Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Ricoh Aficio SP C231n

Izmed množice Ricohovih barvnih laserskih tiskalnikov smo preizkusili model Aficio SP C231n. Gre za srednje zmogljiv in dokaj kompakten tiskalnik, namenjen bolj pisarniški kot domači rabi. Navedena hitrost tiskanja je 20 strani na minuto za črno-bele in barvne izpise. Za višje hitrosti izpisa je na voljo nekoliko zmogljivejši model SP C312dn, o katerem smo že pisali v oktobrski številki.

Že iz imena lahko razberemo, da je tiskalnik opremljen z omrežnim vmesnikom, samodejnega obračalnika pa žal ne bomo našli. Ta je sicer na voljo pri modelu Aficio SP C232dn. Osnovni model lahko nadgradimo z dodatnim predalnikom z zmogljivostjo 500 listov, če nam je že vgrajeni predalnik z možnostjo hranjenja 250 listov premajhen. Tudi 128 MB pomnilnika lahko nekoliko razširimo. Ločljivost 600 × 600 pik na palec je povsem povprečna, za nekoliko naprednejše tiskanje pa je poleg PCL6 na voljo še posnemanje PostScript 3.

Aficio SP C231n je dokaj preprosto uporabljati in vzdrževati, saj lahko skoraj polovico tiskalnika razdremo in zamenjamo. Uporabniški vmesnik na samem tiskalniku je za silo uporaben, z dvovrstičnim zaslonom LCD pa nekoliko nepregleden. K sreči lahko do nastavitev tiskalnika pridemo prek spletnega vmesnika ali pa prek priloženih gonilnikov, ki med samo namestitvijo niso povzročali nobenih težav. Tega žal ne moremo reči za gonilnike PostScript 3, ki jih je treba še vedno ročno namestiti; to je lahko pri omrežnem tiskalniku nekoliko manj prijetno opravilo.

Z meritvami smo se prepričali, da navedena hitrost tiskalnika drži kot pribito, sploh mu delo z dokumenti ne povzroča težav. Slabše mu gredo od rok barvni dokumenti, saj zelo pogosto med tiskanjem izvede barvno kalibracijo, kar precej podaljša čas tiskanja. Tako, recimo, za devet strani barvnega poročila porabi dobro minuto, v tem času pa naj bi natisnil več kot dvajset strani. Za tiskanje fotografij si vzame precej časa za preračunavanje in tako za tisk bitne slike porabi 40 sekund. Če želimo to sliko natisniti v najvišji kakovosti, se potrebni čas podvoji.

Kljub tiskanju pri najvišji kakovosti nad barvnim izpisom fotografij nismo bili preveč navdušeni. Raster je precej opazen (v primerjavi s konkurenčnimi tiskalniki iste ločljivosti), barvni prehodi pa bi lahko bili nekoliko mehkejši. Podrobnosti na vektorski sliki so razmeroma dobro vidne, le zahtevnejše oblike (krivine) mu povzročajo nekoliko težav. Opazili smo tudi, da nekoliko varčuje s porabo barvila, saj je pri večjih črnih površinah mogoče opaziti, da nanos ni tako gost, a se to na kakovosti besedilnega izpisa k sreči ne pozna.

Ricoh Aficio SP C231n

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa:

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec (2400 x 600 programsko).

Navedena hitrost: 20 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, PostScript3, 128 MB.

Cena:142 EUR

Cena natisnjene ČB strani: 4,3 centa

Cena natisnjene barvne strani: 21,7 centa

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Hitrost.

Proti: Opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji