Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Xerox WorkCentre 3210

Večopravilne naprave predstavljajo na področju brizgalnih tiskalnikov zelo velik del prodaje. Povsem drugače je v nižjem cenovnem razredu pri laserskih napravah. Te so praviloma dražje kot brizgalniki, zato jim izdelovalci bolj redko dodajajo optični bralnik in z njim povezane zmogljivosti. Xeroxov WorkCentre 3210 predstavlja novo lasersko večopravilno napravo, ki se uvršča med najcenejše tovrstne stroje.

Na videz gre za dokaj zmogljivo napravo. Prvi vtis je povsem pisarniški. Na zgornji strani takoj opazimo samodejni podajalnik, ki zmore do 50 listov naenkrat. Dodatka za tisk na obe strani sicer ni, a bi bil pri napravi tega cenovnega razreda kar presenečenje. Pohvalimo lahko omrežni vmesnik (poleg USBja ter faksa). V klasično postavljen predal za papir lahko damo v osnovi do 250 listov, z dodatnim predalom lahko to zmogljivost podvojimo. Na izhodnem pladnju se lahko nabere do 150 listov. Največja priporočena zmogljivost na mesec je kar visoka, 50.000 natisnjenih strani.

Hitrost izpisa je nekako mešana. Da pojasnimo - nazivna hitrost je hitrih 30 strani na minuto, mi pa smo izmerili 23,7 strani na minuto. To je zelo dobro, pravzaprav najboljše med cenejšimi laserskimi večopravilnimi napravami. Žal pa je tisk posameznih stran med počasnejšimi. Malce dolgo se čaka prvo stran, v našem primeru 12 sekund. Ta čas se pri daljšem premoru opazno poslabša - po nekaj urah nedejavnosti smo prvo stran čakali kar 41 sekund. Za primerjavo, ogret tiskalnik natisne petnajst strani dolg dokument v 54 sekundah. Grafiko in druge krajše dokumente natisne s povprečno hitrostjo. Za eno stran v obliki PDF potrebuje 17 sekund, za dvajset strani enakega formata pa minuto in 26 sekund.

Kakovost izpisa je pričakovana. Grafika ni nič posebnega, kaj drugega od laserskega tiskalnika z ločljivostjo tiska 600 x 600 pik na palec niti ne bi pričakovali. Besedilo je seveda zelo dobro.

Najmočnejši adut tega tiskalnika je njegova nizka cena. 255 evrov je za laserski večopravilni tiskalnik kar solidno, sploh če je tisk dokaj hiter. Zelo uporaben je tudi omrežni vmesnik, ki ga bodo cenile zlasti pisarne. Cena izpisa pa je malce pod povprečjem, ena stran velja 3,9 centa.

Xerox WorkCentre 3210

Kaj: Črno-beli laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik.

Vmesniki: USB, omrežni, faks.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, 128 MB pomnilnika.

Cena: 255 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 3,9 centa.

Prodaja: Partnerji Xerox, www.xerox.si/partnerji.

Za: Cena naprave, hitrost izpisa daljših dokumentov.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji