop prek omrežne povezave, bo treba poseči po enem izmed dodatkov: na voljo je omrežna ali WLAN kartica. Ali pa se že na samem začetku odločiti za nakup tiskalnika iz enega cenovnega razreda više.

  • Kyocera Mita FS-1350DN

    Model FS-1350DN je najnovejši Kyocerin model iz družine osebnih tiskalnikov, kot jih sami imenujejo. Med tovrstno ponudbo tega izdelovalca je tudi najzmogljivejši, saj je opremljen z omrežnim priključkom, to pa je za ta razred tiskalnikov skoraj nekoliko nepričakovano, poleg tega pa je tudi standardno opremljen z obračalnikom papirja. Zaradi vseh teh lastnosti nekoliko sili iz svojega razreda, saj ponuja več in je temu primerno tudi cenjen.

  • Xerox Phaser 8860

    Xerox Phaser 8860 se glede na zmogljivost in vrsto rabe uvršča med laserske tiskalnike, čeprav delovanje precej odstopa od klasičnih laserskih tiskalnikov. Gre za rahlo posodobitev "voščenkarja" Xeroxa Phaser 8400, ki smo ga pred leti imeli na preizkusu. Namesto praha, ki se s pomočjo toplote oprime papirja je tokrat uporabljen vosek, ki se po posebnem postopku tali na papir. Za razliko od dragih tonerjev, ki se ponavadi držijo še valjev, je tukaj edini potrošni material posebej oblikovana kocka voska (ustrezne barve), brez kakršne koli plastike. Vsakih 30.000 kopij je potrebno zamenjati čistilno enoto, ki nekako spominja na zvito toaletno brisačo ter vsake toliko časa iz posebnega predalčka odstraniti odvečno stopljeni vosek.

  • Xerox Phaser 6280DN

    Iz precej pestre Xeroxove ponudbe barvnih laserskih tiskalnikov smo imeli možnost preizkusiti model Phaser 6280DN. Nekako zlata sredina ponudbe, ki naj bi zadostovala za potrebe klasičnih pisarn. Že sam videz naprave nam da vedeti, da si ga najverjetneje ne želimo imeti v bližini oz. na pisalni mizi. Z merami tokrat niso skoparili, saj gre le za spodobno zmogljiv tiskalnik z dovolj dodatne opreme. Sicer gre za nadgradnjo že preizkušenega Xerox Phaserja 6180DN, ki so mu tokrat dodali še za ščepec hitrosti in pomnilnika. Poganja ga 400 Mhz mlinček z 256 MB pomnilnika, ki ponuja pravo podporo jeziku PostScript 3. Seveda je na voljo tudi posnemanje PLC6.

  • Xerox Phaser 3250V/DN

    Preizkusili smo najosnovnejši Xeroxov črno-beli laserski tiskalnik Phaser 3250. Tiskalnik je zaradi precej kompaktnih mer razmeroma nemoteč na pisarniški mizi, čeprav oblikovno ne izkazuje neke umetniške dovršenosti. Na splošno vizualno ne pritegne posebne pozornosti. Navsezadnje to sploh ni pomembno, saj na koncu šteje le, kaj se skriva pod pokrovom. In na naše presenečenje Phaser 3250 skriva marsikaterega aduta. Na voljo smo imeli različico, ki ima vgrajeni omrežni vmesnik - to je za tako osnovni tiskalnik nekoliko nad povprečjem.

  • Xerox Phaser 3100 MFP-X

    Črno-beli laserski tiskalniki so še vedno delovno živinče današnjih pisarn. Dodatek optičnega bralnika in kopirne naprave pa to njihovo vlogo še okrepi. V cenovno dostopnejšem delu Xeroxove ponudbe najdemo napravo Phaser 3100 MFP-X. Malce višja naprava, ki pa jo lahko kljub vsemu postavimo tudi na mizo, seveda če ta zdrži Phaserjevih 23 kilogramov. Omislimo si lahko tudi različico s črko "S" na koncu imena, bistvena razlika je predvsem to, da pri slednjem ni samodejnega podajalnika. Napravo priklopimo na računalnik prek USB, žal ni omrežnega vmesnika.

  • Nashuatec SP C420DN

    Nashuatec je nekoliko osvežil svojo ponudbo in namesto dveh modelov SP C410DN in SP C411DN predstavil model SP C420DN, ki nekako združuje lastnosti predhodnikov. Gre za zmogljivejši Nashuatecov barvni laserski tiskalnik z navedeno hitrostjo 30 strani na minuto, tako barvnih kot tudi črno-belih. Torej bistvenih razlik v primerjavi s predhodnikom praktično ni. To hitro ugotovimo s primerjavo izmerjene hitrosti tiskanja. Razmeroma hitro tiskanje prve strani omogoča, da petnajst strani dokumenta natisnemo v štiridesetih sekundah, zajeten kup petdesetih listov pa le v minuti in triinpetdesetih sekundah. Iz tega lahko ocenimo, da SP C420DN sicer absolutno ne dosega navedene hitrosti, se pa ji zelo približa. Za tiskanje fotografije A4 pri polni ločljivosti porabi šestinštirideset sekund, v posnemanju PostScripta3 pa slabe pol minute več. Pohvaliti gre tudi enoto za tiskanje na obe strani, ki nalogo opravlja precej urno. Razlika med tiskanjem sedemindvajset strani barvnega poročila na normalen način ali na obe strani je le 10 sekund.

  • HP Color LaserJet CP1215 in CP1515n

    Preizkusili smo nekoliko kompaktnejša Hewlett Packardova barvna laserska tiskalnika Color LaserJet CP1215 in CP1515n. Gre za najbolj osnovna tiskalnika, namenjena predvsem rabi doma, zmogljivejši model Color LaserJet CP1515n pa je zavoljo opreme primeren tudi za nezahtevno pisarniško rabo. Modela sta si precej podobna. Njuna navedena hitrost je le 12 črno-belih strani na minuto in osem barvnih. Predalnik je nekoliko majhen in sprejme le 150 listov, dodatnih predalnikov ali samodejne obračalne enote pa žal ne moremo dokupiti. To je nekako posledica dokaj majhnega ohišja in je po eni strani tudi prednost, saj ga lahko uporabljamo kot namizni tiskalnik, poleg tega pa med delovanjem ne povzroča preveč motečega hrupa.

  • Epson Aculaser M2000dn

    Epsonov Aculaser M2000dn je namenjen predvsem pisarnam, hvali pa se z majhnostjo, tihim delovanjem in ugodno ceno, hkrati naj bi bil dovolj zmogljiv tudi za večjo količino tiskanja. Kar zadeva majhnost, se nekoliko strinjamo, saj je glede na mesečno zmogljivost (20.000 strani) res dokaj kompakten, kar zadeva tišino, pa je tih le takrat, ko ne tiskamo. Sicer gre za glasno napravo, ki bo motila vse v bližnji okolici. Še dobro, da imamo na voljo tudi omrežni priključek, tako da jo lahko postavimo v kak oddaljen kot.

    Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi
  • Xerox Phaser 6125

    V Xeroxovi ponudbi namiznih laserskih tiskalnikov se je najmanjšemu modelu, Phaser 6110, ki smo ga pred kratkim imeli na testu, pridružil malenkost zmogljivejši Xerox Phaser 6125.

    Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi
  • Nashuatec SP8200dn

    Najzmogljivejši črno-beli laserski tiskalniki se marsikomu že zdijo kot dinozavri. Velike, težke naprave, ki so že odslužile svoje in jih prehitevajo barvni evolucijski bratje. Toda v velikih pisarnah sta nizka cena izpisa in velika mesečna zmogljivost še vedno spoštovanja vredni lastnosti, kar zadeva to dvoje, pa črno-beli tiskalniki še vedno kraljujejo. Po skoraj dveh letih smo spet dobili v preizkus enega izmed opisanih strojev, tokrat Nashuatecovega SP8200dn.

  • Nashuatec SP C220s

    Osvežitev Nashuatecove ponudbe je poleg barvnih laserskih tiskalnikov dosegla tudi večnamenske laserske naprave. Trojček novih večnamenskih naprav se ne razlikuje bistveno od osnovnih izvirnikov, zgolj po dodanem optičnem bralniku in po možnosti še samodejnega podajalnika. Najmočnejšega predstavnika, SP C222sf, smo pred kratkim že imeli na preizkusu, tokrat pa je bil na preizkušnji najosnovnejši model, SP C220s.

    Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi
  • Samsung ML-1640

    Majhni črno-beli laserski tiskalniki so v zadnjih nekaj letih pri domačih uporabnikih naredili velik korak naprej. Cenovno ugoden tisk in preprosta raba sta skupaj z vedno nižjimi cenami prepričala marsikaterega uporabnika. In prav v ta najnižji rang spada Samsungov novi ML-1640. Preprost namizni tiskalnik škatlaste oblike in majhnih mer (predvsem je med najnižjimi) je narejen iz povsem črne plastike.

    Objavljeno: 27.5.2008 15:19 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2008 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik
  • Canon i-Sensys LBP-3310

    Canonov novi črno-beli laserski tiskalnik, model LBP-3310, se na veliko hvali predvsem s hitrim tiskom prve strani, ki je pomemben zlasti pri krajših dokumentih. Na naših preizkusih se je pokazalo, da to vsekakor drži, saj se tiskalnik neverjetno hitro zbudi in začne tiskati. Prvo stran je izpisal že v šestih sekundah in prav vse datoteke, dolge le nekaj strani, natisne res hitro. Do nazivne hitrosti šestindvajset strani na minuto sicer po naših meritvah ne pride, izmerjenih dvaindvajset pa je kljub vsemu kar soliden dosežek.

    Objavljeno: 27.5.2008 15:18 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi
  • Nashuatec SP C220n

    Nashuatec je svojo ponudbo razširil s tremi cenovno ugodnimi barvnimi laserskimi tiskalniki. Model SP C220n, ki smo ga preizkusili, je najosnovnejša različica, ki se od C221 in C222 razlikuje predvsem po opremljenosti in nekoliko nižji hitrosti. Razlog je ta, da ima vgrajen šibkejši procesor in manj delovnega pomnilnika (64 MB). Temu primerno tiskalnik ni zmožen posnemati PCL5 ali PostScripta 3, je pa zmožen tiskati s hitrostjo 16 strani na minuto in to velja tako za črno-belo kot tudi barvno tiskanje. Glede na osnovno opremo je presenetljivo, da ima poleg vmesnika USB na voljo še omrežnega. Grenak priokus pa pusti precej nadležna namestitev gonilnikov, saj moramo omrežno povezavo nastaviti ročno. To je še toliko teže, če na tiskalniku ni praktičnega uporabniškega vmesnika z zaslonom, na katerem bi lahko nastavili IP naslov itd. Razen nadležne namestitve SP C220n ni zahteven za upravljanje. Menjava barvil (barvilo in valj sta skupna) je sila preprosta, morebitno odstranjevanje zmečkanega papirja pa prav tako ne predstavlja večjih težav, saj je ključne komponente mogoče umakniti in s tem sprostiti pot papirja.

    Objavljeno: 27.5.2008 15:18 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji