Objavljeno: 19.2.2010 13:22 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Brother HL-3040CN

Od Brotherja smo tokrat dobili na preizkus tiskalnik, ki se sicer lahko povsem primerja z laserskimi, a to ni. Namesto laserja so tu v uporabi diode LED. No, hudih praktičnih razlik nismo opazili, ne pri hitrosti ne pri kakovosti, tudi po porabi energije je primerljiv z drugimi barvnimi laserskimi tiskalniki tega cenovnega razreda.

Naprava je namenjena manjšim pisarnam, pogojno pa tudi domačim uporabnikom, saj ni prevelika, niti predraga. Je izrazito škatlaste oblike in dokaj klasično zasnovana. Spodaj je solidno velik predal, ki sprejme do 250 listov. Odlagalnik zgoraj lahko zdrži do 100 listov, pod njim pa je majhen statusni LCD zaslon. Desno imamo nekaj funkcijskih tipk, ki pa jih niti ne bi potrebovali. Do tonerja pridemo z dvigom zgornjega dela tiskalnika. Z gonilniki se nam ni bilo treba ukvarjati, saj so Okna XP tiskalnik prepoznala kar sama.

Poleg obveznega vmesnika USB je lepo videti tudi omrežni vmesnik, ki olajša postavitev tiskalnika. Žal so izpustili enoto za tisk na obe strani, to dobimo šele pri zmogljivejših modelih (denimo pri večjem HL-4050CDN, ki smo ga v Monitorju pred časom že preizkusili). Ločljivost tiska je klasična, torej 600 × 600, programsko pa jo lahko povišamo na 600 × 2400. Kakovost ni nič posebnega, je povsem primerljiva z drugimi barvnimi laserskimi tiskalniki. Besedilo in grafikone tiska dobro, za bitno grafiko pa se na splošno raje uporabljajo brizgalni tiskalniki.

Zelo dobro se obnese pri hitrosti tiska. Pri večini dokumentov, ki jih med preizkusom natisnemo, se je uvrstil na prvo mesto med cenejšimi barvnimi laserskimi tiskalniki (čeprav je, roko na srce, tudi najdražji v tej skupini). Tako je petdeset strani natisnil v 3 minutah in 11 sekundah - to preračunano pomeni 16 in pol strani na minuto. Dobro, oziroma le pol strani na minuto manj od obljubljenih 17. Tudi pri drugih dokumentih se je solidno odrezal, ne glede na to, ali smo tiskali črno-belo ali v barvah. Omenimo še tisk prve strani, na katero smo čakali 13 sekund - to ni preveč.

Brotherjev HL-3040CN je torej dober laserski barvni tiskalnik, ki na splošno ne izstopa na nobenem področju, a je dobra izbira za vse, ki potrebujejo preprosto barvno rešitev. Edino, kar bi si želeli, bi bila nižja cena izpisa. Za črno-belo stran bomo odšteli 4,6 centa, za barvno pa 17,7 - glede na ceno same naprave bi bil lahko izpis malo cenejši.

Brother HL-3040CN

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 17 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal); GDI; 32 MB.

Cena: 298 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 17,7 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost izpisa.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji