Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Epson EPL-6200

Epsonov EPL-6200 je razmeroma visoka naprava, namenjena manjšim (tudi domačim) pisarnam. Gre za dokaj preprost tiskalnik, ki pa se kljub temu uvršča nad najcenejšimi in najosnovnejšimi modeli. O temu pričajo tudi vmesniki, poleg standardnega USB premore še omrežni in vzporedni vmesnik. Zgovoren je tudi podatek o največji priporočeni zmogljivosti tiska na mesec, 30.000 strani. Cenejši tiskalniki redko zmorejo tako visoko številko, večinoma natisnejo nekje do 10.000 strani na mesec. Videz je sicer povsem dolgočasen in pisarniški - siva plastika nima kaj veliko skupnega z dovršnim oblikovanjem, prej z enostavnostjo in učinkovitostjo.

Kakovost izpisa sledi pisarniškim normam. Še najbolj kakovostno je besedilo, kar je seveda stalnica laserskih tiskalnikov. Bistveno slabše je pri grafiki. Ta je pri cenejših laserskih tiskalnikih tako ali tako daleč za brizgalnimi modeli, ta Epson pa se tudi med laserskimi tiskalniki uvršča na rep lestvice. Večino grafike namreč natisne pretemno, tudi prehodi so zelo slabi in pikčasti. Še dobro, da gre za pisarniško napravo, tako da je le kakovost besedila res pomembna.

Hitrost tiska je načeloma kar solidna. V Epsonu pravijo, da tiskalnik zmore 20 strani na minuto, to so potrdili tudi naši preizkusi. Petdeset strani dolg dokument namreč natisne v dveh minutah in 37 sekundah, kar je nadpovprečno za ta cenovni razred (najhitrejši v razredu sicer zmore okoli 25 strani na minuto).

Tiskalnik je načeloma enostaven za uporabo, nam se je zdel le malce glasen. No, pa med delovanjem smo opazili tudi nekaj vonja po tonerju, tako da priporočamo namestitev v kak bolj oddaljen kot pisarne. Prednost tega Epsona je predvsem nizka cena posamezne natisnjene strani, 2,2 evra na stran. Kar dobro za napravo, ki sama stane nič pretresljivih 186 evrov.

Epson EPL-6200

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6; 16 MB.

Cena: 186 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,2 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Pretemen tisk grafike, kakovost tiska grafike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji