Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Kyocera FS-C5200DN

Dvojka v imenu tiskalnika pomeni, da gre za zlato sredino serije 5000, čeprav se od najosnovnejšega modela, FS-C5100DN, zelo malo razlikuje. V FS-C5100DN ne moremo vgraditi brvil večje zmogljivosti modela 5200, šibkejši model pa ima tudi le kaseto za 250 listov namesto 500. Razlika v ceni med modeloma pa je kar precejšnja.

Tiskalnik je razmeroma visok, vendar precej ozek. Precej je podoben predhodnim Kyocerinim modelom. Vendar je tokrat nekoliko razlike, saj je imel prste vmes oblikovalski studio F.A. Porsche Design, ki je iz škatlasto dolgočasnega tiskalnika naredil škatlasto dolgočasen tiskalnik z nekoliko zaobljenimi linijami ter estetsko čelno ploščo. Ta ponuja zgolj najnujnejše,t na primer zaslon LCD, ki pomaga pri nastavitvah omrežne povezave in podobno. Verjetno bi bilo bolj koristno, ko bi se Porsche lotil notranjosti namesto zunanjosti, saj je vsebina pomembnejša od lupine.

Navedena hitrost 21 strani na minuto sicer ni majhna, vendar bomo našli cenejše in hitrejše konkurente. S preizkusom smo potrdili, da navedena številka odseva realnost. Tako za petnajst strani besedila porabi triinpetdeset sekund, za sedemindvajset strani barvnega poročila pa minuto in petindvajset sekund. Ker so vsi trije modeli opremljeni z avtomatskim obračalnikom listov, smo izmerili, da za tiskanje na obe strani enake količine barvnega poročila porabi dobro minuto več.

O kakovosti izpisa tudi tokrat ne gre dvomiti. Kljub temu da tiskalnik še vedno ponuja ločljivost zgolj 600 × 600 pik na palec, se dobro obnese pri tiskanju tako besedila kot tudi fotografij. Barvna pravilnost izpisa je razmeroma dobra, tudi raster ni zelo opazen, kljub manjši ločljivosti. Nekoliko slabše je le pravilno pokrivanje barv saj barvni izpis in črno-beli nista povsem poravnana. Tudi barvni prehodi niso tako mehki, kot bi si želeli.

Zanimiva je primerjava cene izpisa z najosnovnejšim modelom. 1,4 centa bomo odšteli za črno-beli izpis s tiskalnikom FS-C5200DN. 0,1 centa več pa z modelom FS-C5100DN. Da bi opravičili razliko v ceni med obema tiskalnikoma, bi morali s FS-C5200DN natisniti vsaj 250.000 črno-belih strani. Pri tej količini bi bilo treba pri FS-C5200DN kupiti že set za obnovo, šibkejši model pa te količine preprosto ne bi zdržal. Torej, razlika v ceni tiskalnika ne ponuja zgolj za desetino cenejši izpis ter večjo zmogljivost predalnika. Ponuja namreč bolj vzdržljiv tiskalnik z možnostjo obnove. Če v ceno izpisa vključimo še ceno seta za obnovo, se izpis rahlo podraži in tako za črno-beli izpis porabimo 1,7 centa, za barvnega pa 8,3 centa.

Kyocera FS-C5200DN

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec

Navedena hitrost: 21 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), 150 listov (večnamenski podajalnik), PCL 6, PCL 5c, Postscript 3, PDF Direct print; 256MB.

Cena: 911,88 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,7 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 8,3 centa.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Barvno pokrivanje, cena tiskalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji