Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Xerox Phaser 6280DN

Iz precej pestre Xeroxove ponudbe barvnih laserskih tiskalnikov smo imeli možnost preizkusiti model Phaser 6280DN. Nekako zlata sredina ponudbe, ki naj bi zadostovala za potrebe klasičnih pisarn. Že sam videz naprave nam da vedeti, da si ga najverjetneje ne želimo imeti v bližini oz. na pisalni mizi. Z merami tokrat niso skoparili, saj gre le za spodobno zmogljiv tiskalnik z dovolj dodatne opreme. Sicer gre za nadgradnjo že preizkušenega Xerox Phaserja 6180DN, ki so mu tokrat dodali še za ščepec hitrosti in pomnilnika. Poganja ga 400 Mhz mlinček z 256 MB pomnilnika, ki ponuja pravo podporo jeziku PostScript 3. Seveda je na voljo tudi posnemanje PLC6.

Xerox Phaser 6280DN

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto črno-belo, 25 strani na minuto barvno.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 150 listov (podajalnik), PostScript3, 256 MB.

Cena: 719,78 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,023

Cena natisnjene barvne strani: 0,106

Prodaja: Xerox Slovenija, www.xerox.si.

Za: Hitrost tiska, tiskanje na obe strani.

Proti: Vidni raster, počasno tiskanje bitnih slik (PS3).

Tiskalnik je opremljen z razmeroma majhnim predalnikom, v katerega lahko stlačimo zgolj 250 listov. To pomanjkljivost lahko odpravimo z uporabo večnamenskega podajalnika, ki lahko shrani še do 150 listov, ali pa z nakupom dodatnega predalnika, ki poleg dodatne višine ustvari prostor še za 550 listov papirja. Vzdrževanje tiskalnika ne predstavlja večjih težav, saj lahko polovico tiskalnika razstavimo in po potrebi tudi zamenjamo. Bolj neprijazno je samo nastavljanje. Kljub temu da je opremljen z dokaj velikim zaslonom LCD, je uporabniški vmesnik slabo in zelo nepregledno zasnovan. K sreči se s tem ni treba prav veliko ubadati, tudi če želimo tiskalnik omrežno povezati. Načeloma se povezava vzpostavi samodejno, namestitev omrežnih gonilnikov pa poteka brez težav.

Tonerji so nameščeni na sprednji strani, tako kot smo to že pred leti prvič videli na HPjevih modelih

Glede na to, da gre za precej spodoben tiskalnik, smo nekoliko pogrešali višjo ločljivost, saj je pri Phaser 6280DN še vedno zgolj 600 × 600 pik na palec. Žal je zaradi tega precej bolj viden raster, ki je v primerjavi s konkurenti kar precej opazen. Kljub temu so barvni prelivi lepo zvezni, pri tiskanju vektorske slike nismo opazili slabega prekrivanja barv. Tudi z barvno pravilnostjo nima težav in če izvzamemo raster, mu gre tiskanje fotografij zelo dobro od rok.

30 strani na minuto se v praksi izkaže za precej realno številko, saj za petnajst strani dokumenta porabi le enainštirideset sekund. Nekoliko dlje (enajst sekund) porabi za tisk prve strani. Pohvaliti pa gre zelo hitro tiskanje na obe strani. V normalnem načinu za sedemindvajset strani poslovnega poročila porabi minuto in štirinajst sekund, za tisk na obe strani pa le pol minute več in to je v primerjavi s konkurenti iz istega cenovnega razreda precej hitro. Zanimivo pa je, da mu gre obdelava bitnih slik v jeziku PostScript 3 razmeroma počasi od rok. Za pripravo in tiskanje porabi kar minuto in petindvajset sekund, pri uporabi posnemanja PLC6 pa zgolj devetnajst sekund. Žal ga dolgo razmišljanje spravi pod vse konkurente, ki smo jih imeli na preizkusu.

Phaser 6280DN je glede na ponujeno opremo in zmogljivost cenovno ugoden omrežni tiskalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji