Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Kyocera Mita FS-1350DN

Model FS-1350DN je najnovejši Kyocerin model iz družine osebnih tiskalnikov, kot jih sami imenujejo. Med tovrstno ponudbo tega izdelovalca je tudi najzmogljivejši, saj je opremljen z omrežnim priključkom, to pa je za ta razred tiskalnikov skoraj nekoliko nepričakovano, poleg tega pa je tudi standardno opremljen z obračalnikom papirja. Zaradi vseh teh lastnosti nekoliko sili iz svojega razreda, saj ponuja več in je temu primerno tudi cenjen.

Na zunaj se od svojih bratov ne razlikuje veliko, najlaže ga ločimo po nekoliko drugače oblikovani okolici reže, iz katere prihajajo natisnjene strani, in to zaradi nekoliko spremenjene kontrolne plošče, ki je pri tem modelu opremljena tudi z zaslonom LCD. Prek njega je mogoče neposredno upravljati nastavitve tiskalnika, kot je na primer ločljivost tiskanja, pri kateri lahko izbiramo med 300 DPI, 600 DPI, hitrimi 1200 DPI in 1200 DPI. Drug namen uporabe, pri kateri pa je zaslon prav tako obvezen element, je neposredno tiskanje z nosilca USB, ki ga lahko neposredno priključimo na desni strani tiskalnika. Kot dodatek pa si lahko namesto zaporedne omrežne povezave omislimo tudi povezavo WLAN.

Osnovni podajalnik papirja bo brez težav sprejel 250 listov, prav toliko jih lahko počaka na odlagalniku. Za dvakrat toliko pa lahko temu tiskalniku z dodatnimi elementi povečamo zmogljivost podajalnega dela, in sicer lahko dokupimo do dva dodatna podajalnika za 250 listov. Z njima pod "kletjo" pa postane tiskalnik dosti bolj mogočna pojava in tako zasede približno dvakratni volumen osnovne naprave.

Ena izmed prednosti novega bogato opremljenega modela je tudi zmogljivejši, 500 MHz procesor in kar 128 MB osnovnega pomnilnika, ki skupaj omogočata hitro obdelavo strani za tisk. Zmogljivejša obdelava podatkov je pripomogla k temu, da pri enostranskem izpisu barvne fotografije v formatu PSD nismo izmerili opazne razlike pri tiskanju v ločljivosti 600 DPI in 1200 DPI, podobno pa je bilo tudi pri tisku vektorske grafike. Če nam tudi te zmogljivosti ne zadostujejo, pa lahko pomnilnik nadgradimo do kar 1152 MB. Kakovost izpisa besedila je vsekakor na vrhunski ravni, nekoliko pa nas je razočaral le izpis bitnih slik, pri katerem so na določenih odtenkih jasno vidne prečne lise, ki so velikokrat zelo moteče, zaradi česar tiskalnik ni najbolj primeren za takšne naloge.

Hitrost tiskalnika je sicer s 30 stranmi na minuto dovolj velika, čeprav smo v našem laboratoriju izmerili dobre tri strani na minuto nižjo hitrost. Vsaka stran pa nas je obremenila za 1,4 centa.

Kyocera Mita FS-1350 DN, kot smo že omenili, ni poceni tiskalnik, saj zanj zahtevajo kar 457 evrov, to pa za osebni tiskalnik vsekakor ni malo denarja. Poslovni ceni pa nasprotuje mesečni cikel, ki maksimalno dovoljuje le 20.000 strani oziroma 2000 strani na povprečni mesec. Prednosti tega tiskalnika so poleg tišjega delovanja od predhodnikov tudi majhne mere in bogata opremljenost ter zmožnost posnemanja Postscripta 3.

Kyocera Mita FS-1350DN

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi ČB).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov, 1 list (večnamenski podajalnik); PCL 6, Postscript 3, PDF Direct print; 128 MB.

Cena: 457,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,4 centa.

Prodaja: Xenon-Forte, www.xenon-forte.si.

Za: Obračalnik, velikost.

Proti: Progast izpis bitnih slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji