Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, multi, nenehni testi

Xerox Phaser 6128MFP

Xeroxov novi Phaser 6128MFP je povsem značilen predstavnik večopravilnih barvnih laserskih tiskalnikov. Gre za razmeroma visoko (skoraj pol metra) in težko napravo, poleg tiskanja, kopiranja in optičnega branja ga lahko uporabljamo tudi kot faks. Seveda je to tiskalnik, namenjen bolj pisarniškim okoljem, tako ima dodan tudi omrežni priključek, kot dodatek si lahko omislimo brezžičnega.

Na zgornji strani štrli samodejni podajalnik, žal niso dodali dodatka za tisk na obe strani. Ločljivost tiska je 600 x 600 pik na palec, kakovost je med boljšimi v tem razredu. Besedilo je sploh odlično, barve pa lepe in pravilne. Tudi podrobnosti so glede na ločljivost kar solidne. V predal lahko pospravimo do 250 listov, na zgornji strani se lahko nabere do 150 natisnjenih listov.

Nazivna hitrost tiskanja je 16 strani pri črno-belem tisku in 12 pri barvnem, obe številki sta za laserski tiskalnik razmeroma nizki. Žal pa tiskalnik niti teh ne doseže. Najbolj zgovoren je podatek pri tisku dolgega, petdeset strani obsegajočega besedila, s katerim Phaser opravi v dobrih 5 minutah - izmerjena hitrost je torej deset strani na minuto pri črno-belem tisku. Slabo. Med daljšim tiskanjem se večkrat za nekaj trenutkov ustavi, kar se seveda pozna pri končnem rezultatu. Tudi barvni tisk ni ravno hiter, za devet strani v obliki DOC, kjer so vključeni tudi barvni poslovni grafikoni, je potreboval 57 sekund. Še slabše je bilo pri tisku PDFja (dvajset strani naše revije), kjer smo čakali okroglih šest minut. Nadpovprečno hitro je le barvno kopiranje, za pet kopij enega lista je potreboval 39 sekund. Čakanje na prvo stran traja povprečnih 15 sekund.

Pri takih napravah bi si želeli, če ne hitrosti, pa vsaj cenovno ugoden tisk. Žal pa ni tako, črno-bela stran velikosti A4 namreč velja 3,3 centa. Seveda je stran v barvah še dražja, 16,6 centa. Tako gre za najdražji izpis pri osnovnih barvnih večopravilnih laserskih tiskalnikih. Tudi sama naprava ni ravno poceni, velja 689 evrov.

Xerox Phaser 6128MFP

Kaj: Barvni laserski tiskalnik, kopirni stroj, optični barvni bralnik, faks.

Vmesniki: USB, omrežni, faks.

Velikost (razred): A4 (osnovni barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 128 MB pomnilnika.

Cena: 689 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 3,3 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 16,6 centa.

Prodaja: Panna, www.panna.si.

Za: Hitro barvno kopiranje, kakovost izpisa.

Proti: Hitrost, cena naprave, cena natisnjene strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji