Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, multi, nenehni testi

Brother HL-4050CDN

Brotherjev HL-4050CDN je razmeroma zmogljiv tiskalnik srednjega razreda. Hvali se z barvnim tiskom in samodejnim obračalnikom, hkrati pa z razumno ceno. Tiskalnik je srednje velik, težak 29 kilogramov, kar je nekako povprečno za zmogljivejše tiskalnike.

Nazivna hitrost tiska je 20 strani na minuto, enaka je nazivna hitrost pri tisku v barvah. Prva številka je zelo realna, saj smo med preizkusom izmerili 20,3 strani na minuto (50 strani besedila je natisnil v 2 minutah in 34 sekundah). V barvah pa bomo kljub temu tiskalni bolj počasi, za 9 strani poslovnega poročila (ki zajema tudi barvne grafikone) je potreboval minuto in 21 sekund. Za tri kopije enakega poročila smo čakali 3 minute in 31 sekund, če smo pri tem uporabili samodejni obračalnik, pa še 50 sekund več. Vsi ti časi so povprečni glede na druge tiskalnike v razredu dražjih barvnih naprav - niso ne pretirano počasni, ne opazno hitri. Nadpovprečno hiter je le izpis prve strani, ki pri ogreti napravi traja le 9 sekund. Ko pa smo pustili Brotherja dlje časa pri miru (nekaj ur), pa je za prvo stran potreboval pol minute.

Tiskalnik je kar solidno opremljen. Za priklop so na voljo USB, omrežni priključek (ki bo v pisarnah še najbolj uporabljen) in starejši vzporedni vmesnik. Samodejni obračalnik smo že omenili, predal za papir pa je standardne velikosti, vanj lahko pospravimo do 250 listov (še 50 listov pa v večnamenski podajalnik). Dokupimo lahko predale in zmogljivost povečamo na skupaj 500 listov, tiskalnik pa na zgornje lice odloži do 150 natisnjenih listov.

Ločljivost tiska je 600 × 600 pik na palec. Pri tem je kakovost besedila odlična, bistveno slabša pa je kakovost grafike. Tako pri vektorski kot pri bitni sliki smo bili razočarani nad kakovostjo. Predvsem barve so preveč blede in medle, podrobnosti pa so še na nivoju.

Glede na ponujeno je tiskalnik dokaj poceni. Velja namreč 475 evrov, to je malo za barvni tiskalnik s samodejnim obračalnikom. Je pa zato cena izpisa malce višja, črno-bela stran velja 2,9 centa, barvna pa kar 18,5 centa. Oboje je med dražjimi v tem razredu, a kljub vsemu bistveno ceneje kot pri kakem brizgalnem modelu.

Brother HL-4050CDN

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 5.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal); GDI; 64 MB.

Cena: 475 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,9 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 18,5 centa.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Za: Cena tiskalnika, hitrost izpisa prve strani.

Proti: Cena izpisa, kakovost izpisa grafike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji